EYBL U14: Remek kezdés

A Cívis KK U14/A csapata Budapesten lépett parkettre a korosztályos nemzetközi EYBL South első állomásán. Kovács Balázs és Cserfalvi István legénysége 3-1-es mutatóval nyugtázta a magyar, román és spanyol alakulatok elleni fordulót.

-A torna három napján négy kiváló mérkőzést vívtunk. Örülök, hogy a sok jó egyéni teljesítmény mellett csapatként is nagyon jól működtünk. Nagy sikernek tartom, hogy minden mérkőzésen sikerült megnyernünk a lepattanó csatát, ami azért volt örömteli, mert az utóbbi időben foglalkoztunk vele sokat, és egyre tudatosabban lehetett látni a kizárásokat. Láttuk, hogy mi az, amiben a legnagyobb fejlődési lehetőségeink vannak, testközelből tapasztaltuk a bukarestiek jóvoltából, hogy milyen egy igazán kemény, agresszív labdaszerzésre irányuló letámadás, amit mi szeretnénk a pályára vinni és jó volt látni, hogy annak a mérkőzésnek is a nagy részében tudtuk a saját játékunkat játszani. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, folytatjuk tovább a kemény munkát az edzéseken. – mondta Kovács Balázs a Cívis KK U14-es gárdájának trénere.

EYBL South U14 – 1. torna – Budapest, 2022.11.17-20.

Stiinta Bukarest – Cívis KK 94 – 65 (27-30, 29-8, 20-12, 18-15)

Cívis KK: Székely 11, Hamza 1, Huszti -, Szálkai 1, Orvos 9, Szafkó 24/3, Dallos-Papp -, Somi 3, Balla -, Fórián 7, Fárbás B. 4, Fábrás D. 5.

Edzők: Cserfalvi István és Kovács Balázs

Kovács Balázs: -Nagyon jó mérkőzést sikerült játszanunk az egyik legjobb román csapat ellen, akik szerkezetben, fizikai erőben és képzettségben is magas szintet képviseltek. Mi a magyar serdülő szabályok szerint cseréltünk, ami az első félidőben meg is mutatkozott. Még az első negyedben meg tudtuk oldani az ellenfél agresszív védekezése ellen a labdafelhozatalt, és sok pontra voltunk képesek, addig a második negyedben megéreztük Borbély Dávid hiányát és azt is, hogy Orvos Ádámot a bokasérülése hátráltatta. Ennek ellenére is jól tartottuk magunkat, és amit külön pozitívnak tartok, hogy mind a 12 embert fent tudtuk tartani a pályán, mindenkinek voltak jó periódusai és egy nagyon hasznos meccset tudtunk játszani.

Cívis KK – Magec Tias Lanzarote 115 – 31 (35-6, 20-11, 32-6, 28-8)

Cívis KK: Székely 8, Hamza 2, Huszti 6, Szálkai 4, Orvos 21/6, Szafkó 16/3, Dallos-Papp 2, Somi 17, Balla 4, Fórián 5, Fárbás B. 22, Fábrás D. 8.

Kovács Balázs: -Nem kezdtünk jól, idegesek voltunk, mert nagyon bizonyítani akartunk, így az elejénn csak 6-4-re vezettünk. Amikor lehiggadtunk, elkezdtünk védekezni és a nagy sebesség jó döntésekkel is párosult, akkor lépésről lépésre nőttünk spanyol ellenfelünk fölé. Mindenki sok játéklehetőséget kapott, 11 és 22 perc közötti játékperccel tudtak élni a gyerekek, amit a többség jól hálált meg. A játékidők eloszlását jól mutatja, hogy Szafkó Márknál hatan is többet játszottak, ellenben 16 perc alatt sikerült 16 pontig, 16 lepattanóig, 10 labdaszerzésig, 9 gólpasszig és 46 IBM-ig eljutnia Márknak, de nagyon jó számokat produkált mellette Orvos Ádám, Székely Bence, Somi Zsolt, Fórián Zsombor, Fárbás Benjámin és Fárbás Dániel is.

Santa Cruz Tenerife – Cívis KK 42 – 88 (15-30, 10-24, 13-15, 4-19)

Cívis KK: Székely 4, Borbély 2, Hamza -, Huszti 4, Szálkai 10, Orvos 7/6, Szafkó 37/18, Dallos-Papp 1, Somi 12, Balla -, Fórián 4, Fárbás B. 1, Fábrás D. 6.

Kovács Balázs: -A korai meccskezdés és az ellenfél zónavédekezése az egész mérkőzésen éreztette hatását, mert ugyan fölényben játszottunk, de nem találtuk ritmusunkat. Csapatként ezen a mérkőzésen játszottunk a legkevésbé jól, itt inkább az egyéni képességek domináltak jobban, de nem lehet hibáztatni a fiúkat, hiszen számunkra a zóna védekezés még nem ismert taktikai elem, ennek ellenére hasznos volt egy ilyen játékrendszer ellen is játszani. Szafkó Márknak ezen a mérkőzésen is egy gólpasszon múlt a quattro dupla, hiszen 7 pontig, 21 lepattanóig, 14 labdaszerzésig és 9 gólpasszig jutott, amivel összesen 63 IBM-et gyűjtött és nem mellesleg 6 triplát süllyesztett el az ellenfél gyűrűjében. Mellette Szálkai András, Somi Zsolt és Fórián Zsombor nyújtottak jobb teljesítményt. Harcos meccs volt, egy keményen játszó, sokat ütköző spanyol csapat ellen, ahol szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedtünk.

Soproni SI – Cívis KK 37 – 82 (7-25, 8-26, 14-9, 8-22)

Cívis KK: Székely 9, Borbély 11/3, Hamza 2, Huszti -, Szálkai 5, Orvos 12, Szafkó 15, Dallos-Papp 2, Somi 10, Balla -, Fórián -, Fárbás B. 10, Fábrás D. 6.

Kovács Balázs: -A tornán az utolsó meccsünket az egyik rivális nyugati csapat ellen játszottuk, ahol sikerült frissebben és jobban kezdenünk. Nagy elismerés Székely Bencének, aki a délelőtti mérkőzésen szemsérülést szenvedett és majdnem „kalózként” vállalta a játékot, és jó védekezése mellett 9 ponttal segítette a csapatot. A szombati két mérkőzésre csatlakozott hozzánk Borbély Dávid is, aki most vezére volt a csapatnak, és eredményesen játszott. Az Orvos Ádám – Somi Zsolt – Fárbás Benjámin trió a negyedik mérkőzésen is tudta tartani a stabil, ponterős és hasznos játékát, így most is a csapat erősségei voltak. Szafkó Márk pedig ezen a mérkőzésen sem csökkentett a tempón 49 IBM-ét 15 pont, 18 lepattanó, 13 gólpassz és 8 szerzett labda építette. Pozitívum, itt is mindenki legalább 10 perces szerephez jutott, folyamatosan tudtunk dominálni szerkezettől és összeállítástól függetlenül, és sikerült nagy arányú győzelmet aratni a Sopron gárdája ellen.

A torna végén a csapat két játékosát díjazták egyénileg a szervezők: Orvos Ádám a csapat legjobbjának járó különdíjat vehette át, míg Szafkó Márk a kiemelkedő teljesítményei és statisztikái után a torna All-Star csapatában kapott helyett.