A debreceni utánpótlásnevelés kezdete 1975-re datálható, ekkor jött létre a Debreceni Sportiskola fiú kosárlabda szakosztálya. A jelenleg is működő akadémiának a több, mint negyven éves hagyományokkal rendelkező DSI, valamint az Asztalos József alapította Debreceni Tigrisek, illetve a Ráthonyi Tamás vezette Ziccer Kosársuli képezték alapját.

Az igazi fellendülést a 2010-es esztendő hozta, amikor az utóbbi két egyesület vezetői az egyesülés mellett döntöttek, és Ziccer Tigrisek Kosársuli néven kezdtek toborozni és versenyezni. A több évtizedes komoly szakmai munka eredményeként 2013-ban létrejött a Debreceni Kosárlabda Akadémia, melynek első vezetője Fodor Péter lett. Ekkortól tagozódtak be a rendszerbe a „Ziti” csapatai, amelyek csaknem 600 fős bázist teremtettek az akadémia számára. 2016-ban Berényi Sándor került a szakmai vezetés élére, azonban őt kisvártatva az akkor NBI/B-s együttes kispadjára szólította a kötelesség, így 2017 januárjától 2020 tavaszáig a Ráthonyi Tamás és Kovács Balázs kezében volt a karmesteri pálca. A hét év alatt a klub csapatai számos érmet szereztek az országos bajnokságokon, valamint évről évre egyre több játékost delegáltak a korosztályos válogatottakba.

Ennek elismeréseképpen óriási megtiszteltetés érte Debrecen utánpótlásműhelyét, hiszen akadémiánk 2020. január 1-től államilag elismert, kiemelt akadémiaként folytathatja működését, az NBI-ből visszatérő Berényi Sándor irányításával, immáron DEAC Kosárlabda Akadémia néven. Ez a fiú vonal öt csapatát érinti, az U15-ös korosztálytól az U20-asokig. A megtisztelő titulus mellé új szakemberekkel is kiegészült a stáb, így minden eddiginél többen dolgoznak jelenleg a debreceni kosárlabda sikeréért.

A Ziccer Tigrisek jogutódja a Cívis KK lett, melynek feladata megegyezik elődjéével, célja az U9-U14-es játékosok felkészítése az akadémiai szisztémába való belépésre. A Cívis KK szakmai vezetéséért továbbra is a Ráthonyi Tamás-Kovács Balázs páros felel. Az iskolalátogatási programoknak és a különböző toborzó célzatú rendezvényeknek köszönhetően 2020 szeptemberétől soha nem látott gyermeklétszám, közel 1000 fő pattogtat majd a Debrecenben. Ennek a sikernek szerves része a Debreceni Sportiskola is, aki két fiú és egy leány U14-es csapat versenyzéséért felel. A leány szakág az MKOSZ által akkreditált akadémiák között tudhatja magát, és a DEAC Egyesület versenyezteti Kovács Imre szakmai vezetésével. A leány szakág utánpótlását a legfiatalabb korosztályokban szintén a Cívis KK biztosítja.

A kiemelt DEAC Kosárlabda Akadémia küldetése a nemzetközi szintű, profi kosárlabdázók kinevelése a magyar kosárlabdázás és kiemelten a DEAC élvonalbeli csapata számára. Emellett a Cívis KK természetesen megőrzi profilját, és azoknak is lehetőséget biztosít, akik nem élsportolóként kívánnak tevékenykedni a jövőben.  A Debreceni Egyetemmel való együttműködés értelmében az akadémia életpályamodellt is szolgáltat a fiatalok számára, az általános iskolától egészen a felsőoktatásig, hiszen filozófiánk egyik alappillére, hogy növendékeink a pályán kívül, a nagybetűs életben is megtalálják számításaikat.