I. Vajda László Utánpótlás Kosárlabda Emléktorna

Vajda László emlékét őrizve egy utánpótlás tornát szerveztek egykori kollégái, az eseményre a születésnapján került sor, amikor 56. életévét töltötte volna be. A részvevők a korábbi iskolái, valamint a házigazda, Szent Efrém Görögkatolikus Iskola U11-es csapatai voltak. A tornán három bázisiskola versengett egymással, olyan intézmények, csapatok és szakemberek, akik a szívéhez közel álltak.

– Sajnos idén júliusban rettentően szomorú hírt kaptunk, szeretett és elismert kollégánk, sokak jóbarátja, Vajda László itt hagyott bennünket. A debreceni kosárlabdáért nagyon sokat tett, egy kiváló utánpótlásbázist épített ki a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskolában, és útjára indította a Jaguárok csapatát, mely korábbi kollégái, Czeglédi-Éles Zsuzsa és Szabó Tibor vezetésével ma is létezik. Ezt követően a DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolában kezdett felépíteni egy újabb kosárlabda fellegvárat, mely most már harmadik éve Ökrös Tamás vezetésével virágkorát éli. Iskolai munkái mellett a Debreceni Sportiskola, a Ziccer és a Ziccer Tigrisek Kosársuli, a Cívis KK és a Debreceni Kosárlabda Akadémia csapatait is irányítva, rengeteg játékosra, edzőre, családra volt hatással a sportban és az élet minden területén. – mondta Kovács Balázs, a Cívis KK szakmai igazgatója.

A tornán szereplő gyerekek közül sajnos már csak kevesen ismerték, ellenben a DEAC Kosárlabda Akadémia játékosai közül sok fiatalt ő indított el a pályán, ő adott labdát a kezükbe fiatalon, nevelőedzőjükként. A résztvevő csapatok mellett több egykori kolléga, barát is jelen volt az Emléktornán és a róla készített emlékfalnál rótták le tiszteletüket.

– Büszke vagyok rá, hogy jómagam is előbb játékosa, később kollégája és jóbarátja lehettem, és nagyon sokat tanulhattam tőle, illetve jelenleg is több olyan játékossal dolgozom, akiket ő indított el a kosárlabda pályán. Rettentően fájó kimondani és feldolgozni azt, hogy egy ilyen kiváló testnevelő-edző, barát, és értékes ember nincs már közöttünk. Ezért is tartom fontosnak, hogy munkáját, kosárlabda- és gyerekszeretetét az utódok megismerjék, tanuljanak tőle és belőle, mi pedig akik ismertük, tiszteltük, szerettük, emlékét őrizve vigyük tovább hírnevét, és ne hagyjuk feledésbe merülni munkásságát. – zárta mondandóját a Szent Efrém Kenguruk vezetőedzője.

Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és AMI Tornacsarnoka, Debrecen 2022. október 27. csütörtök

Eredmények:

Szent Efrém Kenguruk – Cívis KK Kossuth Leopárdok  30 – 97

Cívis KK Kossuth Leopárdok – Cívis KK Árpád Vezér Jaguárok  67 – 41

Cívis KK Árpád Vezér Jaguárok – Szent Efrém Kenguruk  112 – 44

Helyezettek:

  1. Cívis KK Kossuth Leopárdok – Edző: Ökrös Tamás
  2. Cívis KK Árpád Vezér Jaguárok – Edzők: Szabó Tibor, Czeglédi-Éles Zsuzsa
  3. Szent Efrém Kenguruk – Edzők: Kovács Balázs, Farkas Csanád

A Vajda László Emléktorna vándorserlegét egy évig a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája csapata, a Cívis KK Kossuth Leopárdok őrzi.