Cívis Kupa: Makulátlan start!

Kettőből kettővel indította a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata a 2022-es Cívis Kupát: Faragó Péter tanítványai angol, illetve német ellenfelüknél is jobbnak bizonyultak.

Hétfő délután elrajtolt a DEAC Kosárlabda Akadémia saját rendezésű U18-as nemzetközi felkészülési tornája, a 2022-es Cívis Kupa. A három napon át tartó küzdelemsorozatot a Londonból érkező Crest Academy gárdája ellen kezdték meg a Faragó Péter irányította hajdúságiak. A találkozón több új arcot is felfedezhettek a nézők a mieink soraiban: Hőgye Patrik, Orbán Imre és Zalka Csongor is az angolokkal szemben mutatkozott be a fehér-feketék színeiben.

Hőgye rögtön az első akcióból le is tette a névjegyét Debrecenben: Varga Ferenc szemfüles passzát ritkán látható mozdulattal rántotta a gyűrűbe, ezzel megadva az összecsapás alaphangját. A hatalmas zsákolás által gerjesztett energiából a társak is merítettek, Fekete Balázsék lendületes, gyors kosárlabdát játszva ellensúlyozták riválisuk fizikai erőfölényét. A nyitónegyed közepén a vendégek egy 7-0-s periódust produkálva mégis előnybe kerültek, azonban csak átmenetileg, ugyanis a DEAC agresszív letámadásának köszönhetően a játékrész végére visszavette a vezetést. (24-19)

A Faragó-fiúk a folytatásban tovább fokozták a tempót; a második etapban huszonnyolc pontot termeltek, melynek eredményeképpen a félidőben már kétszámjegyű fórt birtokoltak. (52-38) Akadémistáink a harmadik negyed közepéig tudták tartani a tíz feletti különbséget, de ekkor magasabb fordulatszámra kapcsolt a Crest, és egy 14-2-es rohammal szempillantás alatt nyílttá tette az ütközetet. (65-64) Szerencsére a házigazdák még idejében kilábaltak a hullámvölgyből, amihez nagyban hozzájárult a felkeményedő védekezés, Jankó Csaba gyors kosarai, valamint Varga Boldizsár és Szilágyi Ferenc domináns palánk alatti jelenléte. Három minutummal a lefújás előtt ismét visszaállt a közte tíz, és ifistáink a dudaszóig már nem is engedték ennél közelebb magukhoz Kelson Dickson alakulatát. (87-77)

Mindössze négy órával a sikerrel megvívott erőpróba után jött is a következő, Seszták Miklósék ezúttal a német IBAM együttesével néztek farkasszemet. Faragó Péter több helyen is változtatott keretén: bekerült a szintén debütáns Kapic Adrián, helyet kapott az összeállításban Czipka Milán és Antal Eric, és bemutatkozott Ikker Viktor. A mérkőzés nyitótalálatát Orbán Imre jegyezte, amire a müncheniek zsinórban hat egységgel feleltek. 9-9-nél aztán újfent döntetlent mutatott a tábla, egy akcióval később Varga Ferenc triplájával pedig megint a debreceniek jártak előrébb. A váltakozó tendencia a teljes első felvonást jellemezte, mely igazságos, 19-19-es döntetlennel zárult. A felek a második negyedben sem engedték el egymás kezét, ugyan többségében az IBAM vezetett, a differencia zömében egylabdányi maradt. A nagyszünet előtti percekben aztán némileg belealudtak a meccsbe hazaiak, így a németek az addigiaknál jelentősebb, de korántsem behozhatatlan fórt építettek ki a pihenőre. (37-44)

A térfélcserével a játék képe is gyökeresen megváltozott, előkerült a kalapból a cívisvárosi letámadás, mely futószalagon szállította a mieinknek a gyors kosarakat, főként Varga Ferenc villogott. A harmadik etapot 23-7-re nyerte meg a DEAC, ezáltal rendkívül kedvező helyzetből várhatta az utolsó tíz percet. (60-51)  A hátralévő idő egyetlen fennmaradó kérdése az maradt, hogy vajon duplázó juniorjainkban marad-e elég szufla a végéig, hiszen összességében ekkor már nyolcadik negyedüket taposták. A választ csapatunk egyértelművé tette; Orosi Bálinték a harmincnyolcadik minutumra minden kétséget kizáróan eldöntötték a győzelem sorsát. (82-66)

A hétfői játéknap mérlege tehát százszázalékos, folytatás kedden, 18 órától, az MKK Spartak ellenében.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – Crest Academy (ENG) 87-77 (24-19, 28-19, 13-23, 22-16)
DEAC KA:
Jankó 20/3, Varga F. 14, Hőgye 15/3, Varga B. 14, Szilágyi 5.
Csere: Seszták 7, Csécsei 3/3, Orosi 7/3, Orbán -, Fekete -, Zalka 2.
Vezetőedző: Faragó Péter
Másodedző: Halmai Norbert

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – IBAM (GER) 82-74 (19-19, 18-25, 23-7, 22-23)
DEAC KA:
Jankó 15/9, Varga F. 16, Hőgye 6/3, Orbán 5/3, Szilágyi 4.
Csere: Varga B. 12/3, Orosi 9, Czipka 4, Kapic -, Antal 4, Seszták 7, Ikker -.
Vezetőedző: Faragó Péter
Másodedző: Halmai Norbert

Faragó Péter: – Az első találkozó első félidejében kimondottan jó teljesítményt nyújtottunk, a másodikban azonban az ellenfél fizikális játékával megnehezítette a dolgunkat. Ennek ellenére sokkal nagyobb sebességgel kosárlabdáztunk, és végül ennek köszönhettük a diadalt. A statisztikában voltak mutatós adatok, ilyen például a huszonnégy gólpassz, illetve az ötven lepattanó. Az esti mérkőzésen egy agresszív német csapattal kerültünk szembe, de ebből előnyt tudtunk kovácsolni, hiszen ezáltal nekünk is sikerült felpörögnünk, és a mentális fáradtságot is le tudtuk győzni. Kifejezetten hasznos összecsapásokat vívtunk, köszönjük a szervezőknek is a munkát.