Cívis Kupa: Második helyen végeztünk

Hét ponttal, 80-73-ra felülmúlta az RB Basket Kosice együttesét, így ezüstéremmel zárta a 2022-es Cívis Kupát a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata.

A szabadkaiaktól elszenvedett huszonöt pontos fiaskót a pénteki zárónapon az addig nyeretlen Kassa gárdája ellenében javíthatták ki a DEAC juniorjai. Faragó Péter legénysége néhány helyen kicserélődött a csütörtöki összecsapáshoz képest: pihenőt kapott Hőgye Patrik, Seszták Miklós, Czipka Milán és Fekete Balázs, helyükre bekerült a keretbe Csécsei Gergő, Antal Eric, Mátyus Marcell és Lakatos Péter.
A kezdőötösben az egész kupán remeklő Hőgyét Debreczeni Olivér pótolta.

Fiaink igyekeztek minél gyorsabban dűlőre vinni az érdemi kérdéseket, agresszív védekezésükkel sok hibába kényszerítették bele a szlovákokat, akiknek mestere 16-3-as állásnál kénytelen volt megszakítani a játékot. A helyzet azonban az időkérés után sem sokat változott, a mieink már tizenhét egységgel is vezettek, (22-5) de északi szomszédaink az első negyed záró percében egy 5-0-s periódussal valamelyest kozmetikázni tudtak az álláson. (22-10) A második felvonás már sokkal kiegyenlítettebb küzdelmet hozott. A feljavuló RB Basket többször is benézett tíz alá, mi több, közvetlenül a nagyszünet előtt öt pontra csökkent a felek közötti különbség. A félidő utolsó szava mégis a debrecenieké lett, Zalka Csongor egy kiválóan időzített triplával hozzáadott még hármat övéi fórjához. (39-31)

A fordulást követően a DEAC visszatért a nyitó etapban látott formájához, Varga Boldizsárék számára ezúttal a letámadó zóna hozta meg az áttörést, aminek köszönhetően szinte akcióról akcióra növelték előnyüket. A harmadik játékrészt meggyőző fölénnyel húzták be a fehér-feketék, ezzel a találkozó sorsa eldőlni látszott. (65-45) Pedig még korántsem volt lefutott a csata, ugyanis a vendégek egy elképesztő, 21-1-es rohammal újra nyílttá tették az ütközetet, tették mindezt másfél perccel a lefújás előtt. (72-71) A hajdúsági rövidzárlatnak Varga Ferenc hármasa vetett véget, míg a diadalt Varga Boldizsár duplája biztosította be. Akadémistáink tehát 3-1-es mérleggel fejezték be a 2022-es Cívis Kupát, amivel a dobogó második fokára állhattak fel.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – RB Basket Kosice (SVK) 80-73
DEAC KA: Jankó 13, Varga F. 14/3, Debreczeni 1, Varga B. 11, Szilágyi 17/3.
Csere: Orosi 5/3, Csécsei 6, Orbán 6, Antal 4, Mátyus -, Lakatos -, Zalka 3/3.
Vezetőedző: Faragó Péter
Másodedző: Halmai Norbert

Faragó Péter: – A mérkőzés végi leolvadás főként annak volt köszönhető, hogy alulmaradtunk a „birkózóversenyben”. Időt kérni semmiképpen sem szerettem volna, mivel kíváncsi voltam, hogy a játékosaim a pályán hogy reagálnak erre a helyzetre. Örömmel konstatáltam, hogy felvették a kesztyűt, így egy rendkívül harcias összecsapás kerekedett a dologból – véleményem szerint sok megtorlatlan szabálytalansággal. Véleményem szerint, amikor letámadásra váltottunk, akkor teljes mértékben kontrollálni tudtuk az események alakulását. A legfontosabb, hogy tudtunk kísérletezni, többféle szerkezetet is kipróbáltunk, és ezekben többnyire jól is teljesítettünk. Összességében úgy gondolom, hogy a torna kitűnően szolgálta a felkészülésünket.