Ráthonyi Tamás: – Kihoztuk a szezonból a maximumot

A tavaly nyáron alakult Cívis KK számára is befejeződött a 2020-21-es bajnoki kiírás. Interjúnkban a klub szakmai igazgatója, Ráthonyi Tamás értékelte a mögöttünk álló esztendőt. A leköszönő sportvezető kiemelte, hogy ugyan a pandémia rendkívül megnehezítette dolgukat, a szervezet sikeres szezont tudhat maga mögött.

DEAC KA: Ebben a formában az idei volt a Cívis KK első éve. Mennyire sikerült megvalósítani az idény eleji terveket?

Ráthonyi Tamás: – A koronavírus minden sportklub működésére alaposan rányomta a bélyegét, így természetesen a miénkre is. Az iskolák bezártak, a gyerekek nem sportolhattak, így nem volt egyszerű dolgunk. Egyesületünk feladatai a fiatal kosarasok toborzásától a játékosok szűréséig terjednek, hogy megfelelő hátteret biztosítsunk a DEAC Kosárlabda Akadémia számára. Úgy gondolom, hogy összességében remekül teljesítettünk még ilyen mostoha körülmények között is. Több iskolába is eljutottunk, és sok csiszolatlan gyémántra bukkantunk. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, akik erőn felül teljesítettek idén. Munkánk legfontosabb értékmérője, hogy hány gyerekkel tudunk dolgozni, ezen a téren pedig szerencsére egyáltalán nincsenek hiányosságaink.

Miben más a Cívis KK, mint elődje, a Ziccer Tigrisek?

RT: – Igyekeztünk folyamatossá tenni az átállást, de nyilvánvalóan újra fel kellett építenünk magunkat. A Cívis KK már egy jóval profibb szintet képvisel, több edző foglalkozott a játékosokkal, és a tárgyi feltételeink is gyarapodtak. Debrecenben a Szent Efrém Iskola szerepét kell kiemelnem, mint új tényezőt, de mostanra a városhatáron kívül is vannak csapatok, akik hozzánk tartoznak. Emellett úgymond a „tömegsport” jellegű alakulataink is remekül meneteltek, megyei bajnoki címet nyertünk, jövőre pedig az NBII-es indulás a cél. Kiemelendő, hogy a Cívis KK-nál nem csak játékosokat, de embereket is nevelünk, fontosnak tartjuk, hogy bármerre sodorja tanítványainkat az élet, megmaradjon bennük a sport iránti szeretet.

A Cívis KK rangidősei, az U14-esek a hetedik helyen végeztek az országos döntőn. Hogyan látja jövőjüket az Akadémián?

RT: – Gál Balázs és Boldizsár Ferenc fiai között négy válogatott játékos is akad, de sajnos közvetlenül a finálé előtt karanténba kerültek, így nem tudtak megfelelően felkészülni a végső megmérettetésre. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezekben a korosztályokban egyébként sem az eredmény az elsődleges, a hangsúly az egyéni képzésen van, ebben a tekintetben pedig sokat léptek előre a keret tagjai. Az, hogy mit fognak tudni magukból kihozni ezek a srácok a jövőben, az már rajtuk, és az Akadémia edzőin múlik.

Hogyan tovább?

RT: – Ami engem illet, leköszönök a szakmai igazgatói pozícióról, és szakmai tanácsadóként folytatom a megkezdett munkát. A továbbiakban Kovács Balázs fogja helyettem ellátni az igazgatói feladatokat, akinek érdemei elévülhetetlenek a debreceni utánpótlásképzésben. Úgy vélem, hogy itt az ideje visszalépnem egyet, és teret hagynom a fiatalosabb gondolkodásmódnak, meglátásoknak. Eltűnni azért nem fogok, aki kíváncsi lesz a véleményemre, annak továbbra is szívesen segítek.