Meggyőző játékkal rukkolt elő a Mandics-csapat

Végig fölényben kosárlabdázva huszonkét pontos, 78-56-os győzelmet aratott a U23-as csapatunk a Rátgéber Akadémia együttese felett a DEAC International Basketball Tournament harmadik játéknapján. Balázsi Somáék így vasárnap a bronzérem megszerzéséért szállhatnak harcba az USK Praha gárdája ellen.

Mivel a Mega Basket a mieink után a pécsieket is felülmúlta, a két magyar klub a háromtagú csoport második helyéért léphetett pályára szombat este. A házigazda és a Rátgéber Akadémia összecsapásának tétje a bronzcsata második kiadó helyének megszerzése volt, ahol az USK Praha várt ellenfélre.

A debreceniek kezdték jobban a találkozót, Kovács Ákos duplái nyitották a kosarak sorát. Neuwirth Bence triplája 7-4-es előnyhöz juttatta a hajdúságiakat, azonban ezt követően a mecsekaljaiak egy 9-2-es futással magukhoz ragadták a kezdeményezést. (9-13) A hazai gólcsendet egy gyönyörű Kovács-zsákolás törte meg, majd Ságodi Róbert is megtépte a gyűrűt: a nyitónegyed végére újfent a DEAC állt jobban. (16-14)

Ságodi a második játékrész elején is villogott, majd Udemezue és Tóth Gergő is betalált, a fehér-feketék egy 13-3-as etapot produkálva kétszámjegyű fórt építettek ki. (29-17) A legalább tízegységnyi különbség állandósult a félidő hátralévő részében, melynek végére egy újabb Neuwirth-bomba tett pontot. (41-26)

A fordulás után apránként igyekezett faragni hátrányából Sértő Ádám legénysége, de Ságodi továbbra is megállíthatatlannak bizonyult: az ifjú irányító vezérletével a huszonkilencedik percben már 56-36-ra vezetett a cívisvárosi alakulat. A harmadik negyed végére véglegesen eldőlni látszott a csata, 61-38-as állásnál érkeztek el a záró felvonáshoz a felek.

Egy végső rohamot azért még megpróbált a főként Herger Salamon és Kármán Domonkos kosaraira apelláló pécsi csapat, de DEAC vezetőedzője, Andjelko Mandics egy remekül ütemezett időkéréssel gyorsan elejét vette a vendégek felzárkózási kísérleteinek. Érdemi változás a maradék időben már nem is történt, a mérkőzés Pollák Balázsék huszonkét pontos sikerével zárult.

A Kecskemét visszalépésével furcsa helyzet állt elő a tornán: már a helyosztók előtt biztossá vált a győztes és az ezüstérmes kiléte. (Mega Basket, Kecskemét) A DEAC így vasárnap előbb az USK Praha ellen száll harcba a dobogó legalsó fokáért, majd 14 órakor a Mega Baskettel is megküzd – immáron tét nélkül.

DEAC U23 – Rátgéber Akadémia 78- 56 (16-14, 25-12, 20-12, 17-18)
DEAC:
Szívós 6, Neuwirth 10/6, Balázsi 12/6, Kovács 10, Fábián 9/3.
Csere: Ságodi 21/15, Tóth 6, Udemezue 3/3, Pollák 3, Kiss 2, Sólyom -.
Vezetőedző: Andjelko Mandics
Másodedző: Tóth Viktor

Andjelko Mandics: – Az év elején azt nyilatkoztam, hogy leginkább hozzáállásban szeretnék előrelépést látni. A fiúk az egész torna során foggal-körömmel küzdenek, amiért jár a kalapemelés. A védekezésünk már kezd összeállni, az ötvenhat kapott ponttal elégedett vagyok. Leginkább támadásban kell fejlődnünk, de szerintem jó irányba haladunk. Ne feledjük, még van egy hónapunk a bajnoki rajtig.