Nehéz szezon után új tervekkel telve

A DEAC női kosárlabdacsapata a mögöttünk hagyott idényben az Amatőr Női NB I Piros csoportjában az utolsó előtti helyen végzett, így kiesett, ezért elvileg ősszel az említett pontvadászat Zöld csoportjában folytathatja szereplését. A hölgyek vezetőedzője – aki egyben a leány utánpótlás szakág szakmai vezetője is -, Kovács Imre értékelte a mögöttünk hagyott időszakot, beszélt a célkitűzésekről és a gárda körül várható változásokról is.

Összességében hogyan értékeled a mögöttünk hagyott szezont?
Kettős érzéseim vannak a mögöttünk álló szezon kapcsán. Egyrészt csalódott vagyok, hisz az utolsó előtti helyen végeztünk. Nagy szívfájdalom számomra ez, mivel mióta átvettem a csapatot több évvel ezelőtt, azóta felfelé ívelő tendenciát mutatott a gárda, de látni kellett, hogy az év eleji sérüléseket, a COVID miatti játékosok kiesését és a magas emberek hiányát nem tudtuk kiküszöbölni. Szinte egész szezonban olyan játékosok játszottak bizonyos posztokon, ahol nem érezték magukat komfortosan és ez a teljesítményen is meglátszott támadásban és védekezésben is. Ami viszont bizakodásra adott okot, hogy az utolsó hónapokra látszott egy kis változás, összeért a csapat és a tabella elejével és közepével is nagyon szép mérkőzéseket játszottunk. A MEFOB négyes döntőbe való bekerülés pedig feltette erre a szezon végén az i-re a pontot. Bár ott a 4. helyet sikerült megszereznünk, látni kell, hogy gyakorlatilag egy olyan játékos lépett pályára a döntő mérkőzésein, aki korábban már részt vett ilyen rendezvényen, a többieknek ez volt az első fináléjuk.

Mi az, ami kellemes meglepetés volt az idényben, és mi volt, ami csalódást okozott számodra?
Ami kellemes meglepetés volt, az az a mérkőzés, amikor hazai pályán jó védekezéssel győzni tudtunk a későbbi bronzérmes MTK-TFSE ellen, több év óta ez volt az első győzelmünk ellenünk. Ami csalódás volt: amikor Nagykanizsára 6 emberrel utaztunk el, ám akik ott pályára léptek, azokra mérhetetlenül büszke vagyok.

Kik voltak azok a húzóemberek, akiknek a a teljesítményével a legelégedettebb voltál?
Mezei-Göttlinger Annával kezdeném a sort, mert ő volt az, aki az összes mérkőzésen pályára lépett és hosszú évek óta a csapat bástyája. Idén is a bajnokság top 5 dobója között volt. Mellette az idei szezonban még U18-as korosztályú Szabó Zita az, aki kiemelkedőt nyújtott. Őt is sújtotta a COVID, emiatt kicsit lassabban lendült játékba, de utána nagyon szépen fejlődött és szinte alapember lett belőle. Mezei Dórával is nagyon elégedettek vagyunk, sokat fejlődött az idén is és igazi vezér lett a pályán és azon kívül is. Nem feltétlenül a pontokban mutatkozik ez meg, de rendre megcsinálta a “piszkos munkát” a mérkőzéseken.

Hogyan élték meg a lányok a nem túl sikeres szereplést?
Nagyon nehéz volt ez a szezon abból a szempontból, hogy sok sérültünk volt, többen COVID-osok voltak, lezárták az országot és még a meccseken is veszítettünk. Többen augusztusban érkeztek hozzánk máshonnan, az ő beépítésüket lassították a körülmények, nehéz volt átállniuk a mi szisztémánkra, az új szerepeket elfogadni, de a szezon vége felé már többé-kevésbé alakult a játékunk, a játékuk. Véleményem szerint a legnagyobb problémát a bezártság okozta, melynek láttuk év közben a tüneteit. Mi edzők is sok mindennel próbálkoztunk, hogy kizökkentsük őket ebből az állapotból és külső segítséget is kértünk ezen problémák feldolgozására.

Milyen változások várhatóak a nyáron a csapatnál?
Többen kiöregednek a junior korosztályból és közülük remélhetőleg többen maradnak Debrecenben. Az ő játékukra feltétlenül számíthatunk. A jövő évi U18-as csapatból is próbálunk minél több fiatalt beépíteni és játéklehetőséget biztosítani számukra. Ha minden igaz, lesznek visszatérőink, akár sérültekről, akár korábbi játékosokról beszélünk és remélhetőleg többen érkeznek majd az egyetemre is kosárlabdázók közül. Alapvetően a saját utánpótlásunkra karunk támaszkodni. Az edzői stábban is lesz változás, Kászoni Boglárka veszi át a vezetőedzői feladatokat. Az ő személyében egy fiatal és ambiciózus edző irányítja majd a csapatot.

Mik a célok a következő szezonra?
Két lehetőség van. Az egyik, hogy mivel a pályán elért eredményeink alapján kiestünk a bajnokság piros csoportjából, így a zöld csoportban indulunk. Ha ez áll fent, akkor szeretnénk a csoport meghatározó együttese lenni, figyelembe véve a fiatal játékosok beépítését. A másik lehetőség, ha senki sem akar a zöld csoportból a pirosba jutni, akkor viszont a középmezőny lehet a reális cél.

A női utánpótlás szakág szakmai vezetőjeként hogyan értékeled az elmúlt egy év munkáját, eredményeit?
Ahogy a 2019-20-as szezon befejeződött és ahogyan a 2020-21-es lezajlott, nem lehetett más a fő célkitűzés, minthogy a COVID miatt kiesett időt pótoljuk. Nagy hangsúlyt fektettünk az egyéni képzésekre, melynek remélhetőleg a következő szezonban lesz meg a hatása, az eredmény nem volt prioritás. Örülünk, hogy egyáltalán lement a szezon és tudtunk edzeni, bár több csapat egész évben nem tudott rendes, teljes pályán dolgozni, rajtunk kívül álló okok miatt. Bízunk benne, hogy a következő szezonban javul a teremhelyzetünk és megfelelő ezdéskörülményeket tudunk biztosítani a csapatoknak.

Az utánpótlás terén mi a kitűzött cél a következő szezonra, mire számíthatunk?
Továbbra is cél a játékosok egyéni képességeinek fejlesztése, a kiemelt tehetségeink megfelelő szinten történő versenyeztetése. Szeretnénk jövőre 1-2 válogatott játékost adni a nemzeti korosztályos csapatoknak. Bízom benne, hogy a több csapatunk is a kiemelt bajnokságban fog erősödni a szezon során!