Átadóünnepségen avatták fel a TÁG megújult tornatermét

A felújított tornacsarnok átadóját szerdán tartották, a sajtónyilvános eseményen beszédet mondott Pósán László országgyűlési képviselő, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Hetei József, önkormányzati képviselő, Dr. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, Fenyősné Kircsi Amália, a Tóth Árpád Gimnázium igazgatója, Becsky István, a DEAC Kosárlabda Akadémia ügyvezetője, valamint Ráthonyi Tamás, a Cívis KK szakmai tanácsadója.

A Tóth Árpád Gimnázium diáksport-egyesülete, a Magyar Kormány Társasági Adó programjának felhasználásával az elmúlt évek során többször is sikeresen pályázott az iskola sportlétesítményeinek felújítására. 2016-ban az udvaron található sportpályát újült meg, ezt követően a belső tornacsarnok került sorra. 2020 nyarán renoválták az öltözőket, valamint a tornacsarnok nyílászáróit is lecserélték. Végül idén a tornacsarnok elhasználódott gumipadlóját parkettára cserélték, amely komfortosabb, magasabb szintű sportolást tesz immáron lehetővé.

„Az iskolavezetés, a tankerület, a városvezetés, az önkormányzat, az akadémia és a TAO-támogatók egytől egyik rengeteget tettek azért, hogy a fiatalok ilyen kiváló körülmények között sportolhassanak. Ezúttal is szeretném megköszönni a támogatást. Remélem, hogy a létesítményben továbbra is számos jó hangulatú kosáreseményre kerül majd sor, a diákoknak pedig kellemes időtöltést kívánok a testnevelési órákra” – mondta Pósán László.

A Tóth Árpád Gimnáziumban töltötte diákéveit Széles Diána is, aki elmondta, hogy városunkban a diáksportnak már abban az időben is kiemelt szerepe volt. Visszaidézte, hogy a kosárpályán nagy harcot vívtak a Kossuth Gimnázium tanulóival.

„A tornateremre már igazán ráfért a felújítás, hiszen a régi, zöld műanyag padló nem igazán kímélte a lábakat. Ezentúl már egy kosárspecifikus borítású parketta fogadja a sportolókat, kijelenthetjük, hogy a Tóth Árpád Gimnázium egy valódi sportobjektum, egy nemzetközi szinten is versenyképes létesítmény lett. Az utóbbi években kiemelt szerep hárult mindennapos testnevelésre is, amely a későbbiekben rendkívül hasznos tud lenni. Ehhez azonban kell a megfelelő infrastruktúra megteremtése is. Debrecen az utóbbi időkben kosaras fellegvárrá nőtte ki magát, sportolóként és nézőként is aktívak a lakosok, mindez nagyban köszönhető a szakmai közegnek. Bízom benne, hogy a jövőben is sok országos és nemzetközi versenyt rendezhet a város” – zárta szavait Debrecen alpolgármestere.

Hetei József arról ejtett szót, hogy testnevelés-történelem szakos pedagógusként a sport mindig az élete része volt, főiskolás korában sokat kosárlabdázott, amely többek között sportszerűségre, a küzdenitudásra és a kitartásra tanította. Végül Szent-Györgyi Alberttől idézett, miszerint: „a sport az nem csak testnevelés, hanem az életnek is a nevelőeszköze.”

A Debreceni Tankerület igazgatóhelyettese egyetért azzal, hogy a pandémia következtében az oktatásban is sokan nehéz időket éltek meg, de a gimnázium diákjai már csodálatos környezetben térhetnek vissza. Vántus Andráné elmondta, hogy egyébként minden rangos sporteseményt próbál figyelemmel kísérni.

„Jó eredményt csak akkor lehet elérni, ha a felkészüléshez a megfelelő minőségi körülmények adottak. Igyekszünk megragadni a lehetőségeket, hogy a tankerülettel a sporthoz való feltételeket is biztosítsuk. Kiemelt szerepe van Debrecenben a sportnak, az elmúlt tanévben a diákok kiváló eredményeket értek el, 109 első helyezést sikerült elnyerni országos szinten, a fiatalok 21 alkalommal a nemzetközi színtéren is felállhattak a dobogó tetejére. A sport nem csak a mozgást jelenti, hanem az eltöltött idő közösségi együttlétet is jelent a fiataloknak. Kellemes sportolást kívánok a diákoknak a megújult létesítményben” – fogalmazott Vántus Andrásné.

Fenyősné Kircsi Amália szerint a Tóth Árpád Gimnáziumban az oktatás és sport jól kiegészíti egymást. A pedagógusok számára a diákok fejlesztése a legfontosabb, így a tanulás mellett az érzelmi-szociális kapcsolatok kialakítása és a testfejlesztés is nagyon fontos. Megemlítette az egykori elődjét Polgár Sándort, aki megteremtette a sportolás alapjait az iskolában. Bár eleinte a röplabdáé volt a főszerep, manapság inkább a kosárlabda került előtérbe.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a diákok kiváló sporteredményeket értek el az elmúlt években. Az eredményességhez az új infrastruktúra elengedhetetlen, minden lelkes támogatónak hálás vagyok, hogy megújulhatott a tornaterem. A tanév elejétől már a gyermekek rendelkezésére áll, biztos vagyok benne, hogy büszkén és boldogan fogják birtokba venni.”

Becsky István csillogó szemekkel mesélte, milyen fantasztikus és különleges érzés a tornaterembe visszatérni, ahol korábban körülbelül 2000 néző előtt a TÁG kosárcsapata a Kazincbarcika ellen ezüstérmet szerzett. Diákéveiben elhatározta, hogy ilyen sikereknek részese szeretne lenni, az ügyvezető 2001-ben a szerencsi diákolimpián bajnoki címnek is örülhetett.

„A sport és az oktatás fontos szerepet tölt be az életemben. Országos szinten egyedülálló eredményeket értek el a gimnázium diákjai, ezt a hagyományt szeretnénk továbbra is megőrizni. A beruházás összértéke 106 millió Forint volt, a projekt két részletben valósult meg. Elsőként az udvaron található műanyagborítású sportpályát újították fel, majd a belső tornacsarnok került sorra” – fogalmazott Becsky István, aki minden támogatónak és szakembernek megköszönte az áldozatos munkáját.

A sajtóeseményen utoljára a TÁG sportéletének egyik sikerkovácsa, Ráthonyi Tamás szólalt meg, aki arról beszélt, hogy egy régi és hosszú projekt valósult meg. Az iskola sportkörének egykori elnöke hangsúlyozta, az átadott terem sok ember munkájának a gyümölcse, a gimnázium és a Kosárlabda Akadémia együttműködésének az eredménye. Szóvá tette, hogy a támogatások elnyeréséhez a siker volt a kulcs, majd a további munkához sok sikert kívánt.

Az új borítást először a DEAC férfi NBI/A-s gárdájának tagjai tesztelték, akik egy hetes vendégeskedésüket követően elégedetten nyilatkoztak a tornacsarnokban bekövetkező minőségi változásokról. A komplexumot az iskola diákjai és a testnevelésórák mellett természetesen a gimnázium kosárlabdacsapata, valamint a DEAC Kosárlabda Akadémia U15-ös és U16-os együttesei fogják birtokba venni.