Együttműködési megállapodást kötöttünk a Győri Kosárlabda Clubbal

Csütörtök este írásba foglalták régóta körvonalazódó együttműködési törekvéseiket a DEAC Kosárlabda Akadémia, illetve a Győri Kosárlabda Club vezetői. A megállapodást a Rába-parti városban szentesítették a felek, melynek értelmében a két klub kölcsönösen segíti egymást a jövőben.

Mielőtt az NBI/B zöld csoportjának kilencedik fordulójában összecsapott volna az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC és a DEAC U23-as csapata, a két város szorosabbra fűzte egymással való kapcsolatát a kosárlabdázás terén. A frissen megkötött együttműködési megállapodást egy hivatalos sajtótájékoztató keretein belül jelentették be a felek. Az eseményen akadémiánkat Nagy Norbert ügyvezető-gazdasági igazgató és Berényi Sándor szakmai igazgató, míg a győrieket Tagai István, a GYKC ügyvezető-elnöke, és dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi Egyetem sportegyesületének elnöke képviselte.

Elsőként Berényi Sándor kapott szót, aki mondandójában az együttműködéshez fűzött reményeit összegezte.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy kiemelt akadémiaként minél több klubbal tudjunk ko-operálni, ezáltal elősegítve egymás szakmai fejlődését. A mi feladatunk, hogy elérhetővé tegyük erőforrásainkat partnereink kiemelten tehetséges kosárlabdázói számára. Szeretnénk, hogy az együttműködés révén idővel a győri utánpótláscsapatok is a kiemelt bajnokságokban versenyezhessenek. Igyekszünk ehhez minden tőlünk telhető segítséget megadni az egyesület számára, melynek élvonalbeli karrierre vágyó játékosait – természetesen közös megegyezés alapján – szintén szívesen látjuk majd színeinkben – nyilatkozta a sportvezető.

Nagy Norbert beszédében kihangsúlyozta a kettős életpályamodell biztosításának fontosságát, mely Győrben és Debrecenben is prioritás.

A kiemelt akadémiai státusz óriási megtiszteltetés, de egyben hatalmas felelősséget is hordoz magában. Döntéseink során saját céljaink mellett a teljes magyar kosárlabdázás érdekeit is szem előtt kell tartanunk. Boldog vagyok, hiszen egy olyan partnerrel sikerült megegyeznünk, mely hozzánk hasonló elvek és filozófia szerint képzeli el az utánpótlásfejlesztést. Mindkét város elsőszámú csapata az egyetem égisze alatt versenyez, jól megfér egymás mellett a sport és az oktatás, így a pályán kívül is megalapozott a fiatalok jövője. Bízom benne, hogy hosszú és gyümölcsöző együttműködést kötöttünk – zárta szavait akadémiánk ügyvezető- gazdasági igazgatója.

Tagai István szerint a megállapodással új szintre kerülhet a Rába-parti kosárlabdázás.

– Egy nagyon zsúfolt sportpiacú város a miénk, ahol nem egyszerű feladat elhelyezni a kosárlabda sportágát. Harmincéves működésünk első nagy ugrását a Széchenyi Egyetem támogatása jelentette, most pedig a debreceniek közreműködésével szakmailag is feljebb léphetünk. A magánéletben is egyeznek az elveink partnerünkkel, hangsúlyos és színvonalas az elméleti oktatás, így nyugodtan állíthatom, hogy az ifjak mindkét helyen jó kezekben lesznek – foglalta össze gondolatait a Győri KC ügyvezető-elnöke.

Gyömörei Tamás zárásképp arra erősített rá, hogy a sportnemzedékek sikeres kineveléséhez kulcsfontosságú az alternatív jövőképek biztosítása.

– A kosárlabda egy iskolarendszerekhez kötött sportág – erre a legjobb példa az Egyesült Államok, ahol a jövő generációkra előre be van biztosítva az egyetemi ligák által. Ahhoz, hogy hazánk is elinduljon ezen az úton, minél több olyan helyre van szükségünk, ahol az oktatás mellett a sportélet is magas szinten működik. A másik oldalról közelítve pedig a szülőket kell megnyernünk azzal, hogy a magas szintű sportolás lehetősége mellett biztosítjuk a továbbtanulás lehetőségét is gyermekeik számára. Örömmel látom, hogy Győrben és Debrecenben is így gondolkodnak – zárta le az összejövetelt a Széchenyi Egyetem sportegyesületének elnöke.