Hajós Alfréd-díjas lett edzőnk, Kecskeméti János

A csütörtöki ünnepi közgyűlésen a hagyományoknak megfelelően ezúttal is kitüntették a legkiválóbb debrecenieket. A díjak közül a Hajós Alfrédról elnevezett kitüntetést többek között Kecskeméti János kosárlabda edző is megkapta idén.
A szakember matematika-testnevelés szakos tanár a Fazekas-gimnáziumban, emellett kosárlabda középfokú edzői végzettséggel rendelkezik. A tréner lassan harminc éve kezdte el kiépíteni a debreceni leány kosárlabdázás bázisát. Korosztályos és felnőtt női válogatott játékosok nevelőedzője volt, és az korábban a női NBI A csoportjában játszó csapat mellett is dolgozott.
2010-től a Ziccer Tigrisek Kosársuli leány szakosztályának vezetője és edzője lett, amely munkával megalapozta, hogy 2013-ban a leány szakág is akadémiai rangot kapjon. A diákolimpiákon elért kimagasló eredményeiért 2014-ben a Magyar Diáksportért kitüntetést vehette át.
Ráthonyi Tamás, Cserfalvi István és Asztalos József után ő a negyedik Hajós Alfréd-díjasa a debreceni kosárlabda edzőtársadalomnak.

– Meglepett, hogy éppen egy ilyen nehéz esztendőben kaptam meg az elismerést – mondta Kecskeméti János. – 2020-ban borult minden, nem ment végig az idény, pedig nagy reményeink voltak a Diákolimpián szereplő csapatommal, és a 2006-os akadémiás lány gárdámmal. Nagyon jól esett, hogy megkaptam a díjat. Mint ismert, a szülei mindketten tanítottak, édesapám nyomdokain indultam el az edzősködés terén, s róla nevezték el az Agráron található sportcsarnokot. Úgy vélem, az irántuk érzett megfelelési vágyam érthető, és azt hiszem, most büszkék lennének rám.