Megkezdődtek a nyílt napok az akadémián

Péntek délelőtt elkezdődtek a DEAC Kosárlabda Akadémia nyílt napjai, melyre több mint negyven tehetséges gyerek érkezett a cívisvárosba. Elsősorban a keleti régióból, de az ország számos pontjáról is utaztak Debrecenbe a tizenhat évnél fiatalabb játékosok. Az esemény keretein belül a hazai tehetségek három napon keresztül bepillantást nyernek a Nemzeti Sportakadémia működésébe, és számos programon vesznek részt.

A kosárpalánták az akadémia munkatársainak segítségével betekintést nyerhetnek a sportszervezet mindennapjaiba, a szakemberek pedig felméréseken keresztül információt kaphatnak a korosztály legtehetségesebb játékosairól. A fiatalokat elkísérő szülőknek pedig Berényi Sándor szakmai igazgató, Faragó Péter szakmai igazgató-helyettes és Prof. Dr. Szántó Sándor vezető orvos tartott előadást a szervezet működéséről. A hétvége a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központban történő felmérésekkel kezdődött, ezzel kapcsolatban a Mozgástudományi csoport vezetőjét, Széll Gábort kérdeztük.

– Olyan speciális mérésekkel fogjuk az ide érkezőket tesztelni, ami a testösszetételükre és a várható testmagasságukra fókuszál, a kapott adatokból becsüljük meg például, hogy milyen magas játékos válhat belőlük. A másik módszer az úgynevezett Speed Court pálya, ahol az agilitásukra, reakciójukra, illetve a döntéshozatali képességükre van szükségük. Ezen egyszerre figyelhetjük meg a kondicionális képességeket, és a kognitív funkciókat. – vezette fel a háromnapos eseményen végzett méréseket a szakember.

A másik mérési helyszín az Oláh Gábor utcai labor, ahol főként a fizikai paraméterekre és képességekre lesznek kíváncsiak, ahol gyógytornászok és erőnléti edzők segítségével a mozgásmintákat fogják ellenőrizni.

– Az erőplató segítségével megkapjuk, hogy milyen gyors az alsó végtagok tüzelési frekvenciája, mennyire robbanékony az alsótest, ezek a paraméterek nemzetközi szinten is elfogadottak egy tehetség azonosítására. Lesz még egy testösszetétel-mérés Bio Impedanciás készüléken, így a játékosok, és a szülők is láthatják a testben található izom-zsír arányt.- zárta mondandóját Széll Gábor.

Különlegessége a felméréseknek, hogy a DEAC Kosárlabda Akadémia birtokában olyan eszközpark és humán erőforrás tálalható, melynek segítségével olyan fontos adatokhoz juthatnak, melyek előre viszik a gyerekek fejlődését, így kiaknázható a bennük rejlő potenciál.

A felmérések koradélutánig tartanak, majd a nyitónap zárásaként a Tóth Árpád Gimnáziumban sor kerül az első labdás edzésre is. Szombaton is fizikai tesztekkel és labdás foglalkozásokkal folytatódik a programsorozat, majd közösen megtekintik a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapatának ZTE elleni mérkőzését. A délután folyamán pszichológiai kérdőívet töltenek ki a játékosok, majd a nap zárásaként kilátogatnak a DEAC-Tungsram hazai bajnokijára a Zalakerámia-ZTE ellen. A nyílt napok zárására vasárnap délelőtt kerül sor az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, az utolsó foglalkozáson számos meglepetésvendég lesz majd jelen.