NBI/B: Csodát tettek, bronzérmesek akadémistáink!

Két nappal a vasárnapi hazai diadalt követően idegenben is legyőzte az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC gárdáját a DEAC U23-as csapata, ezzel óriási bravúrt végrehajtva megszerezte az NBI/B zöld csoportjának bronzérmét. Andjelko Mandics legénysége fordulatos csatában ezúttal három ponttal kerekedett felül Rába-parti riválisán, így a párharc – és az egész szezon tükrében is – teljesen megérdemelten állhatott fel a dobogóra.

Ha valaki azzal az elmélettel állt volna fiataljaink elé 2021 nyarán, hogy az új idényben már a bajnoki érmek egyikéért fognak küzdeni, Balázsi Somáék előbb bizonyára kinevették, majd melegebb éghajlat irányába tájolták volna a stikkesnek titulálható illetőt. Fiataljaink tavalyi szereplése valóban nem szolgáltatott okot hasonlóan optimista jövőkép prognosztizálására, a fehér-feketék ugyanis kieső helyen zárták a 2020-21-es kiírást.

Újonnan kinevezett vezetőedzőjük, Andjelko Mandics szárnyai alatt azonban hatalmasat fordult a világ ifistáinkkal, akik hétről hétre szebbnél szebb győzelmeket arattak az alapszakaszban, és csont nélkül kvalifikáltak a rájátszásba. Evés közben jön meg az étvágy, szokás mondani: a mieink a legjobb nyolc között impozáns játékkal búcsúztatták a Vásárhelyi Kosársulit, amivel – lássanak csodát- már be is teljesítették az egy évvel ezelőtt még őrültségnek hangzó víziót.

Az elmúlt hetekben aztán elképesztő balszerencsehullám sújtotta a hajdúságiakat; sorra sérültek meg, és szorultak az oldalvonalon kívülre kulcsembereik. Ennek a legnagyobb álom, a finálé látta kárát, de az áhított medál is veszélybe került. Neuwirth Bencéék ezzel szemben egy pillanatra sem adták fel a reményt, mi több, tartalékos kerettel is behúzták az eddig mumusnak bizonyuló Győr elleni bronzcsata nyitófelvonását. Hirtelen ismét abszolválhatónak tűnt az ambiciózus fiktív jóslat – kedd este a harmadik hely megszerzéséért léptek pályára U23-asaink a Rába partján.

No persze az egyébként hasonlóan remek szezont futó GYKC sem tervezte annyiban hagyni a dolgot; a széria második mérkőzésének teljes mértékben kiegyenlített első negyede (21-21) után az „életben maradásért” harcoló győriek Kámán Bálint vezényletével magukhoz ragadták a kezdeményezést. A félidőhöz közelítve már többször is nyolcegységnyire rúgott a hazaiak előnye, melyből a debreceniek hármat tudtak lefaragni a nagyszünetre.

A folytatásban aztán rákapcsoltak a cívisvárosiak: Neuwirth Bence bevetette rendkívüli tűzerejét, valamint az előző összecsapás során parádézó Kiss Kolos is fontos pillanatokban rezgette meg a hálót. A sikeres periódusnak az ihletett formában kosárlabdázó Balázsi Soma és az egyszemélyes hadseregként funkcionáló Gáspár Mátyás szabott keretet – hamarosan meg is lett a fordítás. A harmadik etap derekán öttel is vezetett a DEAC, de az utolsó pihenő előtti pillanatokban Geiger Bálint visszahozta övéit. (55-56)

A közvetlen véghajrához fej-fej mellett haladva érkeztek el a felek, hol egyik, hol másik gárda járt előrébb. A váltakozó tendenciával három vendégtripla számolt le – előbb Balázsi, aztán Neuwirth, majd Kiss bombázott a győri gyűrűbe. (66-70)  Ekkor fél lábbal már a dobogón álltak a Mandics-fiúk, viszont a dunántúliak nem törtek meg, sőt, Hágen Tamás duplái révén még egyszer nyílttá tették az ütközetet. (77-79) Csakhogy a kis túlzással betonfalakon is áthatolni képes Gáspárra továbbra sem volt ellenszerük Bakon Csanádéknak, magasemberünk szíve és esze is helyén volt, amikor leginkább számított, így a Debreceni Egyetem alakulata kicsikarta a diadalt, és elhódította az NBI/B zöld csoportjának bronzérmét.

Gratuláció illet egytől egyig minden játékost, aki kivette a részét a menetelésből, valamint az együttes mellett dolgozó szakemberek munkája előtt is emeljük kalapunkat, akik mindössze egy esztendő leforgása alatt ilyen magas szintre juttatták akadémiánk növendékeit. Határ a csillagos ég!

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – DEAC U23 77-80 (21-21, 18-13, 16-22, 22-24)

DEAC: Kiss 9/6, Neuwirth 21/12, Balázsi 21/6, Gáspár 15, Fábián 6.
Csere: Udemezue 8/6, Szívós-, Fekete -, Jankó -.
Vezetőedző: Andjelko Mandics
Másodedző:
Tóth Viktor

Andjelko Mandics:- Gratulálok a csapatomnak! Ez egy jó szezon volt, szép munka, kemény meccs. Gratulálok a Győrnek is, szerintem a nagyon  jó széria volt. Voltak itt is, ott is hiányzók, de a szezon vége felé ez mindig benne van. Őszintén, nagyon boldog vagyok, mert ez egy hatalmas előrelépés a tavalyi szezonhoz képest. A srácok nagyon jók, szorgalmasak, és miattuk örülök a legjobban ennek.