Akadémiai (vírus)helyzetjelentés

A koronavírus-járvány ezen a héten alaposan felforgatta a debreceni kosárlabdavilágot. Felnőtt csapatunk szerdai tesztjén sajnos akadt pozitív eredmény, így ők tíznapos hatósági karanténba vonultak. Ez a helyzet akadémiánk három, az NBI/A-s együttessel készülő játékosát is érinti. Az utánpótlásban szintén jelen van a fertőzés, így több mérkőzés, illetve forduló is halasztásra került. Ennek kapcsán kerestük fel a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgazóját, Berényi Sándort, aki tisztázta a viszonyokat.

–          Mindkét kadett csapatunknál megjelent már a vírus, így sajnálatos módon halasztanunk kellett mérkőzéseket az U16-os bajnokságban, U15-öseinknek pedig a hatósági kontaktkutatás eredményeképpen karanténba kell vonulniuk. Ez érinti a csapattal dolgozó szakembereket is. Az U18-asok közül a felnőttekkel készülő Kiss Kolos és Kovács Ákos is hasonló sorsra jutott, valamint Kalassai Martint is “szobafogságra” küldtük.  Az említett kosarasokon kívül azonban Kádár Tamás legénysége töretlenül folytathatja a munkát.  Jesper Gustavsson két együttese, az U20 és az U23 is pályára lépett volna ezen a héten, de az NBI/A- csoportos gárdával kapcsolatos hírek miatt mindkét összecsapás halasztásra került, mivel ezek megrendezése összekapcsolódik az NBI-esek menetrendjével. A csütörtöki, Pápa elleni zöld csoportos bajnokival kapcsolatban hirtelen kellett döntést hoznunk, a vendégcsapaton is azt éreztem, hogy nyugodtabbak lennének, ha nem játszanánk, így ez a találkozó is később lesz bepótolva. A vasárnapi, Óbudai Kaszások elleni zöld csoportos bajnoki a jelen állás szerint megrendezésre kerül. Bízom benne, hogy hamarosan újra meccsdömping lesz az Oláh Gábor utcán és a Szent Efrém Tornacsarnokban is – nyilatkozta Berényi, aki azt is kiemelte, hogy ebben a nehéz időszakban fő az elővigyázatosság, és a felelősségteljes döntések meghozatala.

–        Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy játszani tudjunk, de nem szabad félvállról venni a járványt. Felelősségteljes döntéseket kell hoznunk, ezért maradt el például a csütörtökre tervezett, NBI/B zöld csoportos forduló is. Ezen felül minden biztonsági előírást betartunk, a játékosok és a szakemberek is kizárólag testhőmérés után vehetnek részt a tréningeken. Továbbá folyamatosan fertőtlenítjük a sportszereket, maszkviselésre kötelezzük sportolóinkat, dolgozóinkat, akiket a legkisebb tünet esetén is eltiltunk az edzések látogatásától – foglalta össze gondolatait a sportvezető.