Áttörést várható az idei évtől

Berényi Sándor, a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója értékelte a 2020-as esztendőt.

Jelentős változást hozott a debreceni kosárlabdában a mögöttünk hagyott év, ugyanis január 1-től három másik akadémiával együtt a Debreceni Kosárlabda Akadémia is államilag kiemelt sportakadémiai minősítést kapott. A kiemelt státuszt névváltoztatás is követte, májustól DEAC Kosárlabda Akadémia néven folytatta tovább tevékenységét az intézmény. Berényi Sándor szakmai igazgatót arra kértük, értékelje a 2020-as esztendő történéseit.

Mennyiben változott meg az akadémia rendszere és működése, amióta kiemelt minősítést kapott?
Berényi Sándor: Nagyban megváltozott, hiszen a négy kiemelt akadémiai csapatunkra ezáltal sokkal nagyobb figyelem irányul, és köréjük megemelkedett létszámú szakembergárda összpontosul. Megvalósult az a fajta rendszer, amelyet szerettünk volna kialakítani: immáron két-két edző teljes munkaidőben, maximális energiával csak a csapataira fókuszál. Emellett három gyógytornászt és két erőnléti edzőt is foglalkoztatunk, az ő munkájukat Széll Gábor felügyeli. Mind rehabilitáció, mind regeneráció tekintetében bővültek a szolgáltatásaink, ezen a területen is jóval nagyobb segítséget tudunk nyújtani a játékosainknak, vagyis ebben a tekintetben is nagyobb figyelem hárul rájuk. Megsokszorozódott az egyéni jellegű kosárlabda- és kondicionáló edzések száma. Emellett összességében jóval nagyobb hangsúlyt fektetünk a csapataink fizikai felkészítésére.

Mennyire lett vonzóbb a DEAC KA, mint korábban volt?
Már a nyáron is érzékelhető volt, hogy vonzóbbak lettünk a játékosok számára, és úgy vélem, idén áttörés következhet ezen a téren. Eddig is rengeteg megkeresést kaptunk a játékosoktól, hogy akár év közben, de főként idén nyártól nálunk szeretnék folytatni a pályafutásukat. Mindez annak ellenére így van, hogy a decemberre tervezett nyílt napunkat nem tudtuk megtartani a vírushelyzet miatt, ahol meghívásos alapon láttuk volna vendégül az érdeklődőket. Örömmel mondhatom, hogy nagy figyelem hárul ránk.

Említette a kiemelt csapatokat, mennyire elégedett a teljesítményükkel?
Összességében elégedett vagyok, bár továbbra sem a győzelmek számát fogjuk nézni, az csak egy pillanatnyi állapotot mutat. Hosszú távon ennél perspektivikusabb gondolkodásra van szükség. Tehát a játékosok fejlődése a mérvadó, és ezen a téren szépen haladunk előre. Az U15-ös, U16-os kadett csapatainkban a kosárlabdázóink azokat a szerepeket töltik be, amelyek a leginkább szolgálják a fejlődésüket. Az U15-ös gárdának egyébként kifejezetten nehéz dolga van, hiszen egy évvel fiatalabbként kell helytállniuk a mezőnyben. Ennek ellenére voltak biztató teljesítmények egyéni és csapat szinten is. Azok a játékosok, akik a hosszú távú perspektívát jelenthetik, kellő tempóban haladnak előre. Ez hatványozottan igaz az U16-os csapatunkra, ahol az eredmények is szépen jönnek annak ellenére is, hogy nagyon sok sérülés hátráltatta őket. Az U18-as, illetve az U20-as együttes játékosainak kezében-lábában rengeteg mérkőzés volt, az U20-as bajnokságban be is sűrűsödött a program. Utóbbi korosztálynál is sok volt a sérülés, a Covid is gyakran nehezítette a dolgukat. Ennek következtében nagyon sok volt a “felfelé játék”, így azok a játékosok, akiket ugyan szerettünk volna magasabb korosztályban is megmérni, most igen komoly terhelést kaptak. Ennek nem feltétlenül örülök, mert nem volt előre eltervezett, de megvannak ennek is a pozitív hatásai, hiszen így nagyon sok mérkőzést tudnak játszani ezek a gyerekek. Ezekben a csapatokban megfelelően fejlődnek azok a kiemelt kosárlabdázók, akikben a perspektívát látjuk, hiszen bőven megkapják a meccsterhelést. Persze, ez nem szabad, hogy a gyakorlás és a konditermi edzés rovására menjen, ezért ők roppant komoly terhelésnek lettek kitéve az elmúlt hónapokban. Szerencsére jól reagáltak erre a srácok, úgyhogy várjuk a hasonló folytatást.

Hogyan értékeli a felnőtt gárda őszi-téli produktumát?
Az A csapatnak nagyon peches szériája volt, hiszen két-három olyan mérkőzése is volt, amelyeken gyakorlatilag öt játékossal kellett kiállnia a Covid-járvány miatt. Sajnos, ott nem is jöttek a győzelmek. Ugye, itt más a prioritás, hiszen profi sportról beszélünk, ahol a győzelmek száma mutatja meg, milyen munkát végzett a csapat. Viszont az akadémia szemszögéből nézve örömre adhatott okot nekünk, hogy több fiatal játékosunk is bemutatkozott az első osztályban és nem is vallottak szégyen. De remélem, hogy a jövőben nem a járványhelyzet miatt kapnak majd szerepet, hanem ki tudják vívni maguknak a szereplés lehetőségét. Úgy vélem, ezen az úton is jó irányban haladunk.

Ha már a felnőtt csapatnál tartunk: korábban vezetőedzőként irányított a gárdát, nem hiányzik ez a fajta munka önnek?
Egy szóval: nem. Kitűnően érzem magam a jelenlegi szerepkörömben, de nagyon szurkolok az A csapatnak, és szeretek a közelében lenni: nézem a mérkőzéseket és szoros kapcsolatban vagyok a stábbal, illetve a vezetőséggel. Úgy érzem, most azon a helyen vagyok, ahol a,legtöbbet tudok segíteni a debreceni kosárlabdának, vagyis nem hiányzik a vezetőedzői szerepkör.

Mennyire szoros a kapcsolata az akadémián dolgozó trénerekkel?
Napi kapcsolatban vagyunk az összes edzővel, járok a tréningekre és természetesen a meccseken is ott vagyok. A rendszeres megbeszélések alkalmával mindig átbeszéljük az aktuális hét programját, a játékosok menedzselést, az irányokat, melyeket követni szándékozunk, és az edzőkre háruló feladatokat. Ez az elsődleges munkám.

Összességében hogyan értékeli az elmúlt évet, és milyen 2021-es esztendőt kíván a debreceni kosárlabdának?
A mögöttünk hagyott évet egyben nehéz összegezni, hiszen a pandémia miatt a 2019/2020-as szezon félbeszakadt. A májustól kezdődő, a kiemelt akadémia égisze alatt megvalósuló időszakot a nehézségek ellenére is sikeresnek értékelem. Lefektettük az irányokat, és dinamikusan fejlődő akadémiai élet kezdődött el. Remélem, a 2021-es évben helyreáll a rend, és a hagyományos keretek között tudunk majd versenyezni. Bízom benne, hogy a válogatottaink Eb-n vehetnek részt a nyáron, és sikeresen szerepelnek majd. Szeretném, ha sok válogatott játékost, a felnőtt csapat közelébe kerülő kosarast nevelnénk ki. Bízom korosztályos országos döntőkben való jó szereplésünkben, érmes helyezésekben is reménykedek, ismét kiemelve, hogy nem ez a prioritás. Bizakodó vagyok azon a téren is, hogy 2021-ben érmet tud megcsípni a felnőtt csapatunk, akár a bajnokságban, akár a kupában, vagy mindkét fronton. De ami a legfontosabb, hogy egészségesek legyünk mindannyian, és visszaálljon az élet a rendes kerékvágásba.