EYBL: Még várat magára az első diadal

Szendrei Fruzsina csapata két mérkőzést is vívott a római EYBL-forduló második játéknapján; habár akadémiánk fiataljai bőven mutattak bíztató dolgokat a parketten, ezek egyelőre nem párosultak győzelemmel.

A csehektől elszenvedett pénteki vereséget követően a szombati játéknap meglehetősen korán startolt a mieink számára, a fehér-feketék reggel kilenc órakor már a brit fővárosból érkező London Elite együttesével csatáztak. A szokatlan kezdési időpont ellenére jól rajtoltak Szendrei Fruzsina tanítványai, akik az első negyedben agresszív fellépésükkel némileg talán meg is lepték esélyesebbnek kikiáltott riválisukat. Szafkó Márkék nagy lendülete a második etap közepéig tartott ki – ez idő tájt héttel is vezettek a hajdúságiak – ám a londoniak a félidő hajrájában egy 15-3-as rohammal a maguk javára fordították az összecsapást. (34-39) Innentől a DEAC-nak kellett futnia az eredmény után, Bige Zaránd és társai a harmadik etap végéhez közelítve kishíján meg is csípték ellenfelüket, de az egyenlítés elmaradt. Erre több sansza már nem is kínálkozott a cívisvárosiaknak, lévén a záró felvonásra elkészültek erejükkel, az olló pedig kinyílt. Hozzá kell tennünk viszont, hogy a lefújásra kialakuló huszonkét pontos távolság a mérkőzés összképét tekintve túlzónak tűnik, ezen a napon nem volt ekkora differencia a felek között.

Néhány órás pihenő után következett is az újabb feladat, duplázó növendékeink délután öt órakor az olasz Elite Euro Talent gárdájával szemben léptek parkettre. A találkozó a reggelihez hasonlóan indult, remek első tíz minutumot produkáltak Orvos Ádámék, ezáltal hatpontos fórt birtokolva vonulhattak pihenni. (22-16) Ahogyan a londoniak ellen, úgy ezúttal is a második periódus derekán tűntek fel a viharfelhők, ezúttal egy 10-2-es itáliai futás képében, így hiába vezetett a félidő túlnyomó többségében a DEAC, a válogatott tehetségekkel teletűzdelt Elite Euro Talent fordulhatott minimális előnnyel. (34-35) A térfélcserét követően érezhetően igyekezett dűlőre vinni a vitás kérdéseket az EET, kevés beleszólási lehetőséget hagyva a Szendrei-csapatnak; a 29-10-re elveszített harmadik negyed meg is pecsételte akadémistáink sorsát. Habár az ütközet végkimenetele szempontjából az utolsó percek már csekély jelentőséggel bírtak, mégis joggal dicsérhetjük a debrecenieket, akik jelesre vizsgáztak küzdeni akarásból, s ennek kicsúcsosodásaként a dudaszóig faragni is tudtak hátrányukból.

Kiskadettjeink római kalandjából immáron csupán egyetlen derbi maradt hátra, méghozzá vasárnap délután három órakor, a házigazda Stellazzurra Rome ellenében.

DEAC Kosárlabda Akadémia U15 – London Elite (GBR) 58-80 (20-17, 14-22, 18-19, 6-22)
DEAC:
Szafkó 17/6, Bige 12/6, Dallos-Papp 10/6, Fórián 6, Borbély 4, Szalkai 3/3, Hamza 3/3, Nagy Erik 3, Nagy Emil -, Szűcs -, Balla -.

DEAC Kosárlabda Akadémia U15 – Elite Euro Talent (ITA) 61-76 (22-16, 12-19, 10-29, 17-12)
DEAC:
Szafkó 23/3, Orvos 13/3, Mónus 9/3, Kedvek 6, Balla 5, Nagy Emil 3, Hamza 2, Nagy Erik -, Borbély -, Szalkai -, Fórián -.
Vezetőedző: Szendrei Fruzsina
Másodedző: Szendrei József