Összetartó közösséggé kovácsolódtak

Többnyire az egy évvel idősebbekből álló csapatokkal küzdött a DEAC Kosárlabda Akadémia U15-ös gárdája a Fiú Országos Kadett Bajnokságban. Bazsik Péter alakulata a 25-32. helyért zajló rájátszás tabellájának a második helyen végzett, a srácok ez utóbbi sorozatban szép győzelmi szériát és komoly fejlődést mutattak.

Hogyan értékeled általánosságban a mögöttünk hagyott szezont?
Bazsik Péter: A célunk az országos főtáblára jutás volt, hogy erős ellenfelek ellen tudjunk játszani. Szerencsére ezt sikerült teljesíteni, így nagyon hasznos szezonon vagyunk túl.

Köztudott, hogy nem az eredményesség a lényeg ebben a korosztályban, attól elvonatkoztatva miben fejlődtek a legtöbbet a srácok?
B.P.: Elsősorban meg kellett tanulnunk, hogyan is kell hatékonyan edzeni. Szerencsére nagyon jó mentalitású fiúk alkotják a csapatot, ezért könnyen tudtunk velük haladni. Egyénileg az alap technikai elemekben nem lehet összehasonlítani augusztushoz képest, hogy most hol tartanak a fiúk, illetve rengeteg új csapattaktikai elemet építettünk be a tudástárunkba.

Melyik meccsek voltak a kimagaslóak, és mikor voltál a legkevésbé elégedett?
B. P.: A szezon végén sokkal jobban kosárlabdáztunk, mint ahogyan az elején. Volt egy 8 meccses győzelmi sorozatunk, ahol jó ritmusban, agresszíven és magabiztosan játszottunk. Talán ezt az időszakot emelném ki. Elégedetlen azokon a meccseken voltam, ahol úgy éreztem, nem megfelelő a hozzáállás és már előre eldöntötték a srácok, hogy milyen végeredmény fog születni. Szerencsére ebből maximum két ilyen alkalom volt.

Mi volt az a filozófia, amit át akartál adni a fiúknak, amikor elkezdtétek a közös munkát?
B. P.: Elsősorban egy összetartó közösséget szerettem volna kialakítani. Filozófiám: első a védekezés, ez az alapja mindennek, utána következik a támadás. A kosárlabda technikai és taktika elemein kívül értékeket szeretnék átadni a srácoknak. Ezek közül csak egy pár példát mondanék, mint kitartás, fegyelem, koncentráció, küzdeni akarás, helyes időbeosztás. Mindig hozzák ki magukból a maximumot és élvezzék, amit csinálnak.

Milyen tervekkel vágtok neki a következő idénynek?
B. P.: Szeretnénk tovább folytatni a megkezdett munkát, hiszen még rengeteget kell tanulnunk és fejlődnünk, hogy sikeresek tudjunk lenni.