Az ötödik helyig menetelt a kadett gárda

A DEAC Kosárlabda Akadémia U16/A csapata hosszú utat tett meg a pécsi országos döntőig. A következő interjúnkban az alakulat vezetőedzőjével Bazsik Péterrel tekintettünk vissza az idei szezonra.

DEAC: Milyen célkitűzésekkel vágtatok neki a 2021/2022-es kiírásnak?

Bazsik Péter: -A fő célkitűzésünk a legjobb nyolc közé kerülés volt, a csapattal is ezt fogalmaztuk meg magunknak, hogy szeretnénk bejutni az ország legjobb nyolc csapata közé, és ha ez teljesül, az már egy óriási dolog számunkra.

A selejtezők során sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztétek, volt-e szükség bármilyen újratervezésre az idény hátralévő részére?

BP: -Sajnos az elején nem állt még össze úgy a csapat, ahogy azt szerettük volna, és igazából egy mérkőzésen múlott, hogy alsó- vagy felsőházba kerülünk. Ez nem jött akkor össze, így az alsóházban folytattuk. Az újabb fő célkitűzésünk az lett, hogy az alsóházban domináljunk, és megmutassuk, hogy ez csak egy véletlen volt, hogy idekerültünk, és a csapatnak a felsőházban van a helye. Úgy gondolom, hogy ezt sikerült is bizonyítani a srácoknak az alapszakasz során.

Kis híján hibátlan mutatóval zártátok a bajnokság ezen részét, így nem is volt kérdés, hogy összejöhet az év elején kitűzött cél, milyen gondolatokkal vágtatok neki a sorsdöntő keresztjátéknak?

BP: -Számunkra az volt a legfontosabb, hogy kiadjunk magunkból mindent, próbáltuk a gyerekeknek is mondani, hogy ne az eredményjelzőt figyeljék, hanem hozzák ki magukból a maximumot, és akkor majd meglátjuk mi lesz ennek az eredménye.

A keresztjátékot is sikerrel vette a DEAC, így a következő megálló a pécsi országos döntő volt, ahol a döcögős kezdés után beindult a gépezet, és végül az ország ötödik legjobb csapataként zártátok az idényt. Hogyan éltétek meg ezt az élményt?

BP: -Nagyon örültünk az ötödik helynek, de igazából aminek még jobban örültem, hogy az első mérkőzéstől kezdve folyamatosan tudtunk fejlődni, ami számomra egy nagyon jó érzés volt. Azt gondolom, hogy sikerült felvennünk az ottlévő csapatokkal a versenyt, és jó mérkőzéseket játszottunk, ha egy kicsit hamarabb elhisszük ezt az egészet, akkor szorosabbá is tehettük volna a csoportmeccseket.

A szezon során nyújtott teljesítményed mi sem tükrözi jobban, mint hogy az év edzőjének választottak, hogyan élted meg ezt a címet?

BP: -Nagyon örültem neki, és köszönöm szépen, de amit szeretnék kihangsúlyozni, hogy ez nem csak az én érdemem, hanem a gyerekeké és a stábé, hiszen nélkülük ezt nem érhettem volna el.

Hogyan alakul a folytatás?

BP: – Június végéig edzünk, jelenleg már az új stáb dolgozik a srácokkal. Ez a korosztály felkerül U18-ba, úgyhogy Faragó Péter vezetésével folytatják a munkát, és készülnek a következő szezonra.