EYBL: Szép zárása a fordulónak

Az U16/A alakulat tizenkét pontos sikerrel zárta a nemzetközi EYBL South A-csoportjának utolsó mérkőzését az első fordulóban. Gál Balázs és Szendrei József együttese jól váltott ritmust a második félidőben, így a szlovák RB Kosice ellen bezsebelték harmadik győzelmüket.

Akadémistáink a torna negyedik játéknapján az RB Basket Kosice gárdájával csaptak össze az Oláh Gábor utcán, a soron következő rivális mindössze egyszer hagyta el a parkettet győztesként a forduló során: szombat este az Inter Bratislava ellen törték meg rossz sorozatukat.

A mérkőzést a szlovák alakulat kezdte jobban, majd a jól ütemezett tripláknak köszönhetően felzárkóztak a házigazdák. (10-10) A negyed végéhez közeledve Handari Máté távolijával a vezetést is átvették akadémistáink, azonban a vendég alakulat sem tétlenkedett, így mindössze egy pontosra olvadt a hajdúsági-előny. (14-13). A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Váróczy hárompontosával minimális fórra tettek szert a fehér-feketék. (20-18) A szünet előtti minutumok is hasonlóképp zajlottak, felváltva estek a kosarak, a DEAC ellépési kísérleteire rögtön érkezett a válasz a túloldalon, a kimaradt helyzetek megbosszulták önmagukat, így hiába Sziegl találatai a dudaszó előtt, a kassai együttes egy pontos vezetéssel vonulhatott szünetre. (25-26)

A fordulás után egy rendezettebb Debrecen jött ki az öltözőből, és egy 10-1 es rohammal jelezték győzelmi szándékaikat, időt is kért a szlovákok mestere. (35-27) A gyors taktikai megbeszélés után is folytatta menetelését a hazai csapat: Szabó-Zsámba találataival és Sziegl kettő plusz egyes akciójával már tizenöt pontosra hízott a mieink előnye. (42-27) A záró felvonás előtt a kék mezesek próbáltak faragni hátrányukból, de Sziegl újabb dupláival tartotta magát a magyar alakulat. (46-32) A negyedik periódusban Makray és Fekete-Gál révén folytatták a pontgyártást a házigazdák, azonban a gyors elfutásokkal igyekeztek felzárkózni északi szomszédaink. (52-40) A véghajrában azonban Sziegl és Szász-Veres akcióival a kétszámjegyű differenciát őrizve zárta le a mérkőzést a magyar együttes. (65-53) Akadémistáink így 3-1-es mérleggel, az A-csoport harmadik helyén zárták az első fordulót.

A debreceniek kimagasló teljesítményét a szervezők különdíjakkal is elismerték: Fekete-Gál Csongor bejátszotta magát az All-Star ötösbe, Makray Áront választották a csapat legjobbjának, míg Váróczy Gergő a torna legjobb védője díjat vihette haza.

DEAC KA U16/A – RB Basket Kosice (SK) 65-53 (14-13, 11-13, 21-6, 19-21)

DEAC: Fekete-Gál 15/9, Váróczy 10/9, Szász-Veres 7, Makray 5/3, Szabó-Zsámba 8, csere: Sziegl 17, Handari 3/3, Nagy -, Vágó -, Vállai -.

Edzők: Gál Balázs, Szendrei József

Gál Balázs: -Próbáltunk a stílusunkhoz híven kosárlabdázni, támadásban voltak bíztató dolgok, de sajnos nem találtunk be úgy, ahogy szerettünk volna, így a végső sikerélmény elmaradt az akciók során. Az 1:1-es védekezésben és a lepattanócsatában sok hibát vétettünk az elején, ezekben tudtunk egy kicsit javulni a második félidőben, ez jelenthette a különbséget, de tisztán látszik min kell dolgoznunk. Folytatjuk a munkát, és próbálunk minél sikeresebbnek lenni a jövőben!

A csoport állása az első forduló után:

Folytatás, Stage II.- Csehországban, 2023 februárjában.