U16/A: Fájó utolsó tíz perc

A DEAC Kosárlabda Akadémia U16/A csapata a soproni kadettek ellen lépett parkettre a legjobb négy közé jutásért az országos döntő második napján. A debrecenieknek legalább kilenc pontos győzelemre volt szükségük, hogy a 3.-4. hely egyikéért szálljanak harcba. Bazsik Péter fiai harminc percig kézben tartották a mérkőzést, az utolsó negyedben azonban fordítani tudott a dunántúli együttes.

Az országos döntő pénteki napján szerették volna megtörni a jeget a mieink, így Fekete-Gál triplájával már az első percben a debreceniek domináltak, majd újfent kettes számú játékosunk váltotta kosárra a lecsorgó labdát. A későbbiekben Szekeres révén önmagára talált a Sopron is, így már egállal álltak a felek.(6-6) Az etap derekán Varga Ferenc ziccere után két büntetőt is helyre rakott, ezzel ismét a hajdúságiak vezettek, majd a szünet előtt három perccel Sziegl találatai után már néggyel ment a DEAC. (14-10) A negyed hajrájában Varga és Fekete-Gál parádés összjátékának eredményeképp tovább hízott akadémistáink előnye, időt is kértek a narancssárga mezesek, a taktikai megbeszélés után ismét a fehér-feketék előnye nőtt, immáron hét pontos különbség állt  az eredményjelzőn a mieink javára. (21-14)

A folytatásban Fekete-Gál remekelését Laluska Bence triplája követte, ezek után már kerek tíz pontos előnynek örvendtek a mieink. (26-16) Később ismét Laluska jelentkezett: most két hibátlan középtávolival növelte csapata pontjait, majd Fekete-Gál közelijével a tizenötre hízott a cívisvárosi előny, a soproniak csak futottak az eredmény után. (34-19) A szünet előtt felváltva estek a találatok, a DEAC igyekezett őrizni kiépített fórját, ami Csécsei és Fekete Gál révén sikerült is, de az utolsó percre feljött tizenegy pontra a Sopron. (40-29) Az időkérés után pedig tovább kozmetikázott hátrányán a Sopron, így hét egységnyi differenciával fordultak a felek. (41-34)

A pihenő után Fekete-Gál és Szilágyi révén folytatták akadémistáink a pontgyártást, rögtön ezután azonban magasabb fordulatszámra kapcsoltak a nyugatiak, és már csak egy labdányira voltak a mieinktől. (44-41) A negyed végéhez közeledve mindent megtettek a debreceniek, hogy visszaépítsék kezdeti előnyüket: Csécsei és Szilágyi találataival gazdagított 10-4-es futással válaszoltak a túloldali akciókra. (54-45) Az utolsó felvonás előtt azonban ismét megrázta magát a Sopron, így öt pontosra csökkent a hajdúságiak előnye a negyedik periódusra. (56-51)

A záró negyed elején kemény csata zajlott a pályán, minek következtében egy pontosra olvasztotta a DEAC előnyét a dunántúli csapat, magához is hívta övéit Bazsik Péter. (56-55) A rövid frissítés után izgalmasan alakult a végjáték, fej-fej mellett haladtak a két együttes, Laluska és Varga villanásival próbálta életben tartani a győzelmi reményeket a Debrecen. (62-59) Az utolsó fehér mezes támadást pazar triplával fejezte be huszonhármas számú játékosunk, idő szűkében azonban fordításra már nem volt lehetőség, így a Sopron jutott a legjobb négy közé. (71-67) A küzdelmek a szombati keresztjátékkal folytatódnak a Vasas Akadémia/A ellen 11 órakor, ahol eldől majd, hogy a 7. vagy az 5. pozícióért lép parkettre a DEAC a hét utolsó napján rendezett helyosztó mérkőzésen.

DEAC KA U16/A – Soproni SI KA SKC/A 67-71 (21-14, 20-20, 15-16, 11-21)

DEAC: Laluska 14/6, Váróczy 5/3, Fekete-Gál 24, Szilágyi 6, Varga 12. Csere: Sziegl 3, Csécsei 3, Fekete -, Balai -.

Vezetőedző: Bazsik Péter, Másodedző: Jávor Barna

Soproni SI KA SKC/A: Szekeres 8, Gadácsi 12, Palotai -, Flasár 6, Keller 19. Csere: Nyikos 22, Nyerges 4, Kovács -, Béres -.

Edző: Misa Popadic

Bazsik Péter: Nagyon sajnálom az utolsó negyedet, mert azt gondolom, addig végig kontrollálni tudtuk a játékot. Az utolsó 10 percben fegyelmezetlenek voltunk a pálya mindkét oldalán, ami meg is bosszulta magát. Gratulálok a Sopronnak!

Misa Popadic: Kemény mérkőzés volt! Nagyon puhák voltunk az első félidőben. A második félidőben már a saját játékunkat játszottuk, és az meghozta a győzelmet. Köszönöm a játékosaimnak és a stábomnak, valamint köszönet jár a Debrecennek, nagyon jól játszottak!