U16/A: Jól jöttünk ki a hullámvölgyből

Tizenkét pontos győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia első számú kadett gárdája péntek este a MAFC alakulata ellen hazai pályán. Gál Balázs és Szendrei József legénysége négy perccel a vége előtt még hátrányban volt, a hajrában azonban egy mindent eldöntő periódussal lezárták a mérkőzést.

Már a találkozó elején igyekezett előnyre szert tenni a szép megoldásokkal operáló DEAC, akik Szafkó jól helyezett triplájával a kezdeti futásuk után közel kétszámjegyű fórnak örvendtek. (12-4) A folytatásban próbált felzárkózni a MAFC, de Szász-Veres és Váróczy révén őrizni tudta kiépített előnyét a házigazda, így nyolc pontos hazai vezetéssel zárult az első játékrész. (20-12) A második negyedben ritmust váltott a piros-fekete gárda és Müller vezetésével pontról-pontra olvasztották deficitüket, a mieink még Váróczy és Sziegl megmozdulásaival próbálták konzerválni előnyüket, de Molnár ziccere után így is négy egységnyire feleződött a csapatok közötti differencia a nagyszünetre. (33-29)

A fordulás után fokozódott az adok-kapok, s a fővárosiak Viola harciasságával egalizáltak a felvonás kezdetén, időt is kért Gál Balázs. (35-35) A gyors taktikai megbeszélés után egy triplával fordítani tudott a MAFC, majd akadémistáink Váróczy találataival szorították vissza ellépési kísérleteiket. A záró szakaszt megelőző minutumokban azonban újfent gyors elfutásokkal és kemény védekezéssel rukkolt elő a budapesti együttes, így Sziegl és Szász-Veres pontjai ellenére is nyolccal mentek a vendégek a periódus végére. (47-55) Az utolsó felvonást Szafkó remek hárompontosa indította, majd Handari is távolról volt eredményes, azonban a túloldalon is esett egy tripla, így még nem lélegezhettek fel kadettjeink. (55-60) A végjáték előtt kétszámjegyűre kúszott a MAFC fórja, majd Makray megmozdulásai és Váróczy triplája után négyre szorították vissza hátrányukat a cívisvárosiak. (61-65) A mérkőzés hajrájában Váróczy parádés zsákolásával jelezte győzelmi szándékait a DEAC, majd a végső minutumokban egy ellentmondást nem tűrő 10-0-ás rohammal pontot tettek a mérkőzés végére a hazaiak, ezzel tovább növelve rájátszásbeli győzelmeik számát a piros csoportban. (82-70)

DEAC KA U16/A – MAFC/A 82-70 (20-12, 13-17, 14-26, 35-15)

DEAC: Szász-Veres 15/6, Sziegl 27/9, Makray 5, Váróczy 15/6, Nagy 1, csere: Szafkó 8/6, Szűcs -, Handari 6/3, Szabó -, Szabó-Zsámba 3, Vántus 2.

Edzők: Gál Balázs, Szendrei József

Gál Balázs: -Igazság szerint számítottunk arra a forgatókönyvre, ami történt. Ahogy elkezdtük a mérkőzést az tetszett, utána volt egy viszonylag hosszan tartó hullámvölgy, és a védekezésük ellen megszenvedtünk egy kicsit, de a végén nagyon örömteli, hogy meg tudtunk újulni. Elkezdtek bátran kosarazni a fiúk, bevonták egymást és elég szellemes megoldások születtek, illetve védekezésben a kommunikáció és az agresszivitás is feljavult, ez volt a kulcsa a győzelemnek. Örülök neki, hogy ezt meg tudták ugrani a fiúk, szerintem a csapategység erősítése szempontjából is egy fontos mérkőzés volt, dolgozunk tovább, jövő héten is egy komoly erőpróba vár ránk.