U16/A: Szezonhoz méltó zárás

A DEAC Kosárlabda Akadémia U16/A alakulata a Kecskemét ellen játszott az országos döntő helyosztó mérkőzésén. Bazsik Péter tanítványai egy küzdelmes mérkőzésen tudtak revansot venni a csütörtöki fiaskóért, és a 73-76-os diadalnak köszönhetően ötödik helyen zárták az idei szezont.

A fehér-feketék a keresztjáték során a lendületes második félidőt egy bravúros végjátékkal koronázták meg, ezzel legyőzve a Vasast, így a helyosztó mérkőzésen a Kecskeméti KA/A gárdájával vívhattak meg az 5.helyért.

A vasárnapi találkozón extra motivációként spanolta akadémistáinkat a csütörtöki vereségért való visszavágás is, így a DEAC már az első etapban igyekezett a saját játékát játszani: Balai Olivér találataival és Laluska Bence remekelésével jól kezdték az összecsapást, majd Varga Ferenc állt bele jól a hármasba, a túloldalon azonban Veliczky vezényletével egálra hozta a Kecskemét. (9-9) A negyed második felében ellépett ellenfelünk, részünkről ismét Balai kozmetikázott, majd Antal Erik büntetőivel már csak egy labdányira volt a rivális. (16-13) Az első periódus utolsó perceiben Csécsei Gergő elfutásával egy egységnyire jött a Debrecen, majd Fekete-Gál Csongor tette helyére a két büntetőt, ezzel megfordítva az eredményt, Rajnoha azonban válaszolni tudott kecskeméti részről. (18-17)

A folytatásban Varga triplájával jelentkezett a fehér-fekete gárda, majd Fekete-Gál találataival szépen gyarapodott a DEAC-előny. (20-26) Később kettes számú játékosunk újabb távolit süllyesztett el, majd 22-29-es állásnál technikai okok miatt félbe szakadt a találkozó. A közel egy órás technikai szünet után megkezdte a felzárkózást a Kecskemét, de Varga hármasával őrizni tudta fórját a Debrecen. (26-32) A félidő hajrájában továbbra is tapadt az ellenfél, viszont Varga dobásaival jól állták a sarat a mieink, az utolsó minutumban vezetett roham következtében egállal álltak a felek, majd Szemerédi büntetőivel átvették a vezetést Lakosa Zsolt fiai. (38-36)

A fordulás után ritmust váltott a Kecskemét és kemény tempót diktáltak, azonban Szilágyi közelijével és Fekete-Gál sarokból eleresztett triplájával csak egy pontos volt a deficitünk. (44-43) A negyed második felében fej-fej mellett haladt a két gárda, a rivális ismét próbált ellépni, így a legjobbkor jött Fekete Balázs két távolija. (51-52) A záró felvonás előtt beindult az adok-kapok, de Fekete-Gál hárompontosával mi jöttünk ki jól belőle, így végül DEAC vezetéssel zárult a játékrész. (56-57)

Az utolsó negyedben töretlenül ment előre a Kecskemét, Balai Olivér középtávolijával és Fekete-Gál kosarával igyekztek lépést tartani a hajdúságiak. (63-61) Később Varga akciójával egyenlített a DEAC, időt is kért ellenfelünk szakmai stábja. (65-65) A gyors taktikai megbeszélést követően Szilágyi közelijével és Varga triplájával négy pontosra kúszott a fehér-feketék előnye, a túloldalon azonban érkezett is a válasz, így ezúttal Bazsik Péter hívta magához övéit. (69-71) A végjátékban sem volt hiány kecskeméti kísérletekből, azonban a debreceniek Laluska közelijével és Fekete-Gál triplájával megőrizték előnyüket, ezzel bezsebelve az ötödik pozíciót jelentő győzelmet. (73-76) Egyéni mutatókban sem szűkölködött az összecsapás, említésre méltó Fekete-Gál Csongor 22 pontja, öt darab hárompontosa és a nyolc begyűjtött lepattanója, valamint Varga Ferenc 26 dobott pontja, négy távolija és 42-es VAL mutatója.

Kecskeméti KA/A – DEAC KA U16/A 73-76 (18-17, 20-19, 18-21, 17-19)

Kecskeméti KA/A: Mészáros 12, Szemerédi 18, Kertli 4, Fellegi 9, Veliczky 13/3. Csere: Rajnoha 6, Csillag 9/3, Lázár, Pettner 2.

Vezetőedző: Lakosa Zsolt.

DEAC KA U16/A: Balai 6, Szilágyi 4, Laluska 8, Varga F. 26/12, Fekete-Gál 22/15. Csere: Csécsei 2, Sziegl -, Mátyus -, Kincses -, Antal E. 2, Fekete 6/6, Váróczy -.

Vezetőedző: Bazsik Péter, Másodedző: Jávor Barna

Lakosa Zsolt: – Gratulálok a kitűnően dobó Debrecennek! Izgalmas, fordulatos mérkőzést játszottunk, a szerencsésebb csapat nyert a végén. Köszönjük a rendezést a Rátgéber Akadémiának!

Bazsik Péter: – Mérhetetlenül büszke vagyok a srácokra! Rengeteg melót fektettek bele ebbe az évbe és a döntőbe egyaránt. Szeretnék köszönetet mondani a stábomnak, nélkülük ez nem sikerülhetett volna. Köszönjük a vezetőségnek a bizalmat és a támogatást, végül, de nem utolsósorban a szülőknek is köszönjük, hogy mindenben támogattak minket.