U16/B: Szezon elején teljesített küldetés

A DEAC Kosárlabda Akadémia második számú kadett alakulata a kiváló bajnoki rajtnak köszönhetően a főtáblán folytatta az idényt a korosztályos bajnokságban, így kemény együttesek ellen tudtak hétről-hétre fejlődni a hajdúsági fiatalok. A következő interjúnkban az U16/B csapat vezetőedzőjével, Gál Balázzsal tekintettünk vissza a 2021/2022-es szezonra.

DEAC: Milyen célkitűzésekkel vágott neki az idei kiírásnak a fiatalabb játékosokat is felvonultató U16/B alakulat?

Gál Balázs: – Az edzőcsoportok nálunk nem korosztály szerint vannak, tehát az U16/B nem csupán az egy évvel fiatalabbakat jelentette, így vegyes bagázs volt a miénk, de többnyire belőlük állt a keret, tehát ennek függvényében fogalmaztuk meg céljainkat is. Már a rajt előtt tudtuk, hogy a mi „döntőnk” a szezon kezdetén lesz: a selejtező volt számunkra a legfontosabb, ugyanis itt dőlt el, hogy főtáblára kerülünk-e, vagy sem. Szerencsére ez sikerült, ami azért volt kulcsfontosságú, mert így erős és jó kosárlabdát játszó csapatok ellen tudtunk egész évben készülni.

Az idényben a bravúros szereplésetekkel sikerült olykor-olykor meglepni az erősebb összetételű gárdákat is, melyik összecsapás volt a legemlékezetesebb számotokra?

GB: – Sok szempontból voltak emlékezetes meccseink, ha a csapatteljesítményt nézzük, akkor az idegenbeli Félegyházi TSI elleni mérkőzést emelném ki, ahová nem a legerősebb kerettel utaztunk, nem is tudtuk mire számítsunk, de a meccsen a srácok olyan jó hangulatban dolgoztak, olyan energiával, amire nem sűrűn volt példa. Magas dobószázalékot tudtunk produkálni, és az egyéni mutatók is kiemelkedőek voltak, több meccset is felhozhatnék, de mindig magunkra próbáltunk fókuszálni, és azt értékelni, hogy azon az úton, amit meghatároztunk, pillanatnyilag hol tartunk.

A rájátszásban végül az 5.helyen végeztetek a csoportotokban, ami országosan a 29.pozíciót jelentette, így visszatekintve elégedettek vagytok az eredménnyel?

GB: – Ebben a korosztályban, ahol szerepeltünk, lehetnek nagyon nagy különbségek is a csapatok között, mi próbáltuk a taktikánkat úgy kialakítani, hogy az hosszú távon is hatékony legyen, és a későbbiekben ezekre az alapokra komolyabb elemeket is építsünk, amik sikeressé tehetik a srácokat. Volt néha hiányérzetünk, ugyanis olykor úgy éreztük, gyengébb csapatoktól kaptunk ki, viszont előfordult, hogy nálunk erősebb együttesek ellen értünk el szorosabb eredményt, vagy hagytuk el győztesként a pályát. Nem a számszerű eredményekben mértük a sikerességünket ebben az évben, de összességében elégedettek vagyunk.

A 2007-es korosztály a CE EYBL playoffját bronz éremmel zárta hazai pályán, hogyan éltétek meg ezt a sikert?

GB: – Ha a korosztályt nézzük, ez volt az a kupasorozat, ahol a 2007-es születésűek együtt tudtak edzeni, versenyezni a hazai és nemzetközi top csapatok ellen. Fordulóról-fordulóra szerettünk volna előrelépni, és ez egy kiváló erőpróba volt számunkra. Az utolsó felvonásban, ahol már tényleg a legerősebbek voltak, olyan összeszedetten tudtak játszani a srácok, hogy az számunkra is különleges élmény volt. Azt gondolom, ami az eredményt illeti, hogy talán túl is teljesítettünk. Ez egy nagy mérföldkő a játékosok profivá válásának útján, illetve számunkra is egy rendkívül örömteli esemény volt.

Mi fejlődött a leglátványosabban a szezon során, illetve hogyan alakul a folytatás?

GB: Mindenki hatalmasat fejlődött önmagához képest, technikailag és taktikailag egyaránt, de ami ettől is fontosabb, hogy emberileg óriásit léptek előre a fiúk. Nagyon jól alkalmazkodtak az adott helyzetekhez, áldozatokat hoztak, és ez volt az, ami előre vitte őket. A folytatásban a 2006-os játékosok jövőre már a junior korosztályban fognak versenyezni, az egy évvel fiatalabbak pedig most “nagykadett” korúak. Az edzőcsoportunk így ketté válik majd, de természetesen nem veszítjük el a kontaktot, és szívből remélem, mindenkinek úgy alakul a karrierje, ahogyan azt eltervezte.