U16: Egy ponton múlott

Rendkívül színvonalas összecsapáson mindössze egy egység döntött a Zsíros Akadémia Kőbánya javára a Nemzeti Kadett Bajnokság rájátszásának utolsó, már tét nélküli fordulójában. Tedi Bukov és Halmai Norbert tanítványai harminc percig jobban álltak ellenfelüknél, azonban a végjáték a fővárosi alakulat sikerét hozta.

U16-os csapatunk a mögöttünk álló hétvégén vereséget szenvedett a Zsíros Akadémia otthonában, amivel eldőlt, hogy Varga Boldizsárék az utolsó kör eredményeitől függetlenül mindenképpen a hetedik helyen zárják a rájátszást. Ez a pozíció nem párosul automatikus döntős helyezéssel, így azt egy hét múlva, a Rátgéber Akadémia ellen harcolhatják majd ki a cívisvárosi ifjak. Ennek tudtában a Kőbánya elleni visszavágónak gyakorlatilag egyetlen tétje volt: a becsület. Sajnos legnagyobb mértékben a sérültlista gyarapodott múlt szombat óta, így a hosszabb ideje hiányzó Debreczeni Olivér mellett elővigyázatosságból Jankó Csaba és Orosi Bálint is kiülte a csütörtöki mérkőzést.

Alapemberei nélkül sem kezdett rosszul a DEAC, Czipka Milánék a hatodik percre eltüntették korán összeszedett minimális hátrányukat, majd Tóth Botond két triplájával a negyed végéhez közeledve nyolcpontos vezetéshez jutottak. (26-18) A vendégek a Simonics-ikrek kosaraival kapaszkodtak, de pechükre a mieink a második etapra is átmentették kiváló dobóformájukat, és tovább építgették előnyüket. A hatékony betörésekkel és pontos távoli kísérletekkel operáló Udemezue mellett Varga és Czipka is remekül teljesített, 48-39-es állásnál fordultak a felek.

A félidei fejmosás kijózanította a sárga-feketéket, Varga István fiai támadásról támadásra közelebb férkőztek a Bukov-legénységhez. Simonics Levente duplája után már csak egykosárnyi differencia állt az eredményjelzőn, (60-58) de a hazaiak egy 9-3-as futással lehűtötték a kedélyeket. (69-61) Az viszont már ekkor is érződött, hogy fogyóban az üzemanyag a hajdúságiak tankjában, a kérdés csak az volt, kitart-e az ütközet végéig. A harmincharmadik minutumban aztán fordított a Zsíros Akadémia, (69-70) majd fokozatosan ellépett, köszönhetően a továbbra is ellenállhatatlanul kosárlabdázó Simonicséknak, akik ketten 59 egységet tettek be a közösbe. Ennek ellenére Czipka hármasával még az utolsó pillanatokban is volt esélye a győzelemre a DEAC-nak, azonban a „Darazsak” sikeresen lepörgették az órát, megőrizve az egy pontos különbséget.

DEAC Kosárlabda Akadémia U16 – Zsíros Akadémia Kőbánya U16 84- 85

DEAC KA: Seszták 8, Balázsi 2, Udemezue 31/15, Czipka 19/3, Varga 16/6.
Csere: Tóth 8/6, Illés -, Makray -, Szabó -, Zsiros -, Vitányi.
Vezetőedző: Tedi Bukov
Másodedző: Halmai Norbert

Tedi Bukov: – Sajnos a rotációs lehetőségeink a mai mérkőzésen a megszokottnál szűkebbek voltak, ez pedig a győzelembe került. Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy nagyot léptünk előre, 84 pontot szereztünk, ráadásul a szezonban a legtöbb triplát most értékesítettük. Sokkal magabiztosabban játszottunk, mint korábban, aminek nagyon örülök. Bizakodva várom a keresztjátékot.