U16: Közel volt a meglepetés

Hatalmas küzdelemben, 59-54-es vereséggel zárta az alapszakaszt a DEAC Kosárlabda Akadémia U16-os csapata Kecskeméten. A tartalékos debreceniek erőn felül harcolva az utolsó pillanatig partiban voltak a csoportelső otthonában, azonban a végjáték hazai sikert hozott.

Hamisítatlan rangadóval zárult az alapszakasz a DEAC Kosárlabda Akadémia U16-os csapata számára. Tedi Bukov és Halmai Norbert együttese a B-csoport listavezetője, a nyolc mérkőzés óta veretlen Kecskeméti KA otthonába látogatott. A hazaiak saját pályaválasztásuk mellett eddig nem kaptak ki a főtáblán, az egész alapszakasz során is mindössze egyszer, pont nálunk, a Szent Efrém Tornacsarnokban. Ezt a bravúrt igyekezett idegenben is megismételni a hajdúsági alakulat, többek között legponterősebb játékosa, Jankó Csaba nélkül.

Jó iramban kezdődött a találkozó, kecskeméti részről Ladovszky János, a mieink oldalán pedig akadémiánk januári legjobbja, Debreczeni Olivér termelte a kosarakat. Mindkét fiatal kilenc egységgel fejezte be az első negyedet, melyet a piros-fehér gárda hárommal vitt el. (18-15)

Debreczeni a második felvonásra is képes volt átmenteni elképesztő lendületét, két hármast is behintett, amivel átvette a vezetést a DEAC. (20-21) A hazaiak időkérése sem tudta kizökkenteni tehetséges játékosunkat, aki a játékmegszakítás után ismét eredményes volt, majd Varga Boldizsár is betalált, amivel egy 12-4-et futottak a cívisvárosiak. (22-27) A félidő végére rendezni tudták soraikat a vendéglátók, így ők fordulhattak előnnyel. (30-29)

A palánkcsere Dávid Benjáminéknak kedvezett, 5-0-lal indították a harmadik etapot. (35-29) Sok találat nem esett ebben a negyedben, inkább a küzdő jelleg dominált. A periódus végét meghúzta a Kecskemét, melynek eredményeképpen nyolcpontos hátrányban várhatta az utolsó tíz percet a Bukov-legénység. (46-38)

A végjátékra újfent felszívták magukat Czipka Milánék, 13-3-as rohamuk után már ők jártak előrébb. (49-51) A mindvégig parádézó Debreczeni hármasával a harmincnyolcadik minutumban komoly győzelmi esélyei támadtak fiataljainknak, (51-54) de ekkor a hazaiak utolsó erőtartalékaikat csatába dobva egy 8-0-val a maguk javára billentették a mérleg nyelvét.

Kecskeméti KA/A – DEAC Kosárlabda Akadémia U16 59- 54 (18-15, 12-14, 16-9, 13-16)

DEAC KA: Seszták 6, Czipka 4, Debreczeni 26/12, Orosi 2, Varga 16/3.
Csere: Szabó -, Zsiros -, Sass, Vitányi.
Vezetőedző: Tedi Bukov
Másodedző: Halmai Norbert

Tedi Bukov: – Rendkívül szerencsétlen időszakon vagyunk túl, különböző okokból sok játékosunkat kellett ma nélkülöznünk. Ezzel együtt a fiúk óriásit küzdöttek, és mindent beleadtak a bravúr érdekében. Mindössze ötvenkilenc pontot kaptunk, ami kiváló, de a mérkőzés végi zónavédekezést nem tudtuk feltörni. Mindent egybevéve, nagyon büszke vagyok a csapatomra.