U16: Nehézkes évkezdés

A Nemzeti Kadett bajnokság idei első fordulójában idegenben léptek parkettre a DEAC Kosárlabda Akadémia U16-os csapatai. Az első számú alakulat Nyíregyházán tizenegypontos győzelemmel indította az évet, míg az U16/B öt ponttal maradt alul a Beszterce KK otthonában.

Bazsik Péter együttese Nyíregyházán folytatta a pontgyűjtést az alapszakaszban. A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, két közelivel indították a találkozót, majd Fekete Balázs triplájával a mieink is megkezdték a pontgyártást. (7-12) A hátralévő percekben jól váltott ritmust a nyírségi gárda, Szabados kosara után már egálra is hozták az eredményt. A dudaszó előtt újfent Fekete volt eredményes így két egységnyi fórral várták a hajdúságiak a folytatást. (13-15) A második negyedre jól váltott ritmust a DEAC, és egy 11-2-es periódussal indították a játékrészt. (15-24) A szünet előtt Fekete-Gál Csongor megmozdulásainak köszönhetően töretlenül mentek előre a vendégek, az utolsó pillanatban még Laluska Bence süllyesztett el egy hármast, így már tizenöt pontosra hízott a fehér-feketék előnye. (25-40)

A fordulás után már több lehetőséghez jutottak a szabolcsiak, de Váróczy Gergőék extra energiákat mozgósítva gyarapítani tudták fórjukat: harminc perc játék után közel húsz pontos differencia állt az eredményjelzőn. (43-62) A záró felvonásra feljavult a szomszédaink játéka, és a debrecenieket meglepve kosárlabdáztak. Fekete-Gál találatai csillapították a kedélyeket, és a Fekete-Laluska páros is rendre válaszolt a házigazdák dobásaira. (50-71) A véghajrában mindössze tizenkét pontot produkáló cívisvárosiak még így is tizenegy pontos győzelemmel indították az évet.

A második számú kadett csapatunk Salgótarjánban köszöntötte az új esztendőt. Gál Balázs legénysége a kissé félénk kezdést követően jól tartotta a lépést a házigazdával. (10-10) A negyed utolsó percében mikor már kettővel vezettek Csécsei Gergőék, hazai részről Cserényi állt bele jól a triplába, így egy pontos hátrányból várták a folytatást a hajdúságiak. (19-18) A következő etapra rendezte sorait a Beszterce és növelni tudta előnyét, majd a negyed derekán Schmiedt Péter középtávolija hozta vissza a fehér-feketéket a játékba. (27-27) A félidőt megelőző pillanatokban egy 10-2-es futással léptek meg a nógrádiak, így nyolc pontos hátránnyal mentek az öltözőbe akadémistáink. (37-29)

A nagyszünetet követően megrázta magát a DEAC és egy jobb dobóformát produkálva szépen lefaragták a különbséget. A periódus során Balai Olivér bravúros megoldásaival jól tartották a lépést a mieink, amit Cserényiék nem néztek jó szemmel, és rendre válaszoltak a debreceni akciókra. (56-55) Az utolsó negyedre kicsit csökkeni látszott a harmadik játékrészben mutatott lendület, ezt használta ki a hazai gárda. Sziegl Gábor találataival még életben tartotta a cívisvárosi reményeket és nyolc perccel a dudaszó előtt meg fordították a mérkőzést. (58-59) A véghajrát újfent a salgótarjániak bírták jobban, így a bravúros vendég akciók ellenére végül öt pontos hazai diadallal zárult az összecsapás.

Nyíregyházi Sportcentrum/A – DEAC KA U16/A 63-74 (13-15, 12-25, 18-22, 20-12)

DEAC KA U16/A: Fekete 12/6, Fekete-Gál 18/3, Kincses -, Hámornyik 3, Váróczy 9, csere: Schmiedt 2, Laluska 8/6, Mátyus 10, Csuja 2, Csécsei 10, Balogh -, Nagy -.

Edzők: Bazsik Péter, Jávor Barna

Bazsik Péter: – Sajnos nem sikerült a saját ritmusunkat játszani. Talán a 3. negyed eleje volt, ahol éreztem azt az energiát, amivel egész mérkőzésen dolgoznunk kellett volna. Örülök neki, hogy a lepattanózást kontrolálni tudtuk. Messze vagyunk még attól a játéktól, amit látni szeretnénk! Sok dolgunk lesz még ebben az évben!

Beszterce KK – DEAC KA U16/B 72-67 (19-18, 18-11, 19-26, 16-12)

DEAC KA U16/B: Balai 15/9, Sziegl 12, Nagy 5, Csécsei 15, Wladimir 6, csere: Vántus 3, Bulik 1, Hárskuti -, Wágner 4, Vágó -, Schmiedt 4, Csuja 2.

Vezetőedző: Gál Balázs

Másodedzők: Halmai Norbert, Szendrei József

Gál Balázs: -Nagyon sajnálom a találkozót, több volt benne. Sokszor voltunk pontatlanok, annak ellenére, hogy jól megteremtettük a helyzeteket magunknak. A befejezésre gyakran nem jutott elég koncentráció, a biztosnak tűnő szituációkat nem tudtuk pontra váltani. A teljes mérkőzésen futnunk kellett az eredmény után, nem tudtunk átlendülni a holtponton. Sok távoli dobásunk kimaradt, és ez rányomta bélyegét a végeredményre.