U16: Ötpontos hátrány a visszavágóra

Öt pontos, 74-69-es vereséggel zárta a DEAC Kosárlabda Akadémia U16-os csapata a NKA Pécs elleni keresztjáték odavágóját, így Tedi Bukov és Halmai Norbert tanítványainak vasárnap minimum hat egységgel kell nyerniük a Szent Efrém Tornacsarnokban.

Szerda délután a Nemzeti Akadémia Pécs otthonába látogattak kadettjeink. A mérkőzés fontosságát talán nem is kell külön kihangsúlyozni, hiszen csak a párharc győztese lehet ott a jövő heti nyolcas döntőn.

Ennek megfelelően mindkét gárda nagy elánnal vetette harcba magát, a hetedik percig fej-fej mellett haladtak a felek. Jankó Csaba első hármasa után Varga Boldizsár értékesített egy 2+1-es akciót, amivel lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a DEAC. (8-14) A negyed végére azonban ledolgozták hátrányukat a hazaiak, 15-15-ös állással zárult az első negyed.

A második játékrész is debreceni fölénnyel indult, Udemezue hárompontosát Jankó duplája követte, ismét a hajdúságiak vezettek. (17-20) A fordulatot egy 7-0-s pécsi roham hozta meg, Korszvnszkij Bogdan büntetőivel már a hazaiak jártak előrébb. (24-20) A mecsekaljai fór kitartott a félidő végéig, mínusz háromnál érkezett el a nagyszünet. (33-30)

A fordulás utáni első két kosarat a vendéglátók szerezték, héttel ellépett a Pécs. (37-30) Az újabb csavart három, egymás után behintett DEAC-tripla hozta meg, ezeken Jankó és Udemezue 2:1 arányban osztozott. (47-48) A periódus utolsó nyolc pontjából hat a narancssárga-feketék nevéhez fűződött, így Árfa-File Balázsék várhatták kedvezőbb helyzetből a végjátékot. (53-50)

A záró etap óriási küzdelmet hozott, de a tempót jellemzően Branislav Jemc fiai diktálták. Sajnos a faultgondok sem kerülték el csapatunkat, Udemezue kipontozódott, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe kerültünk az utolsó percekre. Ugyan többször is közel jártunk az egyenlítéshez, ez végül nem sikerült, így ifjoncainknak ötpontos deficitet kell ledolgozniuk vasárnap a fináléba jutásért.

NKA Pécs/A – DEAC Kosárlabda Akadémia U16 74- 69 (15-15, 18-15, 20-20, 21-19)

DEAC: Jankó 26/15, Balázsi 2, Udemezue 13/9, Czipka 7, Varga 14.
Csere: Seszták 7, Tóth, Illés, Szabó, Orosi, Makray, Zsiros.
Vezetőedző: Tedi Bukov
Másodedző: Halmai Norbert

Tedi Bukov: – Remek, színvonalas mérkőzést játszottunk, nagy érzelmi töltettel. Keményen küzdöttünk, és a legjobbunkat nyújtottuk a pályán. A végeredmény is kifejezetten kedvező, különösen annak tükrében, hogy a végjátékban komolyan meggyűlt a bajunk a faultokkal. Vasárnapra finomítunk pár dolgot, és kiharcoljuk a nyolcas döntős részvétel jogát!