U16: Sajátjaikkal töltenék meg a korosztályos válogatottat

Féléves értékelő sorozatunkban ezúttal a DEAC Kosárlabda Akadémia U16-os csapatának két edzője, Tedi Bukov és Halmai Norbert tekintettek vissza a mögöttük álló hónapok teljesítményére, munkájára.

Utánpótlásműhelyünk 2020-ban kiváló új szakemberekkel gazdagodott. U16-os együttesünk mindkét trénere a nyáron érkezett a cívisvárosba: Tedi Bukov a CSZKA Szófia, míg Halmai Norbert a Szolnoki Sportcentrum korosztályos gárdájának padját cserélte a Debrecenére. Az edzőpáros augusztus óta foglalkozik a kerettel, az azóta eltelt idő alatt kadettjeink feljutottak a bajnokság főtáblájára, ahol jelenleg 6-2-es mérleggel a harmadik helyen állnak. Tedi Bukov vezetőedző rendkívül pozitívan nyilatkozott fiai féléves teljesítményéről.

– Fantasztikus fél szezonon vagyunk túl, óriási élmény számomra ezekkel a srácokkal dolgozni. Őszintén mondhatom, hogy edzői karrierem során ilyen mértékű előrelépést még nem tapasztaltam. Remekül elsajátítottuk a védekezésbeli alapkoncepciókat, ezt bizonyítja, hogy mindössze egyszer kaptunk hetven pontnál többet. Támadásban is rengeteget fejlődtünk, a fiúk tudják a helyüket a pályán, több poszton is bevethetők, már magasembereink is képesek labdát vezetni. Az év elejéhez képest növelni tudtuk a rádobásaink, és csökkenteni az eladott labdáink számát. Maximálisan elégedett vagyok a csapatom hozzáállásával. Természetesen vannak még hiányterületek, ilyen az egyéni döntéshozás, és a negyven percen át tartó fegyelmezettség. Szeretném, ha az idény végére több játékost is delegálhatnánk a korosztályos válogatottba – mondta a 27 esztendős bolgár mester.

Halmai Norbert másodedző hasonlóan jó szájízzel vélekedett az elmúlt időszakról, habár kiemelte, abban, hogy jelenleg itt tart az együttes, temérdek mennyiségű munkaóra van.

– Az már az első felkészülési mérkőzések során világossá vált, hogy a srácaink nagy küzdők, óriási versenyszellem lakozik bennük. A félév során nagy hangsúlyt fektettünk az egyéni technikai képzésre, különösen a dobás fejlesztésével foglalkozunk sokat. Megköveteltük az edzések alatti maximális koncentrációt, figyelmet, amivel ugyan voltak problémák kezdetben, ugyanakkor az előrelépést is látjuk. Az tréningek minden egyes percet igyekeztünk, és továbbra is igyekezni fogunk kihasználni. Véleményem szerint egyénileg, csapatszinten és fizikálisan is nagyon sokat haladtunk ebben a félévben. A szezonra egy kimondott célunk van: a lehető legjobb teljesítményt nyújtani védekezésben és támadásban egyaránt, akárki is legyen az ellenfél. Természetesen a végelszámolásnál szeretnénk ott lenni a legjobb nyolc között, de nem helyezünk felesleges nyomást játékosainkra – zárta gondolatait a szomszédos megyeszékhelyről érkező tréner.

A kadett pontvadászat küzdelmei január 10-én, Kaposváron folytatódnak U16-osaink számára.