Magasrangú utánpótlástornán szerepelhet akadémiánk

A Cholet Mondial Basketball elnevezésű meghívásos viadalon korábban olyan klasszisok is parkettre léptek, mint Toni Kukoc, Rudy Gobert, Bogdan Bogdanovic, vagy Nando De Colo.

2024 tavaszán immáron a 40. alkalommal gyűlnek össze kiváló U19-es együttesek a világ minden tájáról a népességét és méretét tekintve is viszonylag kicsinek számító, ám a sportág szempontjából igencsak jelentős franciaországi Cholet-ban. Március 29. és április 1. között tizenkét gárda méri össze tudását a végső siker megszerzésének céljával, köztük első ízben a DEAC Kosárlabda Akadémia küldöttsége.

A torna bővelkedik a jobbnál jobb gárdákban és játékosokban, példának okáért a mieink egyik csoportellenfele a nívós kanadai Polaris Prep Academy, ahonnan többek között később a juharlevelesek válogatottjába pottyant, s szerzett nemrégiben világbajnoki bronzérmet Luguentz Dort, másik pedig a Metropolitans 92, melynek felnőttcsapatából került a tengerentúlra az NBA legújabb szupersztárja, Victor Wembanyama.

Ha mindez ez nem lenne elég a mérkőzéssorozat nívójának alátámasztására, felsorolunk néhány felső polcos klasszist, egyes esetekben egyenesen legendát, aki pályára lépett korábban Cholet-ban. Az idősebbek Dino Radja, Jerry Stackhouse, Toni Kukoc, vagy Zydrunas Ilgauskas nevének hallatára bizonyára felkapják a fejüket, míg a fiatalabbak minden bizonnyal jól ismerik Rudy Gobert-t, Nicolas Batum-ot, Clint Capela-t, Gigi D’atome-t, Nando De Colot, vagy éppen Bogdan Bogdanovic-ot.

Utánpótlásműhelyünk a nyitónapon, azaz március 29-én helyi idő szerint 14 óra 40 perckor francia riválisa ellen debütál, majd nem sokkal később, 18 óra 15 perckor kanadai ellenlábasával is összecsap.

Sikeres szereplést kívánunk, Hajrá DEAC!

A 2024-es Cholet Mondial Basketball csapatai:

Cholet csoport: DME Academy (amerikai), Victoria Libertas Pesaro (olasz), Cholet Basket (francia)

Intermarché csoport: Zentro Basket Madrid (spanyol), JL Bourg Basket (francia), Get Better Academy JH (cseh)

Groupe HOFICA csoport: Polaris Prep Academy (kanadai), DEAC Kosárlabda Akadémia, Mertopolitans 92 (francia)

Intersport csoport: Chorale Roanne Basket (francia), Audentes Sport Gymnasium (észt), IBA Münich (német)