Egy fantasztikus hónap a válogatottnál

Akadémiánk erőnléti edzője, Szabó Róbert nem sokat pihent a nyáron, hiszen a klubszezon befejeztével szinte azonnal az U20-as válogatott székesfehérvári edzőtáborába utazott, hogy szaktudásával segítse a FIBA Challengers Cup-ra készülő fiatalok munkáját. A hozott áldozatok megtérültek: ifjoncaink július 25-én magasba emelhették a rangos nemzetközi utánpótlástorna serlegét. A sikerből a háttérben szorgosan dolgozó debreceni tréner is alaposan kivette a részét, akivel a nemzeti csapatnál eltöltött egy hónap tapasztalatairól beszélgettünk.

Szabó Róbert régóta tevékenykedik erőnléti edzőként, nyaranta sok felnőtt élvonalbeli játékos választja foglalkozásait, hogy felkészüljön a soron következő bajnoki idényre. 2020 júliusában Széll Gábor hívó szavára a DEAC Kosárlabda Akadémia kötelékébe szegődött, és a mögöttünk álló szezonban már a debreceni utánpótlás megfelelő kondíciójáért felelt. Idén nyáron az a megtiszteltetés érte Robit, hogy ő készíthette fel U20-as nemzeti együttesünket a Sopronban megrendezett FIBA Challengers Cup-ra, ahol többek között a DEAC NBI/A-csoportos gárdájának korábbi vezetőedzőjével, Kovács Adriánnal dolgozhatott együtt.

– Nagyon örültem a felkérésnek, különösen Adrián személye miatt, hiszen eddig jóformán elkerültük egymást a cívisvárosi kosárlabda berkein belül, kevés alkalmunk adódott a közös munkára. Most azonban bőven volt időnk összhangba kerülni vele, és a srácokkal is. A felkészülésre külön edzéstervet állítottam össze, amit a fiúk egységesen végeztek, valamint én tartottam a labda nélküli bemelegítéseket, majd a levezetést és a regenerációt is. Egyáltalán nem óvatoskodtunk, ki-ki a saját területén igyekezett kihozni a kosarasokból a maximumot, amit az eredmények vissza is tükröznek. Nagy előnyünk volt a torna többi csapatával szemben, hogy erőnlétileg mi voltunk a legjobb állapotban, így minden ellenfelünket előbb vagy utóbb fel tudtuk őrölni. Remekül éreztem magam a válogatottnál, mindenkivel megtaláltam a közös hangot, és remélem, hogy jövőre onnan tudjuk folytatni, ahol most abbahagytuk – nyilatkozta a szakember, akit a 2021-22-es kiírás terveiről is faggattunk.

– Még nem tisztult le teljesen, hogy mely korosztályok mellett fogok kikötni, de a feladatköröm változatlan marad: fizikális felkészítés, különböző mérések elkészítése, adatok elemzése, a játékosok fejlődésének nyomon követése, valamint, ha az edzőknek szüksége lesz a véleményemre, a megfelelő terhelés mértékét is segítek meghatározni egy-egy ifjú kosaras esetében – összegezte teendőit a DEAC Kosárlabda Akadémia trénere.