Neuwirth Bence: – Különleges korosztály vagyunk

A magyar férfi U20-as válogatott hibátlan mérleggel, ötből öt győzelemmel nyerte meg a FIBA U20 European Challenger soproni tornáját. A DEAC Kosárlabda Akadémia növendéke, Neuwirth Bence nemzeti együttesünk minden mérkőzésén pályára lépett, és aktívan kivette a részét az aranyérem megszerzéséből. Fiatal bedobónk szerint a kőkemény akarat és a szervezettség volt a siker kulcsa.

Július 20. és 25. között Sopronba utazott a húsz éven aluli fiúk válogatottja, hogy részt vegyen a korosztályos Európa-bajnokság helyett megrendezésre kerülő FIBA U20 European Challenger elnevezésű nemzetközi viadalon. Kovács Adrián legénysége Szlovákia, Koszovó és Fehéroroszország legyőzésével csoportelsőként jutott be a legjobb négy közé, ahol az elődöntőben Észak-Macedóniát, majd a fináléban újfent a belaruszokat verve fiaink felállhattak a dobogó legfelső fokára.

A tizenkét fős keretben Neuwirth Bence képviselte a DEAC Kosárlabda Akadémia színeit, aki meccsenként csaknem 11 percet töltött a parketten, ami alatt 4,6 pontot átlagolt. A 190 centiméteres kosaras tapasztalatairól nyilatkozott stábunknak.

– Óriási élmény volt ismét a nemzetközi porondon játszani. Már korábban is megemlítettem, hogy ezt a korosztályt különlegesnek érzem, amit a kupagyőzelem be is igazolt. Úgy gondolom, hogy csapatként kerekedtünk ellenfeleink fölé, mi kosárlabdáztunk a legszervezettebben, valamint mindenkinél jobban akartuk a sikert – fogalmazott az ifjú tehetség, aki saját szerepére is kitért.

– A klubomban betöltött szerepemmel ellentétben ezúttal inkább védekezésben tudtam nagyobb hasznára lenni az együttesnek, ennek megfelelően igyekeztem minél keményebben fellépni bárkivel szemben, aki kosárra tört mellettem. Támadásban a Koszovó elleni teljesítményemet emelném ki, azon a találkozón tizennégy egységig jutottam. Ugyan a döntőben nem sikerült betalálnom, de véleményem szerint ott is tudtam segíteni a társaimnak.

Bencét a döntő lefújását követő boldog percek alakulásáról is kifaggattuk.

– Természetesen ünnepeltünk, de csak szolidan, hiszen nagyon elfáradtunk az utóbbi hetekben, és hosszú hazaút állt előttünk, ráadásul hamarosan a bajnoki felkészülés is kezdetét veszi. Szerencsére az edzőtábor alatt voltak csapatépítő jellegű programok, amikor kikapcsolódhattunk, és megteremthettük a közös hangot.