Döntőt játszhat a DEAC vasárnap!

Nem kisebb tétje volt a DEAC Kosárlabda Akadémia-Zsíros Akadémia Kőbánya U18-as mérkőzésnek, mint az, hogy melyik együttes jut be az Országos Fiú Junior Bajnokság vasárnapi döntőjébe. A rájátszásban mindkétszer borsot tört a hajdúságiak orra alá az ellenfél, amely otthont adott a nyolcas bajnoki finálénak.
A DEAC a Kecskemét testén át jutott el a négy közé, a kőbányaiak pedig a Sopront fektették két vállra.

Kiss Kolos sikeres büntetőivel indult a találkozó, majd Czermann Patrik talált be közelről. A házigazdák hamar egalizáltak, ezután Kovács Ákos zsákolt be egyet, visszavéve az előnyt a DEAC-nak. Kiss hármasa már 10-4-et jelentett, elkaptuk a fonalat, de ezt követően két tripla kísérletünk is kijött a gyűrűről, szerencsére a házigazdák nem brillíroztak. Ha kicsit még pontosabbak lettünk volna támadásban, nagyobb is lehetett volna a hatpontos különbségnél a negyed közepére. Büntetőkkel faragott hátrányából a Zsíros, sőt ki is egyenlített (13-13). Döntetlennél két büntetőt hibáztunk, a hazaiak pedig átvették a vezetést. Az etap végére eléggé beragadtunk, szinte semmi sem sikerült, a kőbányaiak pedig újult erőre kaptak (14-19). Kovács büntetője és Udemezue közelije hozta közelebb a DEAC-ot a negyed végére (17-21).

Egy-egy kétpontossal indult a második etap, Kovács pedig már 22-23 alakította az eredményt. A negyed első felében mindkét csapat többet hibázott, ám Czermann Patrik palánk alatti szorgoskodása újra a Debrecent juttatta előnyhöz (24-23). Visszavette a vezetést a Zsíros, Madar triplájával pedig újra a DEAC, ám ezután a házigazdák is dobtak egy hármast – ment az adok-kapok. Kétszer is megesett, hogy a büntetőinkkel egyenlítettünk, rendkívül szoros és kiélezett volt a meccs. A negyed hajrájában hárompontos előnyre tett szert a Kőbánya, Kádár Tamás pedig időt kért, rendezni kellett a sorokat, nemhogy meglépjen a vendéglátó alakulat. Kovács kosara 35-36-ot jelentett, majd Ákos pontjaival át is vettük a vezetést. A negyedet is a mi találataink zárták, de a hazaiaknál volt így is az előny a nagyszünetben (39-40).

A pihenő után állva hagytuk a Zsírost egy 7-0-s futással, a fővárosiak csak ekkor tudtak válaszolni (46-42), ezt követően Kovács bedobott két büntetőt, ismét hat volt közte. A korábban már a felnőttek között is bemutatkozott játékos ezzel már 20 pontnál járt. Hiába szorgoskodtak a Kőbányai Darazsak, Kovács Ákossal nem bírtak.
Udemezue közelije 54-46-ot jelentett, nőtt az előnyünk, aztán pillanatok alatt megfeleződött. A negyed végén Ságodi Róbert kintről megkísérelt dobása nem ért célt, 56-54-et mutatott az eredményjelző.

A negyedik etap elején kiegyenlített a Zsíros Akadémia, és át is vette a vezetést (58-60), majd rögtön egalizáltunk. Lehetetlen volt megjósolni a meccs végkimenetelét. Néggyel vezetett a félidő közepén a hazai gárda, amikor Kovács faragott a hátrányból, majd az egyenlítés is összejött Kalassai révén. Hihetetlen izgalmakat élhettünk meg, ismét átvettük a vezetést, de csupán minimális különbség volt a két csapat között. Nagyon a végén jártunk, amikor Czermann betalált, ismét egy ponttal mi vezettünk, de két büntetővel az ellenfélhez került az előny. Kovács bedobott közelről egyet, majd egy büntetőt is (72-70).
19 másodperccel a vége előtt Madar is értékesített két büntetőt; azonnal időt kért a hazai tréner. A másik oldalon mindkét büntetődobás kimaradt, nálunk Kovács Ákos kettőt bedobott, amire a Zsíros egy triplával felelt. Ez volt az utolsó lényeges momentuma a találkozónak, a DEAC tehát vasárnap a bajnoki aranyéremért játszhat a később kezdődött NKA Pécs-Vasas összecsapás győztesével!

DEAC Kosárlabda Akadémia-Zsíros Akadémia Kőbánya 76-73 (17-21, 22-19, 17-14, 20-19)
DEAC: Kiss 10/3, Madar Krisztián 7/3, Kalassai 8/3, Czermann 8, Kovács 31. Cserék: Udemezue 6, Ságodi 6, Papy, Fülep, Turcsik, Magyari, Turán. Edző: Kádár Tamás.
Kádár Tamás: Gratulálok a srácoknak, óriási energiát fektettek a mérkőzésbe. Nem játszottunk igazán jól, úgy látszik, az még várat magára, de nagyot küzdöttek a fiúk. Az az energia, amit a pályára vittek, volt ma a döntő.

Fotó: Kőbányai Darazsak