Edzeni is meg kell tanulni juniorjainknak

Augusztus 1-jén akadémiánk korosztályos csapatai újból belevetették magukat a munkába, kezdetét vette ugyanis a felkészülés a 2022-23-as bajnoki idényre. Stábunk ellátogatott az U18-asok első tréningjére, ahol Halmai Norbert másodedzővel és az újonnan érkezők egyikével, Kapic Adriánnal beszélgetett.

Hétfő óta ismét labdák pattogásától és cipők csikorgásától hangos az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, elrajtolt a felkészülés a DEAC Kosárlabda Akadémián. Juniorjainkat illetően több változás is történt a nyáron, melyek közül a legfontosabb a szakmai stáb kicserélődése: a korosztályt idén Faragó Péter irányítja majd vezetőedzőként, másodedzője pedig Halmai Norbert lesz. Mivel Faragó Péter jelenleg szövetségi kapitányi teendőinek tesz eleget az U16-os válogatott élén, a szezonnyitó foglalkozást Halmai Norbert vezényelte le U18-asaink számára.

– Véleményem szerint a srácok jól reagáltak a terhelésre, de nagyon fontos a fokozatosság, ezért lépésről lépésre építjük fel a felkészülésünket. Egy erős közepes intenzitású, ismerkedő jellegű nyitó hetet követően a továbbiakban már csapatként is előre léphetünk majd – foglalta össze gondolatait közvetlenül a hétfő esti tréning után a szakember.

Ismerkedésre valóban szükség van, hiszen öt új játékos is érkezett alakulatába. Halmai Norbert elmondta, pozitívak a benyomásai az „újoncokkal” kapcsolatban.

– Úgy gondolom, hogy adottságaik alapján többen is alkalmasak lehetnek a későbbiekben akár magasabb szintek elérésére is. Természetesen nincs mindenki ugyanazon szinten a keretben, de azon fogunk dolgozni, hogy ezeket a különbségeket idővel elegyengessük. A korosztályon belül két gárdát is elindítunk a 2022-23-as idényben, így mindenki előtt adott lesz lehetősége a fejlődésre.

Az új igazolások közé tartozik a Szegedről érkező Kapic Adrián is, aki azonnal megfogalmazta távlati terveit is: néhány éven belül szeretne bemutatkozni a DEAC színeiben a felnőtt élvonalban.

– Régóta figyelemmel kísértem a debreceni akadémia eredményeit, és meggyőzött, amit láttam. Részt vettem a nyílt napon is, ahol testközelből is láthattam, hogy kiválóak a körülmények, az edzők pedig felkészültek és figyelmesek. A társak is gyorsan befogadtak, jól érzem magam az egyesületnél. Ami a céljaimat illeti, rövidtávon begyűjteni a lehető legtöbb utánpótlás-trófeát, hosszú távon pedig bemutatkozni az NBI/A csoportjában, lehetőleg a DEAC színeiben – nyilatkozta az ifjú kosaras.

Célokat már a stáb is tűzött ki, igaz, csak az előttünk álló szezonra. Halmai Norbert ezeket is megosztotta velünk.

– Abban egyetértünk Faragó Péter vezetőedzővel, hogy mindenek előtt meg kell tanítani a fiúkat, hogy miként is kell edzeni. Ha van fejlődés, utána jöhetnek az eredmények is. Minőségi mérkőzéseket szeretnénk játszani, és persze nyerni, amikor csak tudunk. Konkrétumokról korai még beszélni, de ha muszáj, az A-csapattal a nyolc közé jutást, a míg a B-vel a főtáblát célozzuk meg.