Ezüstérmet szereztek a DEAC juniorjai

A Fiú Országos Junior Bajnokság döntőjében csapott össze egymással a DEAC Kosárlabda Akadémia és az NKA Pécs együttese. A debreceniek a főtáblán kétszer is legyőzték a szintén kiemelt akadémiaként működő baranyaiakat, ám ez, mint utólag sajnos kiderült, semmit nem számított az esélyek szempontjából.

Kallassai Martinnak adatott meg, hogy megszerezze a meccs első pontját, ám második büntetője már célt tévesztett. Ezt követően kicsit nehezen találtuk a ritmust, és az ellenfél triplája már 1-6-ot jelentett, sőt, 1-8-nál időt kellett kérnie Kádár Tamásnak. Kalassai hármasával kapaszkodtunk, ám erre triplával felelt a Pécs. Ságodi lopott el egy labdát, amit be is dobott, így lett 8-11 az állás, most az ellenfél trénere kért időt. Büntetői által újra lógni próbált az NKA, de nem hagytuk: Kovács Ákos kosara 12-13-at ért. Innen megint a Pécs pontjai jöttek, majd Czermann alakította 14-17-re az állást. A baranyaiak nagyon magabiztosan dobták a büntetőket az egész negyed során, jutott még kettő a végére is, így 19-re növelték pontjaik számát.

Nem indul jobban a második etap sem, pontatlanok voltunk az elején támadásban. Feltűnő volt, hogy az előző meccsen parádézó Kovács Ákosnak a találkozó ezen időszakában mennyire nem ment, például 14-21-nél mindkét büntetőjét elhibázta. Aztán ő rázta meg magát a palánk alatt, megtörve a debreceni pontcsendet. A másik oldalon Pifkó szórta az egypontosokat, így nehéz volt felzárkózni. Szenvedtünk, de az akarattal ezúttal sem volt baj, csak pontossággal… A negyed közepén kicsit feljebb jöttünk, öt pontnyi volt a pécsiek előnye. Kovács két büntetőjével újra kapaszkodtunk, de továbbra sem volt az igazi a támadójáték, mintha túl ideges lett volna a hajdúsági alakulat. Nem sokkal a vége előtt ismét időt kért a DEAC, mert 29-37-re elszaladt az NKA. Ezt követően végre Kovács zsákolt egyet, s mivel a büntetőt ezúttal nem az ellenfél nyolcasa dobta, el is hibázta mindkettőt! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a játékvezetők ténykedései meglehetősen borzolták a debreceni kedélyeket, de a csapat sem volt az igazi az első félidőben (31-38).

A nagyszünet után is próbáltunk közelebb férkőzni a riválishoz, de nagyon sok hibával játszottunk, a harmadik negyed elején már 14 pontos hátrányba kerültünk. Kalassai az ezt követő időkérés alkalmával alaposan felemelte a hangját társai felé, jelezve, hogy küzdjenek tovább, mert még koránt sincs vége. Nem volt egyszerű a feladat! A játékrész közepén Kovács Ákos közelije alakította 38-53-ra az állást, ám ezt követően újabb öt pontot szerzett a Pécs. A különbség csak nőtt, -21-nél kezdtünk elfogyni lélekben. Kalassai és Kovács kosarai következtek, majd újra Kovács, és valamivel így közelebb kerültünk ellenfelünkhöz. Kovács zsákolása felcsillantotta a reményt ismét, majd két büntetőjével zsinórban 10 pontot szereztünk. Udemezue hármasa már eksztázist hozott, de még mindig volt nyolc pontnyi fórja a pécsieknek. Végül 53-59-cel vágtunk neki a mindent eldöntő negyednek.

Megpróbáltunk mindent, Kiss Kolos büntetőjével 57-62 lett, de az ellenfél begyűjtött egy lepattanót a palánkunk alatt, így ismét nőtt a különbség. Sajnos büntetőket hibáztunk, de Kalassai betalált (59-64), ám rögtön felelt az NKA egy közelivel. Madar bedobott egy büntetőt, majd még egyet, már csak három volt közte! Sajnos ekkor szerzett egy triplát a Pécs, majd rá egy közelit, az idő pedig fogyott. A következő kosár sem a miénk volt, így megint nehéz lett a helyzetünk (63-72). Újabb két büntetőt hibáztunk, elúszni látszott a hajó. Udemezue faragott a hátrányból, de már az utolsó percben jártunk. Minderre büntetőkkel válaszolt az ellenfél, mi pedig triplával. Ám nem volt már elegendő idő, sajnos nem sikerült teljesen visszakapaszkodnia a DEAC-nak, a vége 71-77 lett. A Debrecen ezüstérmet szerzett.

DEAC Kosárlabda Akadémia-NKA Pécs 71-77 (14-19, 17-19, 22-22, 18-17)
DEAC: Madar Krisztián 10/3, Kiss 6/3, Kalassai 9, Kovács 27, Czermann 2. Cserék: Ságodi 10, Udemezue 7, Turán, Turcsik, Magyari, Hegedűs, Fekete. Edző: Kádár Tamás.
Kádár Tamás: A harmadik negyedben nagyon mélyre kerültünk, s mélyről jöttünk vissza is. Annyi energiánk már nem maradt, hogy megfordítsuk a mérkőzést. De büszke vagyok a srácokra, rendkívüli gödörből másztak ki, le a kalappal előtt, ez sajnos most nem ért győzelmet. Gratulálok a Rátgéber csapatának!