“Harcolni kell az utolsó másodpercig”

A bajnoki ezüstérmes U18-asok edzője, Kádár Tamás úgy véli, mindenben tudnak még fejlődni a játékosai.

Remek, ám több nehézséget hozó szezonon van túl a DEAC Kosárlabda Akadémia junior fiú együttese. A srácok ezüstérmet szereztek a bajnokságban, melynek alapszakaszában és rájátszásában is csak igen ritkán találtak legyőzőre. Sajnos, a COVID az U18-as gárdát sem kímélte, előfordult, hogy karanténba került a csapat, vagy kulcsembereket kellett nélkülöznie Kádár Tamás vezetőedzőnek.
A fiatalok trénerével beszélgettünk a DEAC mögöttünk hagyott nehéz, de sok örömet is hozó idényéről.

Miként értékeled az alapszakaszban, illetve a rájátszásban nyújtott teljesítményeteket?
Összességében elégedett vagyok, természetesen voltak hullámvölgyek a szezon során, de ez teljesen normális. Tudtunk fejlődni egyénileg és csapat szinten is.

Sajnos az NKA Pécse ellen a döntőben az i-re nem sikerült feltenni a pontot, véleményed szerint miért nem, s mekkora csalódásként élted ezt meg?
Az egész nyolcas döntő idején problémánk volt a támadásainkkal, nem tudtuk megvalósítani azt a csapatjátékot, amely jellemző volt ránk a szezon során. E mellé jött még az is, hogy nagyon gyenge dobóformát fogtunk ki, tulajdonképpen mind a három mérkőzésen. Csalódott vagyok, hisz közel voltunk a sikerhez.

Említetted a Zsíros Akadémia elleni elődöntő után, hogy úgy látszik, a jó játékra még várni kell. Véleményed szerint miért nem ment úgy, ahogy terveztétek?
Jó kérdés, ahogy az előbb is említettem: valahogy nem sikerült megtalálni az összhangot támadásban. Szerintem védekezésben egyáltalán nem dolgoztunk rosszul. A szezon során pedig ez pont fordítva okozott problémát a legtöbbször.

Szembetűnő volt a csapat mentális ereje, még a fináléban is majdnem visszajöttetek 21 pontos hátrányból. Ez az akaraterő honnan ered a fiúknál?
Végig az volt a hozzáállásunk, hogy “mindent ki kell raknunk a pályára”. A srácok is érezték, hogy nem ment úgy a játék a csapatnak, és ez néha görcsösségbe csapott át. A nyolcas döntő előtt beszéltünk erről, hogy ha ez elő is fordul, akkor sincs semmi probléma, küzdeni, harcolni kell az utolsó másodpercig.

Két játékost, Kovács Ákost és Ságodi Róbertet külön is kiemelték a döntő után az All Star-tagsággal, illetve a csapat legjobbjaként. Mit szólsz az elismerésekhez, illetve kiket említenél meg még a szezonbeli teljesítményük okán?
Örülök nekik, mind a ketten megérdemelték a különdíjakat. Madar Krisz, Czermann Patrik nagyon sokat fejlődtek ebben a szezonban. Kalassai Martinnak pedig voltak igazán extra teljesítményei, amivel mérkőzéseket nyertünk.

Hogy érzed, miben kell leginkább fejlődniük a fiúknak?
Fizikálisan, technikában, taktikában. Mindenben tudnak még fejlődni, és kell is fejlődniük ahhoz, hogy egyszer felnőtt kosárlabdázók legyenek.

A COVID miatt is nehéz idény volt a mostani, a járvány hatásait mely területeken éreztétek elsősorban?
Sajnos az első és második félévben is volt koronavírus-fertőzött a csapatban. Elég nagy volt a bizonytalanság, sosem lehetett tudni, mikor üti fel a fejét újra a járvány a csapat tagjai között.

Véget ért a szezon, mennyi idő jut a nyáron pihenésre, és miként tervezed ezt eltölteni?
Júliusban lesz majd két hét teljes pihi, ezt az időszakot a családommal töltöm. Kirándulunk, programokat találunk ki, így töltődöm fel a következő szezonra.