Jön a junior döntő – mit várhatunk?

Csütörtökön megkezdődik a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság nyolcas döntője – a négy napon át tartó küzdelemsorozatnak a debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnok ad majd otthont. Legfrissebb cikkünkben visszatekintettünk a házigazda DEAC Kosárlabda Akadémia csapatának fináléba vezető útjára, valamint némi esélylatolgatásba is bocsátkoztunk.

A nyolcas döntőbe mindenképpen szeretnénk bejutni, a dobogó bármelyik foka pedig csak hab lenne a tortán – nyilatkozta honlapunknak Kádár Tamás vezetőedző októberben, közvetlenül a 2021-22-es szezon rajtját megelőzően. Legénysége az elsődleges célkitűzést már teljesítette: a fehér-fekete ifjak egyenes ágon kvalifikálták magukat az idény legnagyobb megmérettetésére, melynek lebonyolításával pont a cívisvárost bízta meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Vessünk hát egy pillantást arra, hogy hogyan is jutott be a fináléba a debreceni alakulat.

A hajdúsági juniorok tíz győzelem mellett négy vereséget számlálva abszolválták az alapszakaszt, melyet csoportjuk második helyén zártak. Ifistáink ezáltal a másik nyolcas legjobbjaival összefésült tabellán is kedvező helyzetbe kerültek, hiszen az automatikusan döntőt érő, ötödik pozícióból vághattak neki a rájátszásnak. A play-off számos emlékezetes csatát tartogatott a mieink számára – gondolhatunk itt a Sopron elleni hazai diadalra, vagy akár a Dombóvár elleni „vándorlós” ütközetre – melyek befejeztével Fekete Csongorék megőrizték az ötödik „rajtkockát”. Legnagyobb örömü(n)kre tehát a Kádár-fiúk magabiztosan a vonal felett maradtak, és elkezdhették a felkészülést a május utolsó hétvégéjére kiírt, sorsdöntő viadalra.

Az MKOSZ határozata, miszerint Debrecenbe kerül a torna, még inkább feltüzelte gőzerővel dolgozó U18-asainkat, akik közül eközben többen is tevékeny részt vállaltak a NBI/B zöld csoportos DEAC bronzéremmel záruló meneteléséből is. Ságodi Róbert és Promise Udemezue még a felnőtt élvonalban is bemutatkozhatott, azonban ekkor hirtelen viharfelhők borították be az addig makulátlan eget: Ságodi ugyanis térdsérülést szenvedett, melynek következtében a teljes bajnoki év hátralévő részére kidőlt a sorból.  A fiatal irányító kiválásával meccsenként huszonegy pont, hat lepattanó és öt gólpassz és huszonnyolc VAL-egység tűnt el a közösből, ez pedig felveti a kérdést: vezérük hiányában vajon mire lehetnek képesek fiaink a saját rendezésű döntőn?

Hegedüs Brúnóék az „A” jelű négyesben kaptak helyet az NKA Pécs, a Budapesti Honvéd és a Dávid Kornél KA társaságában. A kvartett favoritjának a mecsekaljai gárda tűnik: Vladan Glavinic tanítványai elsőként végeztek a top nyolcban, jelenlegi csoportellenfeleik közül oda-vissza felülmúlva a DEAC-ot és a Honvédot is. A papírforma alapján az utóbb említett két együttes között óriási csata várható a másik továbbjutó pozícióért – az egymással szembeni idei mérleg 2-0 csapatunk javára, igaz, azokhoz a győzelmekhez még a most biztosan hiányzó Ságodi is jelentősen hozzájárult. A csatározásokba hátsó pályáról a szintén kiváló játékerőt képviselő DKKA is beleszólhat: a székesfehérváriak például azon kevesek közé tartoznak, akik két vállra tudták fektetni az NKA-t. Ez még akkor is érdem, ha a pécsiek tartalékosan utaztak el a szóban forgó ütközetre.

Végezetül visszatérve korábbi feltevésünkre: Ságodit egy az egyben pótolni természetesen nem lehet, de nem is így kell közelíteni a probléma megoldása felé. A jó szereplés kulcsa ezesetben abban rejlhet, hogy mennyire tud összezárni a társaság, és hogy a keret tagjai megfelelő mértékben tudják-e elosztani egymás között a megnövekvő felelősséget. Ha sikerül megtalálni az egyensúlyt, betölthető az űr, és bármi megtörténhet. Egységben az erő!

A DEAC Kosárlabda Akadémia csoportmérkőzései

Május 26, csütörtök
DEAC Kosárlabda Akadémia-Budapesti Honvéd 15:00

Május 27, péntek
DEAC Kosárlabda Akadémia – NKA Pécs 09:00
DEAC Kosárlabda Akadémia – Dávid Kornél KA 17:00