Június hónap játékosa: Kovács Ákos

Akadémiánk vezetősége az idény utolsó hónapjában is megválasztotta az adott időszak legjobban teljesítő játékosát, aki ezúttal az U18-as és az U20-as együttes kiváló magasembere, Kovács Ákos lett. A fiatal kosaras két országos döntőn is csapata húzóembere tudott lenni, valamint neve a felnőttek között is rendre számításba kerül.

Nem volt könnyű szezonja a 2003-as születésű centernek, aki bár remekül kezdte a 2020-21-es bajnoki kiírást, a koronavírus és egy sajnálatos ujjtörés miatt hosszú ideig csak az oldalvonal mellől buzdíthatta társait. A kihagyás azonban egy cseppet sem látszott a székesfehérvári születésű magasember játékán, aki az U18-asokkal ezüstéremig és az all-star ötösig, az U20-asokkal pedig a negyedik helyig jutott.

– Véleményem szerint jól indult számomra az év, majd jött egy balszerencsés sorozat, előbb a koronavírus vett le a lábamról, majd egy edzésen az ujjam is eltört, így egy jó időre parkolópályára kerültem. Úgy érzem, mostanra nagyjából sikerült visszanyernem a formám, de természetesen bőven akad még min dolgoznom a játékomat illetően –fogalmazott a 205 centiméterre nőtt kosaras, aki a két országos döntő tapasztalatairól is beszámolt.

– Rövid időn belül két nagy tornán is részt vettem az Akadémia csapataival, mind a kettő óriási élmény volt. Érdekes volt megtapasztalni a korosztályok közötti különbségeket; ugyan a sajátjaim között könnyebben tudtam érvényesülni, az U20-as finálé jóval magasabb színvonalat képviselt. Ami az eredményeket illeti, van bennem hiányérzet, hiszen az U18-as szereplésben benne lehetett volna a bajnoki cím lehetősége, a nagyobbak között pedig örültem volna, ha legalább egy érmet szerzünk, amit egyébként az alapszakasz eredményei alapján abszolút meg is érdemeltünk volna.

Ákos a mögöttünk álló idényben az NBI/A-ban is bemutatkozhatott, célja pedig, hogy a következő esztendőkben már meghatározó tagja lehessen a Debreceni Egyetem gárdájának.

– A mögöttünk álló idényben többször is lehetőséget kaptam edzőimtől a felnőttek között is, amiért nagyon hálás vagyok. A Magyar Kupán szerzett ezüstmedálnak különösen örülök, a Körmend elleni elődöntőben még pontot is szereztem. A rájátszásban nem éppen úgy alakultak a dolgaink ahogyan azt elterveztük, de összességében úgy érzem, hogy jó úton haladunk a későbbi sikerek felé. Egyénileg az a célom, hogy egyre több időt tölthessek a parketten az élvonalban, szerencsére az U23-as szabály még sokáig érvényes rám, így erre minden bizonnyal lesz lehetőségem, amivel természetesen élni szeretnék – zárta szavait Kovács Ákos, akit júniusi teljesítményéért a PEAK magyarországi forgalmazója szokás szerint egy pár vadonatúj kosárlabdacipővel jutalmazott meg.