Kádár Tamás: – A játékosok fejlődése az elsődleges cél

Rendkívül sűrű hét áll U18-as csapatunk előtt: Kádár Tamás fiai tíz napon belül háromszor is pályára lépnek a korosztályos élvonalban. Az együttes vezetőedzőjével a pozsonyi EYBL-torna tapasztalatairól, a közelgő feladatokról és az idény célkitűzéseiről beszélgettünk.

Ifjoncaink a felkészülés utolsó szakaszában Pozsonyba utaztak, ahol nemzetközi mezőnyben is felmérhették erejüket a bajnokság kezdete előtt. Kádár Tamás véleménye szerint a torna fontos dolgokra világított rá.

– Teljes mértékben azt kaptuk, amit vártunk, rengeteget tanultunk a pozsonyi mérkőzésekből. Úgy gondolom, hogy a játékosok mellett mi, edzők is hasznos tudással gyarapodhattunk. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg azt a mentalitást és játékfelfogást, melyet a külföldi együttesek képviselnek. A szlovák Inter Bratislava és a holland Orange Lions Academy is elképesztő dinamikával és fizikalitással kosárlabdázik, idővel nekünk is ezt kellene megvalósítanunk – összegzett a „Kádi” becenévre hallgató szakember, aki elmondta, hogy hazatérésük után szinte azonnal nekiláttak a finomhangolásnak, hogy a hazai pontvadászat rajtjára minden készen álljon.

– Egy nap pihenőt követően újfent dolgozni kezdtünk, változtatnunk kellett egykét dolgon a bajnokság kezdete előtt. Huszonöt fő szerepel a csoportos játékengedélyünkön, így mélyek a merítési lehetőségeink, azonban kosarasaink közül többen is feljátszanak az U20-asokhoz és az NBI/B-be is. Ezt egyáltalán nem hátrányként éljük meg, sőt, kifejezetten támogatjuk, hogy a fiúk idősebb, erősebb ellenfelekkel szemben is pallérozódjanak, az akadémia filozófiája a játékost helyezi a középpontba. Ebből kifolyólag hétről-hétre más meccskerettel megyünk majd csatába, de bárhogy is, mindig igyekezni fogunk a legtöbbet kihozni magunkból, és eredményesen szerepelni.

Kádár Tamás elárulta, hogy az ezüstéremmel záruló tavalyi szezon után vágyik egy újabb medálra, de annak még jobban örülne, ha hamarosan a felnőttek között láthatná valamelyik kosarasát.

– A nyolcas döntőbe mindenképpen szeretnénk bejutni, a dobogó bármelyik foka pedig csak hab lenne a tortán. De ahogyan azt már korábban is említettem, nálunk a játékosok fejlődése az elsődleges cél, ami azt jelenti, hogy ha a helyzet úgy kívánja, lemondunk legjobbjainkról az idősebb korosztályok számára, hiszen ez mindenki érdeke – zárta szavait a juniorok trénere.

U18-as alakulatunk szerda este a Budapesti Honvéd otthonában kezdi meg a 2021-22-es kiírást, majd vasárnap már a ZTE gárdáját fogadják Ságodi Róberték.