U18: Kivédekeztük a legvégét!

Egyből egy a főtáblán: rendkívül hullámzó mérkőzésen 69-67-es győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia junior csapata a Budapesti Honvéd együttese felett.

A sikerrel megvívott szeptember eleji selejtezőkör után pénteken a főtáblán is megkezdte bajnoki szereplését a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata: a mieink a Budapesti Honvéd gárdáját fogadták az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. A felek utoljára Debrecenben találkoztak tétmérkőzésen a juniorok között, a 2021-22-es országos döntő csoportkörében a fővárosiak bizonyultak jobbnak. A nyáron mindkét oldalon sok változás történt – már csak a korcsoportok alakulásából adódóan is -, így előzetesen nem igazán lehetett megállapítani, hogy ki számít esélyesebbnek. Ezen kérdésben az egymás között lejátszott edzőmeccsek szolgáltathattak támpontot, melyeket egyébként ugyancsak a Honvéd nyert.

A némileg kedvezőtlen időpont ellenére már a feldobástól fogva remek hangulat honolt a csarnokban, köszönhetően a lelkes hazai szurkolóknak, valamint a létszámát tekintve maroknyi, ugyanakkor dobbal felszerelt vendég tábornak. Az atmoszférához a piros-fehérek tudtak hamarabb alkalmazkodni, ráadásul Faragó Péter vezetőedzőnek korán újra kellett gondolnia terveit, miután kezdő irányítója, Jankó Csaba gyorsan faultproblémákba keveredett. A mieink szekere az agresszív védekezés, illetve az Orosi Bálint-Hőgye Patrik duó találatai révén kapott lendületet  – ezen tényezők összhatása egy 9-0-s DEAC-futásban csúcsosodott ki. (11-5) A remek periódust sajnos nem sokkal később egy háromperces kosárcsend követte, amivel felzárkóztak a budapestiek. (16-15) A jég a büntetővonalról tört meg, 19-15-el zárult a játékrész.

A folytatásban tovább fokozták a tempót a hajdúságiak, akik Varga Boldizsár kiváló megmozdulásai után már kétszámjegyű különbséggel vezettek. (25-15) Az intenzitás a második negyed második felében sem csökkent, viszont a játékosok fáradtak, ami rengeteg ki nem kényszerített hibát eredményezett. Ez a szituáció a Honvédnak kedvezett, így mindössze két pontnyira olvadt a DEAC-fór a félidőre. (32-30) A hullámvölgyből a nagyszünet sem zökkentette ki a fehér-feketéket, a vendégek egy 7-0-s szakasszal indították a harmadik etapot. (32-37) Faragó Péternek két időkérésébe került felrázni övéit és rendezni a sorokat, de végül úgy tűnt, siker koronázza erőfeszítéseit, hiszen az utolsó pihenőhöz érkezve már csak egy egység volt akadémistáink hátránya. (52-53)

A negyedik negyedben fiaialjaink minden addiginál harapósabb arcukat mutatták – különösen védekezésben – és egy 10-2-s rohammal újfent magukhoz ragadták a kezdeményezést. (62-55) A differencia a harminchatodik minutumban ismét elérte a tízet, de amikor már azt hihettük, hogy eldőltek az érdemi kérdések, a budapestiek feltámadtak hamvaikból, és Major Bulcsú vezényletével pillanatok alatt visszakapaszkodtak. (69-67) A hajrában mindkét félnek megvoltak az esélyei a diadalra, több kosár azonban már nem esett, így juniorjaink értékes győzelemmel debütáltak a főtáblán.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – Budapesti Honvéd U18 69-67 (19-15, 13-15, 20-23, 17-14)
DEAC KA:
Jankó 4, Varga F. 12/3, Hőgye 17/3, Varga B. 8, Orosi 15.
Csere: Laluska 10, Fekete-Gál 3, Szilágyi -, Debreczeni -, Gadus -, Fekete -, Orbán.
Vezetőedző: Faragó Péter
Másodedző: Halmai Norbert

Faragó Péter: Azokban a helyzetekben, amelyekben korábban összeestünk, most nem csak visszakapaszkodtunk, de fordítottunk is. Nézzük a pozitívumokat: az utolsó három percben nagyon jól védekeztünk egy-az-egy ellen, amivel végül megnyertük a mérkőzést.  Gratulálok a saját csapatomnak, véleményem szerint hétről hétre fejlődünk, és kezdünk egyre inkább egységgé formálódni. A Honvédnak is gratulálok, egyértelműen látszik az a kemény védekezésbeli koncepció, amit Sipos Péter kollégám próbál felépíteni. Sok sikert kívánok nekik a folytatásban.