Negyedikként zártak a juniorok

Faragó Péter fiai kétségkívül felálltak a padlóról a szombati elődöntős vereséget követően, ám a bronzérem végül az NKA Pécs együtteséhez került.

Mély gödörből kellett kikászálódnia a DEAC alakulatának a csalódott csapatok csatájára a Budapesti Honvéddal szemben elszenvedett nagyarányú vereség után, de Faragó Péter tanítványain már a bronzmérkőzés első perceiben látszott, hogy sikerült rendezniük soraikat. A cívisvárosiak nagy elánnal vágtak neki a szezon utolsó ütközetének, ami az eredmény alakulásán is meglátszott. Orosi Bálinték az első negyed hajrájában már nyolc pontos előnyt is birtokoltak, ebből hat maradt meg a kisszünetre. (18-12)

A második felvonást azonban egy 7-0-s szakasszal indította az NKA, így a vezetés néhány pillanat erejéig átkerült a pécsiekhez. (18-19) Jankó Csaba triplája azonnal visszajuttatta a debreceniekhez a fórt, nem sokkal később pedig már újfent kéttámadásnyival jártak előrébb növendékeink. (27-21) A mecsekaljai gárda ismét egy nagy futással válaszolt, 10-2-s szériájukat Szita Márton triplája tette teljessé, így a Rátgéber Akadémia fordulhatott kedvezőbb helyzetből. (29-31)

A harmadik etap elején fej-fej mellett haladtak a felek, a mieink Jankó Csaba, a narancssárga-feketék Bor Gábor vezényletével igyekeztek előrébb jutni. A játékrész derekán Bojan Salatic fiai fokozatot váltottak, ezzel időkérésre késztetve Faragó Pétert. (37-44) A differencia mértékén a megszakítás ellenére sem tudott változtatni a DEAC, sőt, Korszunszkij Bohdan találatával kilencre hízott a differencia. (39-48)

Árva-File Balázs büntetőjével már tízzel ment a Pécs, erre a fehér-feketék előbb Jankó távolijával, majd Orosi villanásaival feleltek. Hőgye Patrik duplájával 53-49-nél négyegységnyire zárkóztak fel ifistáink, de két szerencsés hárompontos megtörte ifistáink lendületét, visszaállt a közte tíz. (49-59) Juniorjaink reményeit Hőgye kosarai a végsőkig életben tartották, viszont az egyenlítéshez már kevésnek bizonyult a hátralévő idő. Akadémistáink tehát a negyedik helyen végeztek, s bár a bajnoki címért utaztak Sopronba, a játékosoknak és a szakmai stábnak is jár az elismerés az egész idényben elvégzett munkáért.

A csapat legjobbjának Jankó Csabát választották a torna szervezői, akinek szívből gratulálunk az elismeréshez.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – NKA Pécs U18 59-64 (18-12, 11-19, 10-17, 20-16)

DEAC KA: Varga F. 6, Jankó 21/15,  Hőgye 15/3, Varga B. 5, Orosi 12.
Csere: Orbán -, Balázsi Á. -, Gadus -, Váróczy -, Sólyom -, Fekete B. -, Czipka -.
Vezetőedző: Faragó Péter
Másodedző: Halmai Norbert

Faragó Péter: – Gratulálok a Rátgéber Akadémiának, megérdemelten nyertek! A végére kicsit elfáradtunk. Megtettünk mindent, úgy érzem, hogy nagyon jól válaszoltunk a tegnapi nagy zakóra. A karaktereknek, amelyeknek ilyenkor elő kell jönniük, azok előjöttek. Egyáltalán nem vagyok csalódott, gratulálok a csapatomnak a teljesítményéhez, és köszönjük Sopronnak a rendezést!

A Nemzeti Fiú Junior Bajnokság nyolcas döntőjének végeredménye:
1.: Soproni Sportiskola
2: Budapesti Honvéd KA
3.: NKA Pécs
4.:DEAC Kosárlabda Akadémia
5.: Kaposvári Sportiskola
6.: Kecskeméti KA
7.: Vasas Akadémia
8.: Atomérőmű SE