U18/A: Zsákban az ötödik!

Tizenöt pontos győzelemmel zárták a korosztályos bajnokság rájátszásának ötödik fordulóját Faragó Péter tanítványai a PVSK NKA csarnokában szombat délután. 

Sorozatban ötödik bajnoki győzelmére pályázott a DEAC U18-as gárdája; a hajdúságiak ezúttal a PVSK NKA csarnokában léptek parkettre. Juniorjaink Laluska triplájával kezdték az építkezést Pécsett, majd Orosi révén növelték tovább a pontokat. (6-11) Az első negyed hátralévő perceiben egyre inkább távolodtak Faragó Péter tanítványai, Czipka tripláival rendre válaszolni tudtak a hazai kísérletekre, akik Huszka hármasával még olvasztani tudtak a deficiten, de így is tizenhárom egységnyi DEAC fórral zárult az első periódus. (11-24)

A folytatásban felváltva estek a találatok, felgyorsult a játék, a mecsekaljaiak pedig Huszka és Rozmer megmozdulásaival hamar tíz alá szorították a különbséget. (22-34) A nagyszünet előtti hajrában így jókor jöttek Varga Boldizsár kosarai, majd Huszka újabb pontjaival ismét a hazaiak szájíze szerint alakultak a dolgok, a debreceni próbálkozások pedig rendre lejöttek a gyűrűről, és a pécsi roham következtében mindössze két egységnyire olvadt a DEAC-előny. (39-41)

A fordulás utáni minutumokban rögötön magas fordulatszámon pörgött a fehér-fekete gárda, Orosi révén folytatták előnyük visszaépítését, majd a pécsi pontatlanságok kihasználásával és Laluska remekelésével az etap derekán újfent kétszámjegyű különbség állt a mieink javára az eredményjelzőn. (42-54) A mindent eldöntő negyed előtt ezúttal igyekeztek megszilárdítani előnyüket akadémistáink, a riválisuk Rozmer és Radó révén próbálta megnehezíteni a dolgukat, de Hőgye pazar akcióival ekkorra már a húsz pontot súrolta a differencia. (57-74)

A negyedik játékrészben rátettek az eddigiekre is egy lapáttal a felek, és folytatódott az adok-kapok. A házigazda minden erejével azon dolgozott, hogy Aradi és Radó pontjaival szorosabbá tegyék a végjátékot, de a DEAC Csécsei és Balázsi találataival őrizni tudta kiépített előnyét. (69-86) A mérkőzés hajrájában az idő a mieinknek kedvezett, akik többek között Varga Ferenc kosarával igyekeztek rövidre zárni az érdemi kérdéseket, majd Laluska harciasságával végül bebiztosították újabb idegenbeli győzelmüket. (78-93) Juniorjaink így megőrizték rájátszásbeli veretlenségüket (5-0), és az országos döntőnek is biztos résztvevői lesznek – a playoff második körében pedig akár a tabella tetejét is megpályázhatják.

PVSK NKA – DEAC KA U18/A 78-93 (11-24, 25-14, 18-33, 21-19)

DEAC: Varga F. 9, Hőgye 17/6, Laluska 19/12, Orosi 16/3, Varga B. 13/3, csere: Orbán 7/3, Czipka 6/6, Gadus -, Csécsei 2, Balázsi 2.

Edzők: Faragó Péter, Halmai Norbert