U18: Az ötödik helyen jutottunk a legjobb nyolcba

Tizenkét pontos, 61-49-es vereséget szenvedett a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as alakulata az NKA Pécs otthonában a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság rájátszásának utolsó körében. Mivel a forduló másik mérkőzésén a Budapesti Honvéd legyőzte a MAFC gárdáját, a mieink ötödikként zárták play-off küzdelmeit.

Fontos játékosok hiányában utaztak el Pécsre a DEAC juniorjai a rájátszás utolsó találkozójára, melynek már csak névleges tétje volt, hiszen a debreceni fiatalok egy esetleges siker esetén sem érhettek el kedvezőbb helyezést a negyediknél, ugyanakkor az ötödik pozíciónál sem csúszhattak már lejjebb. Ennek alapján az már az összecsapás előtt bizonyossá vált, hogy a Kádár-legénység a listavezetővel (azaz pont a Péccsel), közvetlen riválisukkal, a Budapesti Honvéddal, valamint a későbbi keresztjáték után nyolcadikként kvalifikáló egyesülettel néznek majd farkasszemet a döntőben.

Ennek ellenére a hajdúságiak természetesen szerettek volna nyerni a Mecsekalján, már csak azért is, mert ez eddig még egyik csapatnak sem jött össze az idény során. A hazaiak azonban korán a kezükbe vették az ütközet alakulását – különösen Schmera Gergely volt elemében, vezényletével a nyitónegyed hajrára hét ponttal ellépett a Rátgéber Akadémia. (12-5) A cívisvárosiak kezdetben leginkább Balázsi Ákos találataira támaszkodhattak, majd Varga Boldizsár büntetői és Jankó Csaba közelije révén közelebb zárkóztak ellenfelükhöz, de Boljos Mateja triplájával mégis a pécsiek vonulhattak jobb szájízzel szünetre a felvonás végeztével. (17-9)

A folytatásban is a vendéglátók akarata érvényesült, Pifkó Bálint távolija kétszámjegyűre növelte a különbséget, nem sokkal később Zalay Botond kettese pedig már tizenöt egységnyire hízlalta az NKA-fórt. (30-15) A differencia többé-kevésbé állandósult a félidő hátralévő részében, 36-23-as állásnál fordultak a felek.

A térfélcsere sem változtatott a játék képén, ifistáink becsülettel igyekeztek tapadni Vladan Glavinic tanítványaira, de a baranyaiak kemény védekezésükkel tisztes távolságban tarották Gadus Bogdánékat. A fehér-feketék a harmadik etapban főként a büntetővonalról tudtak eredményesek lenni, viszont az egypontosok önmagukban kevésnek bizonyultak a csata szorossá tételéhez. (48-33) Az idő előre haladtával egyre inkább kikristályosodott, hogy Magyari Kristófék erejéből ezen délutánon már nem telik egy nagy feltámadásra. Ugyan a záró tíz percben hárommal túldobták a play-off bajnokát derekasan harcoló U18-asaink, a Pécs ezzel együtt is magabiztos diadallal őrizte meg veretlenségét saját csarnokában. (61-49)

A párhuzamosan zajló fővárosi rangadón a MAFC és a Honvéd közül utóbbi kerekedett felül, ami azt jelenti, hogy a DEAC Kosárlabda Akadémia együttese ötödikként fejezte a bajnokság ezen szakaszát, és készülhet a szezon legfontosabb megmérettetésére: az országos döntőre.

NKA Pécs/A – DEAC Kosárlabda Akadémia U18 61-49 (17-9, 19-14, 12-10, 13-16)

DEAC KA: Balázsi 8, Gadus 7/3, Hibján -, Debreczeni 2, Hegedüs 13.
Csere: Jankó 4, Magyari 9/6, Seszták 1, Varga 2, Czipka 3, Bankó, Papp.
Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter