U18: Csoportmásodikként jutottunk tovább

Magas színvonalat, extra egyéni teljesítményeket, számos fordulatot, izgalmas végjátékot és négy pontos vendégsikert hozott a junior bajnokság alapszakaszának utolsó köre, a DEAC KA-NKA Pécs szuperrangadó.

Csütörtök délután a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság két élcsapata, a DEAC Kosárlabda Akadémia és az NKA Pécs nézett egymással farkasszemet az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. A mieink sorozatban öt sikerrel hátuk mögött, hibátlan hazai mérleggel fogadták a szezon során még makulátlan mecsekaljaiakat, az összecsapás tétje pedig nem kevesebb volt, mint a csoportelsőség – minden körülmény adottnak bizonyult tehát egy kiváló derbihez. Noha az előzés kevésbé tűnt reális elvárásnak a Pécsett jelentős különbséggel elbukott odavágó fényében, a győzelmet ennek ellenére is szerették volna megkaparintani Pethő Ákos tanítványai, tudván, hogy riválisukkal szembeni eredményeiket magukkal viszik a következő szakaszba.

A rangadóról mindkét oldalon akadtak fontos hiányzók, a DEAC a kézsérüléséből lábadozó Varga Ferencet, az előző körben Kaposvárott remeklő Csécsei Gergőt és Makray Balázst nélkülözte, a narancssárga-feketék pedig legponterősebb kosarasukra, Angyal Medárdra nem számíthattak.

Az első tust Szabó-Zsámba Botond révén a házigazdák vitték be, azonban ezt követően a Rátgéber Akadémia magához ragadta az események irányítását. Néhány minutum beletelt, mire a Pethő-legénység fizikálisan akklimatizálódott, ráadásul a korai szakaszban az eladott labdák utáni visszarendeződéssel is akadtak gondjaik Orbán Imrééknek. Ebből az élesebben rajtoló dunántúliak előnyt kovácsoltk, a játékrész derekára hétegységnyi differencia alakult ki, mely meg is maradt a pihenőig. (13-20)

A második etapban már sokkal harciasabb és koncentráltabb cívisvárosi brigádot lehetett látni a parketten, Szász-Veres Márk és Fekete-Gál Csongor vezényletével növendékeink gyorsan egylabdányira zárkóztak. (21-23) A debreceniek fáradhatatlanul üldözték ellenfelüket, Fekete-Gál parádézott, ám rendre érkezett válasz az NKA-tól, jellemzően Lukácsi Gábor vagy Szita Márton gyanánt. A fehér-feketék még a két pontnyi hátrányt is több ízben megfelezték, de a fordulat egyelőre váratott magára, a nagyszünetben kettővel a Pécs vezetett. (40-42)

A térfélcsere aztán meghozta az áhított áttörést, az extázisban kosárlabdázó Fekete-Gál Csongor ott folytatta, ahol az öltözőbe vonulás előtt abbahagyta, és Fekete Balázs is megzörgette a hálót a periméteren kívülről, ezzel hosszú idő után újfent a DEAC járt közelebb a diadalhoz. (49-47) Csakhogy Bojan Salatic együttesében is akadt egy aduász Lukácsi személyében, aki a harmadik periódus közepén hátára is vette övéit, bravúros befejezésekkel és gólpasszokkal segítette hozzá az NKA-t az elveszített fór visszaszerzéséhez. (49-55) A felvonás vége mégis az elképesztő hajrát indító hajdúságiaknak kedvezett, a Fekete-Gál Csongor-Fekete Balázs-Orbán Imre triumvirátus által húzott ifistáink egy távoli bombákkal tarkított, 13-2-es futással ismét nyeregbe kerültek. (62-57)

A hangulat hamarosan a tetőfokára hágott a helyszínen, a negyedik negyed elején ugyanis Orbán is csatlakozott a nehéztüzérekhez egy tökéletes külső dobással, majd Szilágyi Péter ugrasztotta talpra a publikumot egy, az utánpótlás mezőnyben meglehetősen ritkán látható zsákolással. (67-59) A kedélyeket viszont Szita trojkája azonnal lehűtötte, akkor pedig pláne nem volt oka ünnepelni a debreceni közönségnek, amikor Fekete-Gál a kipontozódás szélére sodródott. Miközben a DEAC kispadra kényszerülő vezérét senki sem tudta megfelelően pótolni, addig a túloldalt Lukácsi továbbra is lubickolt, valamint az NKA szemszögéből Emelieze Ágoston is a legjobbkor kapcsolódott be érdemben a termeléséhez, így a végjátéknak a 13-2-s szériában lévő pécsiek vághattak neki jobb helyzetből. (69-72) Pethő Ákosnak nem volt más választása, mint újra harcba küldeni Fekete-Gál Csongort, aki visszatérése örömére négy egységet fel is tett a táblára, de ebben nem lelt társra, míg védekezésben ekkorra juniorjaink több kulcsemberét is faultproblémák fenyegették. Az utolsó percekre nyolccal ellépett a Pécs, és bár Szász-Veres és Szilágyi kosarai felcsillantottak egy-egy halvány reménysugarat, több csavart nem tartogatott az ütközet. A lefújást követően feleket megtapsolták a kilátogatók, amire rá is szolgáltak a fiatalok, ötcsillagos csatát vívott egymással a két gárda.

A DEAC 8-2-s alapszakasz-mutatóval, a második helyen kvalifikált a rájátszásba, a Rátgéber Akadémia megőrizte veretlenségét, és megnyerte az A-csoportot.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18-NKA Pécs U18/A 84-88 (13-20, 27-22, 22-15, 18-27)

DEAC KA: Fekete-Gál 32/12, Váróczy 4, Szász-Veres 12/3, Szilágyi 10, Szabó-Zsámba 5.
Csere: Orbán 8/3, Fekete B. 9/9, Szafkó -, Kapic -, Balai, Nagy K., Zalka.
Vezetőedző: Pethő Ákos
Másodedző: Halmai Norbert

Pethő Ákos: – Nagyon büszke vagyok a csapatra, remek mérkőzést játszottunk, apróságokon múlott a diadal. A hibáink javíthatóak, és ki is fogjuk őket javítani. Le a kalappal a fiúk előtt, úgy gondolom, hogy ez volt a legszínvonalasabb összecsapásunk a szezon során. Gratulálok a Rátgéber Akadémiának is, hiszen egy ilyen magas minőségű ütközethez egy kitűnő ellenfél is kell – szívből remélem, hogy útjaink még keresztezik egymást a későbbiekben.