U18: Értékes skalpot szereztünk a nyitányon

Három pontos, 76-73-as győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda U18-as csapata a Budapesti Honvéd otthonában a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság alapszakaszának első fordulójában. Kádár Tamás együttese a zárónegyed előtt megnyugtatónak tűnő előnyt birtokolt, a végjáték mégis rendkívüli izgalmakat tartogatott.

A fővárosban rajtolt el a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság 2021-22-es kiírása U18-asaink számára. Kádár Tamás fiai az alapszakasz első mérkőzésén a Budapesti Honvéd gárdájával csaptak össze a Simon János Sportcsarnokban. Tavalyi ezüstérmes csapatunkból négyen, név szerint Ságodi Róbert, Madar Krisztián, Fekete Csongor és Magyari Kristóf kaptak helyet a kezdőötösben, kiegészülve a fiatal Czipka Milánnal, aki debütált a juniorok között.

A nyár folyamán leginkább a 3×3-as szakágban jeleskedő Ságodi pillanataival kezdődött a találkozó, aki egy dupla után egy hármassal vetette észre magát. A hazaiak Dér-Szabó Dániel és Boka-Magó István távoli dobásaival tartották a lépést, de a következő hat debreceni pontra nem tudtak válaszolni. (6-11) Ságodi zsákolását és Hegedűs Brúnó büntetőit követően már hét egység is volt a mieink előnye, de a negyed végére felszívta magát a Honvéd, és csaknem teljesen eltüntette a különbséget. (16-17)

A folytatásban ritmust váltott a DEAC, Madar Krisztiánék egy 14-3-as futással állva hagyták vendéglátójukat. (19-31) A piros-fehéreket ekkor Gyürk Zsigmond vette hátára, kinek vezetésével újfent látótávolságon belülre kerültek a hazaiak. (30-34) A félidő utolsó perceiben azonban újabb rohamot indítottak a hajdúságiak, és egy 8-1-es periódussal kétszámjegyű fórt építettek ki a nagyszünetre. (31-42)

A fordulás után triplazáport zúdított ellenfelére a cívisvárosi alakulat: Magyari Kristóf sikeres kísérlete annyira megihlette Fekete Csongort, hogy rögtön háromszor is reprodukálta társa mutatványát. Nem sokkal később Jankó Csaba is beállt a sorba, a távolság pedig húsz pontra nőtt a negyedik negyed előtt. (48-68).

Talán ekkor már zsebükben érezték a győzelmet a Kádár-legények, de a parti még korántsem volt lefutva. A Honvéd dobói ugyanis a végjátékra találtak magukra, és az időszakos debreceni üzemzavart kihasználva az utolsó két minutumra fordulva mindössze egylabdányira csökkentették hátrányukat. (72-74) Ennek ellenére a lefújáskor mégis a vendégek örülhettek, köszönhetően Ságodi kulcsmomentumban értékesített két büntetőjének.

Budapesti Honvéd SE U18– DEAC Kosárlabda Akadémia U18 73-76 (16-17, 15-25, 17-26, 25-8)

DEAC KA: Ságodi 18/6, Madar Krisztián 6/3, Czipka 2, Fekete 18/12, Magyari 16/3.
Csere: Jankó 11/9, Gadus 3, Hegedűs 2, Varga, Madar Kristóf, Seszták.
Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter