U18: Fontos siker hazai pályán

Tizenöt pontos, 77-62-es győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata a MAFC gárdája felett a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság rájátszásának pénteki játéknapján. Kádár Tamás tanítványai a páratlan negyedekben kerekedtek ellenfelük fölé, amivel nagy lépést tettek az országos döntős szereplés egyenes ágon történő kiharcolása irányába is.

A debreceni fiatalok sorozatban két vereséget követően hazai pályán, a MAFC ellen javíthattak bajnoki mérlegükön péntek délután. A találkozó kiemelt jelentőséggel bírt a fehér-feketék számára, hiszen Hegedűs Brúnóék egy diadal esetén elléphettek közvetlen üldözőiktől, és kényelmes helyzetbe hozhatták magukat a tabellán. A cívisvárosi ifjak ebben a szellemben is léptek pályára, az első hat hajdúsági pontra nem érkezett válasz a fővárosiaktól. Csendesebb rajtja után a mieink húzóembere, Ságodi Róbert rögtön három triplát is behintett, amivel korán kétszámjegyűre hízott a különbség. (15-4) A debreceni hengert a vendégek időkérése sem tudta megszakítani, a differencia Balázsi Ákos és Fekete Csongor találatai révén tovább nőtt. A nyitónegyed végére azért a budapestiek is átlépték a tíz pontot, mely 23-12-es állásnál zárult le.

A második játékrészt ott folytatta a Kádár-legénység, ahol az előzőt abbahagyta, előbb Gadus Bogdán helyezett el egy távolit a MAFC gyűrűjében, majd Ságodi gyarapította tovább egységei számát. A piros-feketék Matejovics Máté és Szász Kevin eredményességére építve igyekeztek faragni a távolságon, és a félidő hajrájában meg is tudták közelíteni a némileg megtorpanó DEAC-ot. (37-31) Az utolsó szó azonban a hazaiak nevéhez fűződött, a Balázsi-Fekete páros visszaállította a tíz pont feletti előnyt a nagyszünetre. (42-31)

A harmadik etap elején kisebb adok-kapok vette kezdetét, de egyik fél sem tudott jelentősen változtatni az addig kialakult helyzeten. Az áttörést Promise Udemezue megmozdulásai hozták meg, az erőcsatár vezényletével fokozatosan leszakította magáról riválisát a hajdúsági alakulat. Czipka Milánék támadásról támadásra egyre tetemesebb fórhoz jutottak, és a felvonás végére jóformán eldöntötték az összecsapást. (67-48)

Hiába próbálkoztak becsülettel az újbudaiak az utolsó tíz percben is, a szervezetten kosárlabdázó házigazdák gondosan ügyeltek vezetésükre, így a végső győzelem egy pillanatra sem forgott veszélyben. Kádár Tamás fiai ezzel megszilárdították ötödik helyüket a bajnoki táblázaton, és a finálés kvalifikációhoz is közelebb kerültek.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – MAFC U18 77-62 (23-12, 19-19, 25-17, 10-14)

DEAC KA: Ságodi 29/12, Balázsi 12/3, Udemezue 10/3, Czipka -, Hegedüs 2.
Csere: Fekete 9, Magyari 7/3, Gadus 5/3, Debreczeni 3/3, Bankó -, Seszták -, Orosi -.
Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter