U18: Irány a finálé!

Pontszegény, de annál értékesebb diadalt aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata péntek délután Dombóváron a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság rájátszásának hatodik fordulójában. Az 57-51-es sikerrel a cívisvárosi alakulat matematikailag is bebiztosította helyét a legjobb hat között, így Ságodi Róberték az utolsó két kör eredményeitől függetlenül már biztos résztvevői lesznek az országos döntőnek.

Nem sok idejük volt a szerdai, MAFC elleni záró felvonás sikertelenségén lamentálni akadémiánk juniorjainak, hiszen pénteken máris a szezon eddigi legfontosabb mérkőzése várt rájuk. A hajdúságiak ugyanis a sereghajtó Dombóvár otthonába látogattak, ahol egy győzelem esetén egyúttal az országos döntős szereplést is kiharcolhatták. Annak ellenére, hogy Fekete Csongorék az odavágón nagy fölénnyel verték aktuális ellenfelüket, egyáltalán nem számíthattak egyszerű menetre a Kosársuli vendégeiként. A mieink dolgát nehezítette például, hogy Kádár Tamás vezetőedző családi okok miatt ezúttal nem tudott elutazni a gárdával, helyette Nemes Péter másodedző meccselt.

Döcögősen rajtolt az összecsapás fiaink számára, akik ugyan 6-4-nél még vezettek, de a hazaiak egy 7-0-s futással hamarosan saját kezükbe vették az irányítást. Amíg ifistáink saját ritmusuk keresésével voltak elfoglalva, addig Fehérvári Csegőék fokozatosan építgették előnyüket: a nyitónegyed 17-11-es dombóvári fórral ért véget. A folytatásban már jobban muzsikált a DEAC, Hegedüs Brúnó és Ságodi Róbert kosarai révén a második játékrész korai perceiben újfent a debreceniek jártak előrébb. (17-19) A felek egészen a félidő hajrájáig fej-fej mellett haladtak, ekkor viszont a tolnaiak fokozatot váltottak, és a nagyszünetre hat ponttal megléptek. (32-26)

A térfélcsere után újult lendülettel üldözte riválisát csapatunk, a befektetett energiák pedig a huszonhatodik minutumra meg is térültek, Hegedüs közelijével ismét fordítottak a cívisvárosiak. (36-37) Természetesen ezt a Dombóvár sem hagyta annyiban, a harmadik etap egy mini adok-kapokkaal zárult, melyből, noha csak egy egységgel, de mégis Magyari Kristófék jöttek ki pozitívabban. (41-42) Szerencsére fiataljainkban a végére is maradt tartalék, a Hegedüs-Ságodi duó továbbra is remekelt, a fehér-feketék elsősorban nekik, valamint Gadus Bogdánnak köszönhetően egyre közelebb kerültek a győzelemhez. A differencia négy minutummal a lefújás előtt hét pontra rúgott, (44-51) és bár Szilágyi Tamás tanítványai egyszer még ráijesztettek növendékeinkre, ennél többre már nem futotta erejükből. A DEAC Kosárlabda Akadémia juniorjai tehát idén is ott lesznek a nyolcas döntőben, és esélyt kapnak arra, hogy megismételhessék, vagy akár megfejelhessék tavalyi, ezüstérmes teljesítményüket.

Dombóvári Kosársuli U18 – DEAC Kosárlabda Akadémia U18 51-57 (17-11, 15-15, 9-16, 10-15)

DEAC KA: Ságodi 15/3, Madar Krisztián 4, Debreczeni -, Magyari -, Hegedüs 24.
Csere: Balázsi -, Hibján -, Fekete 3, Gadus 11/6, Orosi -, Czipka -, Jankó-.
Edző: Nemes Péter