U18: Kiütés az óév zárásaként

A vártnál jóval simábban érvényesítette a papírformát U18-as csapatunk a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság tizedik fordulójában: Kádár Tamás együttese harmincnyolc ponttal bizonyult jobbnak a Szolnoki KA gárdájánál. A fehér-feketék hét győzelmükkel és háromvereségükkel immáron biztosan a tabella második helyén karácsonyozhatnak.

Junior csapatunk a bajnokság hetedik helyén álló Szolnoki KA alakulatát látta vendégül szombat este a Szent Efrém Tornacsarnokban. Ságodi Róberték az idény során egyszer már felülmúlták a Tisza-partiakat, a felek októberi rangadója tizenhét pontos debreceni diadallal zárult. Ebből kifolyólag a győzelem hazai pályán is kötelező elvárásnak számított a Kádár-legények felé, akik természetesen sikerrel szerették volna lezárni a 2021-es esztendőt.

Nem is teketóriáztak sokáig a hajdúsági ifjak, előbb Fekete Csongor, majd Promise Udemezue szerzett két duplát, ezzel korán előnyhöz juttatva övéiket. (8-2) Ezt követően Magyari Kristóf és Ságodi Róbert is megmutatta magát, Debreczeni Olivér könnyed ziccere pedig már kétszámjegyű különbséget eredményezett. (14-4) A vendégek az ötödik percben érkeztek meg lélekben is a találkozóra, Molnár Milos vezérletével mindjárt futottak is egy 9-0-s etapot, amivel egyetlen egységre csökkentették hátrányukat. (14-13) Szerencsétlenségükre ekkor akadémistáink kintről is elkezdtek betalálni – Gadus Bogdán és Varga Boldizsár tripláinak köszönhetően ötpontos cívisvárosi fórral ért véget az első negyed. (20-15)

A pihenőt után nehezen akart újra bemelegedni a DEAC gépezete, a tizenötödik minutumban a Szolnok utol is érte vendéglátóját. (24-24) Ez kijózanítólag hatott ifistáinkra – különösen Udemezuéra és Ságodira – akik védekezésüket felkeményítették, támadásban pedig feljebb kapcsolták a sebességet. A ritmusváltás a félidei álláson is visszatükröződött – 45-32-es állásnál érkezett el a nagyszünet.

Nem tudni, hogy Kádár Tamás mit mondott játékosainak a félidőben, de az biztos, hogy működött: Fekete Csongorék egy hat perces, 15-0-s periódust produkáltak, amivel el is döntötték az érdemi kérdéseket. Fiataljaink mindössze három (!) pontot engedélyeztek keleti riválisuknak a teljes harmadik negyed során, míg maguk huszonegyig jutottak. (66-35)

A korábbiak fényében a záró felvonás csupán formalitás volt, de a szakadék még ekkor is tovább mélyült az alakulatok között. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, minden benevezett DEAC-játékos pályára lépett, és örömteli módon mindannyian be is találtak, ami remek csapatmunkáról árulkodik. Néhány kiugróbb egyéni teljesítményt azért még is illik megemlíteni: Fekete Csongor (25) és Varga Boldizsár (16) megdöntötték saját szezoncsúcsaikat a dobott pontok tekintetében, míg Promise Udemezue dupla-duplát ért el (13 pont, 10 lepattanó).

Akadémiáink tehát a táblázat második fokán töltik az ünnepeket, folytatás januárban.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – Szolnoki KA U18 91-53 (20-15, 25-17, 21-3, 25-18)

DEAC: Ságodi 7/3, Udemezue 13, Debreczeni 6, Fekete 25, Magyari 11/3.
Csere:
Varga 16/6, Czipka 3, Seszták 3, Bankó 1, Orosi 2, Gadus 3/3, Balázsi 1.

Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter