U18: Lezárult az alapszakasz

Juniorcsapatunk remek teljesítményt nyújtott a bajnoki alapszakaszban, melyet a főtábla B-csoportjának második helyén zárt. Tizennyolc éven aluli fiaink ennek köszönhetően kedvező helyzetből várhatják a hamarosan rajtoló rájátszást, és minden esélyük megvan arra, hogy egyenes ágon harcolhassák ki az országos döntős szereplést. Az eddigiek – és a közeljövő – kapcsán az együttes vezetőedzőjével, Kádár Tamással beszélgettünk.

Akadémiánk juniorjai tíz győzelem mellett négy vereséget számlálva abszolválták az alapszakasz küzdelmeit, így csont nélkül, a második helyen kvalifikálták magukat a legjobb nyolc közé. U18-asaink az utolsó körben akár a csoportelsőséget is kiharcolhatták volna, azonban végül szoros csatában alulmaradtak a Vasas Akadémia gárdájával szemben. Mesterük, Kádár Tamás elmondta, hogy a körülmények ismeretében összességében elégedett az eddig elért eredményekkel.

– Természetesen szerettünk volna nyerni Pasaréten is, és sajnáljuk, hogy nem sikerült, de az elsődleges célunkat, a rájátszásba jutást ezzel együtt is megvalósítottuk. A pozíciónkat alapvetően reálisnak tartom, sőt, annak fényében, hogy gyakran kölcsönöztünk játékosokat az idősebb korosztályokba, ezáltal többször is hiányos kerettel álltunk ki, azt mondhatom, hogy a mérlegünk kifejezetten imponáló. Persze van hová fejlődnünk, de azzal, hogy néhány kivétellel az edzésekre is visszatértek a feljátszóink, és hétről hétre együtt készülhetünk, rengeteget erősödtünk. Most az a feladatunk, hogy mindenkinek megtaláljuk a helyét, és kialakítsuk a megfelelő kémiát egymás között. – összegzett a debreceni tréner, aki az idény soron következő szakaszára vonatkozóan is megosztotta meglátásait, elvárásait.

– Rendkívül erős alakulatok érkeznek hozzánk a másik ágról, egyáltalán nem lesz egyszerű dolgunk. Ha jól számolok, az összefésült tabella ötödik fokáról kezdhetjük majd meg a rájátszást, ami, ha minden így maradna, automatikus döntőbe jutást érne. Ebben a mezőnyben a játékerőt tekintve már nincsenek nagy különbségek, bárki megverhet bárkit. Nagyon boldog lennék, ha egy-két helyezést javítani tudnánk, de a prioritás, hogy ne csússzunk ki az első hatból, és egyenes ágon kerüljünk be a fináléba.

A pillanatnyi klubsikerek mellett Kádár Tamás hosszú távon is gondolkodik: továbbra is kiemelt figyelmet fordít a fiatalok egyéni fejlődésére – különös tekintettel a nemzeti csapat, illetve az élvonalbeli bemutatkozás küszöbén álló kosarasokra.

– Azon dolgozunk, hogy a nyári válogatott összetartáson és a korosztályos Európa-bajnokságon minél több növendékünk képviselhesse a DEAC színeit. Hárman már korábban is magukra ölthették a címeres mezt, ezt a számot igyekszünk még feljebb tornázni. Emellett óriási vágyunk, hogy a felnőttek között egyre jelentősebb szerepet kapó Ságodi Róbert még az idén debütálhasson az NBI/A-csoportban, amihez minden tőlünk telhető segítséget és feltételt megpróbálunk biztosítani számára. – zárta szavait a szakember.