U18: Megizzadtunk, mégis győztünk!

A csoportkörben aratott diadal után a helyosztón is legyőzte a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia gárdáját a DEAC Kosárlabda Akadémia a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság nyolcas döntőjében. Kádár Tamás tanítványai a korábbinál sokkal szűkösebben, mindössze egyetlen ponttal, 76-75-re verték a székesfehérvári alakulatot, de ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy a hetedik helyen fejezhessék be a 2021-22-es bajnoki kiírást. A torna legjobb cívisvárosi játékosa Gadus Bogdán lett, míg Hegedüs Brúnót az all-star ötösbe szavazták be a szervezők.

A szombati keresztjátékot követően kialakultak az idei U18-as nyolcas döntő helyosztóinak párosításai. A mieink a Falco elleni vereség értelmében a hetedik pozícióért léphettek parkettre vasárnap reggel kilenc órakor. Ellenfelük az a Dávid Kornél Akadémia volt, melyet egyszer már sikerült felülmúlniuk a csoportkör küzdelmei során, méghozzá tekintélyes, harminckilenc pontos különbséggel.

Az azonban az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy ezalkalommal egy teljesen másmilyen találkozóra van kilátás. A cívisvárosiak igyekeztek saját kezükbe venni a mérkőzés irányítását, de a Bata Olivér vezényelte székesfehérváriak nem hagyták magukat leszakítani. Mi több, az első negyed közepén egy pár pillanat erejéig át is vette a vezetést a DKKA, de Hibján Máté és Gadus Bogdán találatai révén a szünetre visszakerült a hajdúságiakhoz az előny. (16-14)

Meglépni a folytatásban sem tudott a DEAC, hol egyik, hol másik csapat birtokolt néhány egységnyi fórt a második játékrész során. A Dávid Kornél Akadémia főként Simon Benedek és Bata Olivér ponterős teljesítményére építve remekül állta a Seszták Miklósék rohamait, a felvonás középső szakaszában többször is inkább úgy tűnt, hogy Andrea Turchetto tanítványai akarata érvényesül inkább. A félidő utolsó percei viszont ismét a házigazdának kedveztek, így a Kádár-fiúk vonulhattak minimálisan jobb helyzetből pihenni. (35-33)

A fordulás után magasabb sebességfokozatra kapcsoltak a debreceniek; a fehér-feketék érezhetően szerették volna idejekorán lezárni a nyitott kérdéseket. A palánkok alatti területet a Hegedüs Brúnó-Fekete Csongor-Promise Udemezue triász dominálta, míg a periméteren kívülről Gadus Bogdán és Jankó Csaba célzott többször is eredményesen. Akadémistáink befektetett erőfeszítései kifizetődtek: a periódust tizenhárom pontos különbséggel fejeződött be javukra. (58-45)

Fiataljaink talán elhamarkodva könyvelték el magukban a sikert, könnyelműségüket pedig a Székesfehérvár meg is büntette: három minutummal a lefújás előtt kiegyenlített az elképesztően fellelkesülő DKKA. (68-68) Szerencsére a pofon még idejében érkezett, a közvetlen véghajrára összekapta magát a hazai együttes, és leginkább a higgadtan büntetőző Fekete egypontosai révén kiharcolta a győzelmet.

Ifistáink a torna esti díjátadóján is érdekeltek voltak, ugyanis Gadus Bogdán a nyolcas döntő legjobb DEAC-kosarasa lett, Hegedüs Brúnó pedig helyet kapott az All-Star csapatban. A bajnoki címet egyébként a Soproni Sportiskola szerezte meg, Csátaljay Péterék a Vasas Akadémiát múlták felül a fináléban.

Mindenkinek szívből gratulálunk!

DEAC KA U18/A – Dávid Kornél KA 76-75 (16-14, 19-19, 23-12, 18-30)
DEAC:
Jankó 7/3, Gadus 17/3, Udemezue 1, Fekete 20, Hegedüs 19.
Csere: Hibján 4, Bankó -, Orosi -, Magyari -, Czipka -, Debreczeni 4.
Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter

Kádár Tamás: – A mérkőzés nagy részén a saját dolgunkat nehezítettük meg, egy nagyobb előnyt adtunk le sajnos, ezért a végén izgalmasan alakultak a dolgok, de szerencsére sikerült győznünk, és megszereznünk a hetedik helyet. Köszönöm a srácoknak az egész éves munkát, büszke vagyok rájuk, jó volt velük dolgozni.