U18: Méretes pofonba szaladtunk bele Sopronban

Juniorjaink sem tudták megállítani a Soproni Sportiskola menetelését, mi több, kirándulásuk a nyugati határvégen bántóan sima fiaskóba torkollott.

A megszokottakhoz képest annyi változás történt a mieink soproni nyitóösszeállításában, hogy a hátvédeknek fenntartott helyek egyikéről hiányzó Varga Ferenc helyét a születésnapját ünneplő csapatkapitány, Fekete Balázs vette át, Váróczy Gergő pedig ezúttal a padról szállt be, hármas poszton Szász-Veres Márk, négyesben Orbán Imre, ötösben Szabó-Zsámba Botond kezdett.

Ünnepelt akadémistánk rögtön meg is hálálta a bizalmat egy trojkával, azonban debreceni részről jóformán ez a találat volt az első negyed egyetlen értékelhető momentuma. Innentől ugyanis a listavezető házigazda saját kezébe vette az események alakulását, Carlos Vallejo legénysége előbb egy 10-0-s, majd a játékrész hajrájában egy 13-0-s szakaszt repesztett. A mieink csupán egy triplát és egy ziccert tudtak beszúrni a soproni rohamok közé Csécsei Gergő és Szabó-Zsámba Botond révén, ráadásul a felvonás utolsó öt perce DEAC-kosár nélkül csordogált le; fiinoman szólva is borzasztóan nézett ki tehát a fehér-feketék helyzete a szünetben. (24-8)

A második etap elején úgy tűnt, hogy végre megérkezett a csarnokba a cívisvárosi gárda is, amit egy 9-2-s periódust produkálva jelzett vendéglátója felé. Az SKC viszont hamarabb magához tért, mint növendékeink korábban, ráadásul a félidő derekától annak befejeztéig szinte kivétel nélkül hármasával termelte a pontokat. A záporozó távolikra megintcsak nem tudtak érdemben felelni a hajdúságiak, így még mélyebbre sodródtak a szakadékban. (49-26)

Számtalan dolog elhangozhatott Pethő Ákos szájából a negyedórás pihenő alatt az öltözőben, ám a ’csak így tovább’ bizonyára nem szerepelt a vert serege felé intézett, némi rezisztencia előidézésére sarkalló monológjának sorai között. Ennek ellenére sajnos ifistáink teljesítményében semmiféle változás nem következett be, a felek parkettre való visszatérésével a soproni gálaelőadás is folytatódott, amihez csak asszisztálni tudtak Fekete-Gál Csongorék – a harmadik tíz perc végén már negyvennel vezettek a dunántúliak. (74-34)

Az örömkosárlabdát bemutató narancssárga-feketék a negyedik negyedben sem kegyelmeztek a rémálomszerű délután lezárultát epekedve váró együttesünknek, a Pethő-fiúk kiütéses vereséget szenvedtek, melynek egy szem pozitív hozadékának Szabó-Zsámba Botond performansza bizonyult: a fiatal center hibátlanul célzott mezőnyből, és egymaga termelte meg csapata összesített teljesítményindexének felét. Ezt leszámítva azonban jobb, ha Szász-Veresék elfelejtik a hűség városában tett kiruccanást, és innentől a közelgő, Budapesti Honvéddal szembeni csörtéjükre fókuszálnak.

Soproni SI KA SKC/A-DEAC Kosárlabda Akadémia U18 91-50 (24-8, 25-18, 25-8, 17-16)

DEAC KA: Fekete-Gál 6, Fekete B. 9/9, Szász-Veres 4, Orbán 4, Szabó-Zsámba 13.
Csere: Csécsei 9/3, Váróczy 2, Nagy K. -, Makray -, Mátyus -, Zalka -, Balai 3.
Vezetőedző: Pethő Ákos
Másodedző: Halmai Norbert

Pethő Ákos: – Sajnos nem nőttünk fel a feladathoz, a folytatásban ez kevés lesz. A mai nap egyetlen pozitívuma Szabó-Zsámba Botond játéka.